Yaylacılara Ceza AİHM'de

Yaylacılara Ceza AİHM'de
Çamlıhemşin'in Pokut Yaylası’nda dededen kalma evlerine kaçak yapı yapmak ve kullanmak suçundan ceza gelen yaylacılar AİHM'ye müracaat edecek.

Çamlıhemşin Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Gültan, hapis cezası verilerek mağdur edilen yaylacıların, yüzlerce yıldır kullandıkları ve atalarından miras kalan yaylalardaki haklarını savunabilmek adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) müracaat edeceklerini bildirdi.

Gültan, yaptığı yazılı açıklamada, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki birinci derece doğal sit alanı olan Sal ve Pokut yaylalarındaki yaylacılara, çoğu dedelerinden kalma yayla evleri için açılan ''birkaç köyün ortak kullanımına ayrılmış olan kamu malına tecavüz'' davası sonucunda, 138 kişiye, 6'şar ay hapis ve 80'er lira para cezası verildiğini, cezanın da 5 yıl ertelendiğini anımsattı.

Söz konusu yaylaların, mevcut yapısını koruyan en eski yaylalardan olduğunu belirten Gültan, buralardaki evlerin çoğunun yapım tarihinin 100 yılın üzerinde olduğunu kaydetti.

Bazı sorumsuz kişilerin yaylalarda oluşturdukları birkaç yeni yapının tüm yayla sakinlerini kızdırdığını ve bir vatandaşın şikayette bulunması sonucunda yaylalardaki dava sürecinin başladığını öne süren Gültan, şöyle devam etti:

 ''Cumhuriyet Savcısı, yeni eski gözetmeden, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasasına muhalefetten yaylacılara dava açıyor. Yaylacılar, bu davadan beraat ediyor. Ama ortak kullanıma ayrılan yaylalara tecavüz edildiği iddiasıyla mahkeme, hapis cezası veriyor, ardından da hükmün açıklanmasını 5 yıl erteliyor. Bu cezalara muhatap olan kişiler, 5 yıl boyunca yaylacılık yaptıkları ve atalarından miras kalan bu yapılara giremeyeceklerdir. Bu ceza sadece bu kişiler için değil, evi kullanan tüm ev mirasçılarını da kapsayacağı için, bu yapılara kimsenin giremeyeceği anlamına gelmektedir. Girildiği takdirde açıklanması geri bırakılan cezaya muhatap olacaklardır. Bu karar, tamamı ahşap evlerden oluşan fakat içinde yaşam olmayan yaylalardaki yapıların kısa bir zaman diliminde çürüyüp yıkılabileceği anlamına gelmektedir.''
    
     -KARAR EMSAL TEŞKİL EDERSE...- 

Gültan, Karadeniz'deki tüm yaylaların aynı statüde olduğunu, kararın emsal teşkil etmesi halinde tüm Karadeniz halkının yaylalarından mahrum bırakılabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Yasalar gereği temyiz imkanı olmayan bu karara muhatap olan birçok kişi, yasa süreci içerisinde Rize Ağır Ceza Mahkemesinde karara itiraz etmiş ve etmektedir. Buradan da sonuç alınamazsa mağdurlar, adil yargılama hakları, hak arama hürriyetleri, çalışma hürriyetlerini düzenleyen Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olan bu yargılama süreci ve hüküm için, yüzlerce yıldır kullandıkları ve atalarından miras kalan yaylalardaki haklarını savunabilmek adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) müracaat edeceklerdir.''

İLGİLİ HABERİMİZ

https://www.olay53.com/haber/pokut-yaylasina-mahkeme-soku-17072.htm