Yaz ayları göz sağlığını etkiliyor

Yaz ayları göz sağlığını etkiliyor
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte tatil sezonu da açıldı. Büyük küçük herkes tatil beldelerinde güneşin ve denizin tadını çıkarmak isterken birçok rahatsızlıkta kişileri tehdit ediyor.

Yaz aylarında özellikle yeterince temizlenmeyen havuz sularının göz sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Özel Medline Eskişehir Hastanesi'nden Dr. Okan Öztürk, meydana gelebilecek konjoktivitlerle ilgili kişilere uyarılarda bulunuyor.

Tatil sezonunda sık görülen rahatsızlıklardan biri de allerjik ve kimyasal konjoktivitlerdir. Yaz aylarında konjoktivit ile sıklıkla karşılaşılmasının en önemli nedeni; yeterince klorlanmayan mikroplu havuz suyudur. Aynı zamanda temiz olmayan deniz suları da bu rahatsızlığa neden olabilir. Konjonktivit, göz kapaklarını ve göz kümesini kornea kadar kaplayan şeffaf zarın (konjonktiva) iltihabıdır. Oldukça bulaşıcı bir rahatsızlık olan konjonktiviti, çocuklarda da çok sık gözlemlenir. Bulaşılıcılığı nedeniyle aynı evin içerisinde yaşayan kişilere de kolayca geçebilir.

Konjoktiva iltihabının belirtileri; gözlerde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, kaşıntı ve ışığa karşı hassasiyettir. Bir göz de diğerinden kolaylıkla etkilenebileceği için şikâyetler genellikle çift taraflıdır. Tedavi genellikle doktorun önereceği göz damlaları ile yapılabilir. İlaçların doktor kontrolünde düzenli ve yeterli sürede kullanılması çok önemlidir.

Konjonktiva iltihabının genellikle görmeyi engellemese de son derece rahatsızlık verici bir durum olduğunu söyleyen Dr. Okan Öztürk, bu rahatsızlığa yakalanan kişilere dikkat etmeleri gerekenleri sıralıyor;

• Ellerinizi gözünüzden uzak tutun.
• Ellerinizi sık sık yıkayın.
• Havlunuzu her gün değiştirin. Aynı evin içerisindeki diğer bireylerle aynı havluları kullanmayın.
• Bu dönem içerisinde göz makyajı yapmayın. Başkalarının göz makyaj malzemelerini kullanmayın.
• Tavsiye ile ilaç kullanmayın.