Yazılıkaya’daki Arkeolojik Çalışmalar Sona Erdi

Yazılıkaya’daki Arkeolojik Çalışmalar Sona Erdi
Eskişehir'in Han ve Seyitgazi ilçesi sınırlarında yer alan ve bölgedeki en önemli tarihi değerler arasında yer alan Yazılıkaya/Midas Vadisinde yürütülen...

Eskişehir'in Han ve Seyitgazi ilçesi sınırlarında yer alan ve bölgedeki en önemli tarihi değerler arasında yer alan Yazılıkaya/Midas Vadisinde yürütülen arkeolojik çalışmalar sona erdi.

1 Ağustos-15 Ağustos tarihleri arasında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat'ın başkanlığında, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü denetiminde, Anadolu Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim üye ve elemanları, öğrencileri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanlarının katılımı ile Yazılıkaya/Midas Vadisi'nde oldukça kapsamlı ve bölge arkeolojisi adına önemli katkılar sağlayacak arkeolojik araştırmalar gerçekleştirildi. Yapılan araştırmalarda, Yazılıkaya/Midas yerleşimi ile Doğanlı, Deveboynu, Gökgöz, Pişmiş, Akpara ve Kocabaş Kaleler de incelendi. Arkeolojik incelemelerle birlikte Yazılıkaya/Midas Kenti'nin 1/500 ölçekli haritalanması, jeofizik çalışmaları ile toprak altı kalıntıların tespit edilmesinin yanı sıra bölgenin turizm değerine katkıda bulunması amacıyla Yazılıkaya Vadisinin koordinatlı hava fotoğrafları da çekildi. Yapılan bu çalışmalar hazırlanmakta olan Web sitesi yoluyla çok dilli erişime açılacak.

KAPSAMLI ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Yazılıkaya/Midas Vadisi'ndeki, Phryg Uygarlığı'nın dini, mimari ve sanatı hakkında önemli fikirler veren en anıtsal ölçekli anıt gruplarının doğa ve insan tahribatları karşısında direnmekte olduğu bildirildi. Phryg Uygarlığı'nın gizemli tanıkları olan kaya anıtları, araştırma kapsamında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvar Müdürü Ali Osman Avşar'ın başkanlığında bir uzman ekip tarafından ayrıntılı olarak incelenerek ileriye dönük koruma çalışmaları da planlandı. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen çalışma ayrıca lojistik konularda Odunpazarı Belediyesi ve Han Belediyesi de önemli katkılarda bulundu. Bu yıl yapılan kapsamlı araştırmalarda elde edilen önemli sonuçlar, Yazılıkaya/Midas Vadisi'ndeki araştırmaların önümüzdeki yıllarda da devam etmesi gerekliliğini ortaya çıkardığı belirtildi.

(Kadir Arslan/İHA)

Yazılıkaya’daki Arkeolojik Çalışmalar Sona Erdi

Yazılıkaya’daki Arkeolojik Çalışmalar Sona Erdi

Yazılıkaya’daki Arkeolojik Çalışmalar Sona Erdi

Kaynak:IHA