Yeni başlayanlar için 3G teknolojisi

Yeni başlayanlar için 3G teknolojisi
Son günlerde 3G'den başka bir şey konuşulmuyor. Nedir bu 3G denilen şey...

Türkiye'nin en anlaşılır ekonomi yazarı Güngör Uras 3G teknolojisine de el attı. Son günlerin en popüler konusu hakkında herkesin bir fikri var ama kimse net bir şekilde olaydan haberdar değil. Uras da Milliyet'teki köşesini bu konuya ayırdı ve Ayşe Teyze'ye 3G'yi anlattı.

AYŞE TEYZE'YE 3G DERSLERİ
Ayşe Hanım Teyzem'in “3G” konusunda kafası karışmış. “Son günlerde 3G'den başka bir şey konuşulmuyor. Nedir bu 3G denilen şey. Bana doğru dürüst anlatsana” dedi.

“Ben de bilemiyorum. En iyisi bizim Milliyet Ekonomi'nin teknoloji ustası Şükrü Andaç kardeşimizi çağıralım o anlatsın” dedim. Şükrü Andaç kardeşim geldi. Çayları ısmarladık. Ayşe Hanım Teyzem ve arada bir ben sordum. Şükrü Andaç cevapladı. Ayşe Hanım Teyzem öncelikle elindeki telefonun işe yarayıp yaramayacağını anlamak istiyordu. Başladı sorgu sual eylemeye...

3G çıktı diye benim eski cep telefonum işlemeyecek mi? Ben elimdeki telefonu çöpe mi atacağım?
Ayşe Hanım Teyzeciğim, sen eskisi gibi cep telefonunu onu bunu aramak için kullanacak isen, 3G'ye kafanı takmaya gerek yok. Eskisini aynen kullanacaksın.

Konuşma ücretleri ucuzlayacak mı, artacak mı?
Eskiden ne ücret ödüyor isen gene aynı ücreti ödemeye devam edeceksin. 3G başladı diye tarifede ne indirim, ne bindirim var.

Ben 3G'ye geçmeye mecbur muyum?
3G, cep telefonundan hızlı internet erişimi için kullanılan bir teknoloji. Sesi ilgilendirmiyor. Bu nedenle 3G'ye geçmediğinizde herhangi bir kaybınız olmuyor.

Nedir bu 3G denilen şey?
Üçüncü nesil teknolojiyi anlatıyor. İngilizce'de “3rd Generation” (3'üncü Nesil) ifadesinin kısaltması. Türkçeleştirmek isteyenler “3. Nesil”den yola çıkarak 3G yerine 3N de diyebiliyorlar.

Bu teknoloji yepyeni bir keşif mi?
Türkiye'de geçen hafta kullanılmaya başladı. Fakat yeni bir keşif değil. 10 yıl önce Uzakdoğu ardından da Avrupa ve Amerika'da kullanılmaya başladı. Bu nedenle burada 3G hizmeti yok iken, Türkiye'ye ithal edilen cep telefonlarının bazıları 3G'ye uyumlu telefonlar idi. Türkiye'de cep telefonu sayısı 65 milyonu aşıyor. Bilenlerin anlattığına göre bunların 2 milyon adedi 3G'ye uyumlu telefonlar imiş.

3G'li telefonla konuşmak benim eski telefonla konuşmaktan daha mı pahalı daha mı ucuz?
Bu teknoloji telefonda konuşma fiyatını etkilemiyor. Ses tarifesinde dakika fiyatlarında hiçbir değişiklik olmayacak. 3G abonesi olup, operatörlerin data (veri) paketlerinden birini alırsanız, faturanız kabaracak.

Torunum 3G istiyor. Eski telefonu işe yaramayacak mı?
Telefon 3G destekli değilse yeni model almak gerekecek. Torununuz görüntülü görüşme yapmak istiyorsa çift kameralı olmalı. Aksi taktirde sadece hızlı internet erişimi (cep'ten TV izlemek, film indirmek v.s) için bu telefon kullanılabilir.

Çift kamera ne demek. Cep telefonunun neresinde?
Eski cep telefonlarının arkasında fotoğraf çekmek için bir kamera (içi mercekli bir göz) vardı. 3G'li telefonlarda buna ek olarak cep telefonunun ön yüzünde sağ veya sol üstte yer alan ikinci bir kamera var. Bu görüntülü görüşme yapılmasını sağlıyor.

Eski usul, arkasında resim ve video çeken göz olan cep telefonları artık işe yaramayacak mı? Resim ve video çekmeyecek mi?
Eskiden aldığı, resim ve video çeken telefonu olanlar cep telefonlarını eskisi gibi kullanacaklar. Cep telefonlarını değiştirmeden 3G'den yararlanmak için başvuranlar görüntülü iletişim gerçekleştiremeyecekler ama, cep telefonlarına müzik yükleyebilecekler, telefon ekranından TV izleyebilecekler, internetteki tüm işlerini hızlı bir şekilde yapabilecekler.

3G'ye bağlanmak için ne yapacağız ?
Operatörlere SMS yoluyla başvuru yaparak birkaç dakikada 3G abonesi olabilirsiniz. 3G yazarak SMS atılacak numaralar şunlar: Turkcell (2323), Vodafone (3636), Avea (3334).

NEDİR BU 1GB, 4GB?
3G ilanlarında “1GB”, “4GB” gibi şeyler yazılı. Nedir bu GB?
GB'yi indirilecek yazı, ses veya görüntünün boyutu olarak adlandırabiliriz. Meyve, sebze nasıl ki gram hesabıyla ölçülüyor işte o biçim. Örneğin birkaç sayfalık yazı 34 KB (KiloByte) tutuyor. 1024 KB ise 1 MB (MegaByte) ediyor. Bir müzik parçası ise 4 MB'lık yer tutar. Yazılı doküman çok az yer kaplar. Müzik, video indirme söz konusu olunca yük artar. 2 saatlik bir filmin telefondan indirilmesi, izlenmesi 1GB (1024 MB) yer tutar. Tüm bunlar 3G kotasının dolmasına yol açar.

Ne farkı var bu GB'lerin?
Data paketinin büyüklüğüne göre fiyat değişiyor. Örneğin internetten film indirerek izlemek istenir ise her bir film için 1 GB gerekir. 3 filmde 3 GB'lik paket dolar. Abone ek ücret ödemek zorunda kalır. Fakat interneti kısa video izlemek, haberleşmek, bilgi toplamak için kullananlar için 3 GB yeterli bir pakettir.

Data(veri) ne demek. Bir sayfaya yazılı harf veya rakam mı?
Yazı, müzik parçası, video görüntüsü tüm bunlar data olarak adlandırılıyor.

Hızlı internet bağlantısı ne?
Bilgisayarda sitelerinin hızlı açıldığı, internetten film izlerken kesinti yaşanmadığı altyapıyı destekleyen bağlantı...

Torunum öğrenci. İnternette Google'dan bilgi arıyor. Ders çalışıyor. Arkadaşlarına mesaj gönderiyor. Onun da 3G'ye ihtiyacı var mı?
Büyük bir paket alması gerekmiyor. Ücretsiz 3G abonesi olabilir. Kullandığı az miktarda datanın karşılığını öder.

Bu 1 GB, 4 GB gibi şeyler sadece internetten film indirmeye mi yarıyor?
Bu, abonenin kullandığı data karşılığı alınan üst limiti, kotayı ifade ediyor. İndirme tarafında hızla bir ilgisi yok. Çok film indirilirse kota çabuk doluyor.

TORUN EVDE ADSL KULLANIYOR ARTIK ÇALIŞMAYACAK MI
Torun evde bilgisayarını telefon teline bağlı ADSL denilen antenli bir araç ile kullanıyor idi.

Bu araç artık çalışmayacak mı?
ADSL, 3G'nin sıkı rakibi. 3G alanlar, ADSL yerine evde bu teknolojiyi kullanabilir. Ancak evdeki ADSL'de kablosuz modem varsa birkaç bilgisayar aynı anda buradan internete bağlanabiliyor. 3G'de ise aynı anda tek kullanıcı internete bağlanıyor. Bu önemli dezavantaj. 3G daha çok, dışarıda (mobil ortamda) internet bağlantısı için kullanılıyor.

İyi de torun 3G'den bilgisayara nasıl bağlanacak?
USB bellek gerekiyor. Operatörlerin verdiği bu bellekler içindeki cep telefonu kartı sayesinde, cep şebekesinin çektiği her yerde internet erişimine imkân tanıyor. Bazı laptop modellerinin içinde 3G teknolojisi var. Bunlara SIM kart takılıyor, böylece USB belleksiz 3G'ye bağlanılıyor.

Bilgisayara bağlanmak için ne para ödenecek? Aylık mı, yıllık mı?
Kullanılan tarife paketine göre, fiyat değişecek. Ödemeler aylık... Fiyatlar ADSL ile karşılaştırıldığında biraz yüksek. 35 liradan başlıyor. ADSL ise 28 lira civarında.

3G'den bilgisayara bağlanma aletine ne diyorlar? Nasıl bir alet o? Onun için para ödenecek mi? O aletin içinde ne var?
USB bellek deniyor. Kimi operatör 3G paketi karşılığı bunu ücretsiz veriyor. İçinde bir SIM kart var bunun üzerinden 3G baz istasyonuna oradan da internete bağlanılıyor.

BU KADAR GÜRÜLTÜ NEDEN KOPUYOR?
Görüntü nedir? 3G'li iki telefonu olan mutlaka birbirini görerek mi konuşacak? Görüntü için ayrı düğmelere mi basılacak? Ayrıca para mı ödenecek?

Bugüne kadar cep telefonlarında sesli görüşme yapılıyordu. 3G hızlı internet sayesinde görüntülü iletişime de imkân sağlıyor. Ses ve görüntü aynı anda cep'ten cep'e gidebilecek. Avea dakika başına 10 kuruş ekstra ücret alıyor diğer iki operatör bu iş için ek ücret istemiyor.

3G'den yararlanmak isteyenlerden başvuru parası alınıyor mu?
Başvuru parası yok.

Başvuru yaptım. Bundan sonra ne yaparsam ek para ödenecek?
Data paketi alınırsa aylık ücret ödeniyor. Bu paket kullanılmasa da ödeme yapılıyor. Kota (Örneğin 1 GB'lık kota) aşılırsa ödenecek ücret artıyor,

Madem ki 3G eski bir teknoloji... O halde telefon şirketleri bu kadar gürültüyü neden koparıyor?
Konuşma işinde rekabet arttı, fiyatlar aşağı çekildi. Kârlar düştü. Bu teknoloji, beraberinde hızlı interneti getirdiğinden, abonelerin yoğun kullanımı bunun da gelirleri artırması bekleniyor.

Nereden para kazanacaklar. Halk 3G için neden para ödeyecek?
Cep'ten ne kadar çok internete bağlanılarak işlem yapılırsa operatör gelirleri o kadar artacak. İş dünyası ve gençler 3G'yi yoğun kullanabilir. Esas para bu kesimde. Yoksa, ev kadınlarının, alt gelir gurubundaki kişilerin, cep telefonunu sadece haberleşme ve sohbet için kullananların, SMS atanların bu 3G sistemine ilgi göstermeleri beklenmiyor.

Cep telefonu şirketleri 3G'ye geçmek için devlete kaç para ödedi?
1 milyar euro lisans parası ödediler.

Kaç liralık yatırım yaptılar?
Üç operatör toplamda 2 milyar TL'ye yakın altyapı yatırımı yaptı.

3G'nin ekonomiye maliyeti nedir?
Toplamda 4.5 milyar liraya ulaşıyor.

Bir de reklam harcaması var ?
O da milyonlarca liralık ek fatura getirir. Zaten sektör bir anda hareketlendi.