Yeni ilaç fiyat kararnamesinde uzlaşma sağlandı

Yeni ilaç fiyat kararnamesinde uzlaşma sağlandı
Hükümet ve ilaç sektörü temsilcileri arasında yapılan görüşmeler ardından yeni fiyat kararnamesi üzerinde uzlaşma sağlandı.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından yapılan açıklamaya göre hükümetin 18 Eylül 2009'da yayımladığı ve ilaç sektöründe sıkıntıya yol açan yeni fiyat kararnamesi uygulamaya girmeden değiştiriliyor. Ankara'da, aralarında AİFD'nin de yer aldığı ilaç sektörü temsilcileriyle hükümet arasında yapılan görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı.

Kararname 4 Aralık 2009 Cuma günü değiştirilmiş olarak uygulamaya girecek.

Varılan uzlaşmaya göre, Türkiye'de jeneriği olan orijinal ve jenerik ilaçların fiyatları, ilaç fiyatlarının en ucuz olduğu beş Avrupa ülkesindeki referans fiyatın en fazla yüzde 66'sı kadar olacak. Daha önceki düzenlemede bu oran yüzde 60 olarak belirlenmişti. Görüşmeler sonucunda, Türkiye'de jeneriği bulunmayan orijinal ürünlere uygulanacak ek indirimin oranı da yüzde 13'ten yüzde 12'ye çekildi. Böylece daha önceden var olan yüzde 11'lik indirimle birlikte orijinal ürünlere yüzde 23 oranında ek bir indirim yapılmış oldu.

Gelişmeleri değerlendiren AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, "diyalogla belirli ölçüde de olsa bir iyileştirme yapılmış olmasının olumlu olduğunu" belirterek, "Hükümetimizin sektörümüzün sıkıntılarına ve sorunlarına duyarsız kalmaması bizi memnun etti. Sektörümüz için en önemli konu hastalarımızın etkin ve yenilikçi ilaçlara erişimini güçlendirmektir. Kararnamenin uygulanmasında görülebilecek sorun ve sıkıntıları yine diyalogla çözeceğimize inanıyoruz. Hükümetimizin görüşmelerde ortaya koyduğu yapıcı tutum, bu inancımızı güçlendirmektedir" dedi.

"Yaşanan sıkıntıları temelde global ekonomik kriz nedeniyle ülkemizde de yaşanan ekonomik sorunların bir yansıması olarak görüyoruz" diyen Güner şöyle devam etti: "Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Tebliği'nin uzlaşı sağlanamadan uygulamaya girmesi halinde sektörün yüzde 35'lere varan bir daralmayla karşı karşıya kalacağı beklenmekteydi. Her ne kadar yeni uygulama beklentileri tam olarak karşılamasa da sektörün şimdilik ayakta kalması için gerekli olan asgari iyileştirme sağlanmış oldu.

Nitekim sektördeki birçok şirketin 2010 iş planlarını ve hedeflerini gözden geçirmeye başladığı bu dönemde alınan kararın her şeyden önce hastalarımızın ilaca erişimi ve sektörümüzün geleceği adına olumlu bir adım olduğunu düşünüyoruz. AİFD, hükümetimizin yürüttüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde içinde bulunduğumuz sıkıntılı ekonomik ortamda da yapıcı ve özverili yaklaşımını korumuştur. Eczacıların sıkıntılarını da anlamaktayız. Stok sorunlarının çözümü konusunda AİFD üyesi şirketlerin ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz. Varılan anlaşma ile sektörümüzün tüm paydaşları hükümetimizle birlikte, hastalarımızın ilaca erişiminin kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesi yönünde önümüzdeki birkaç yılı kapsayacak önemli bir adım atmışlardır."