Yenilenebilir Enerjili Akıllı Ev

Yenilenebilir Enerjili Akıllı Ev
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Elektrik Teknolojileri Bölümü'nde okuyan 11 öğrencinin rüzgar ve güneş enerjisinden...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Elektrik Teknolojileri Bölümü'nde okuyan 11 öğrencinin rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanarak ürettiği yenilenebilir enerjili akıllı ev projesiyle otomatik kapı, aydınlatma, sulama, akıllı gaz sensörü ve yağmur sensörü bedava kullanılabilecek. Ayrıca akıllı sensörler tehlike durumunda sisteme yüklenecek numaraları uyararak, hayati tehlike durumunda erken müdahale imkanı sağlayabilecek.

Mersn'in merkez ilçe Mezitli Belediyesi'nin düzenlediği 7. Soli Güneş Festivali devam ediyor. Festival kapsamında güneş enerjisinin önemi anlatılırken, kurulan stantlarla da güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanılarak geliştirilen projeler anlatılıyor. MEÜ Teknik Bilimler MYO Elektrik Teknolojileri Bölümü'nde okuyan 11 öğrenci de rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanarak ürettikleri "Yenilenebilir Enerjili Akıllı Ev" çalışmasını sergiledi. Evin içinin ve bahçesinin tüm ihtiyaçlarının güneş ve rüzgar enerjisiyle karşılandığı proje, 4 ayda bitirildi. Rüzgar ve güneş enerjisiyle evin otomatik kapısı, aydınlatma, sulama, akıllı gaz sensörü ve yağmur sensörü bedava kullanılabilecek.

"TASARRUF DA SAĞLANACAK"

Öğrenciler adına konuşan Cengiz Sayar, güneş paneli ve rüzgar türbini kullanılarak evin elektrik ihtiyacının karşılandığını söyledi. Elektrik ihtiyacının yanında projeyle tasarruf da sağlanacağını vurgulayan Sayar, "Tasarruf amacı ile aydınlatma lambaları sistem tarafından kontrol edilmekte, akşam olduğunda otomatik çalışmakta, gündüz ise kapanmaktadır. Ayrıca mikro denetleyici ile kullanıcıya durum hakkında bilgi vermektedir. Evin bahçesindeki toprağın nemi düştüğünde sulama sistemi çalıştırılarak bahçeyi sulamakta, nem seviyesi istenen seviyeye geldiğinde sulama sistemini durmakta, böylece su tasarrufu sağlanırken, ağaçların kuruması önlenmektedir. Sistem yağmur yağdığında ev sahibini uyararak, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlıyor" diye konuştu.

Evin hem içinde hem de dışında sistemin etkili olduğunun altını çizen Sayar, "Sistem giriş kapısına araç geldiğinde kapıyı otomatik açarak araçların içeri girmesini sağlamakta ve ev sahibine sesli ve görüntülü uyarı vermektedir. Evde bulunan gaz sensörü vasıtası ile evde bir gaz kaçağı, yangın veya soba gazı olduğunda alarm ile uyarı vererek ev sahibini uyarmakta, havalandırmayı çalıştırarak gazı dışarı tahliye etmekte ve kayıtlı bir telefonu arayarak istenen bir kişi uyarılmakta. Böylece hayati tehlike durumunda erken müdahale imkanı sağlanmaktadır. Proje ile temiz enerji kullanan ve her türlü ihtiyaca insansız bir şekilde cevap veren bir akıllı ev tasarlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir Enerjili Akıllı Ev

Yenilenebilir Enerjili Akıllı Ev

Kaynak:IHA