Yerel Mahkemenin “Hakaret Ve Küfür” Kararını Yargıtay “Kaba Hitap” Olarak Değerlendirdi

Yerel Mahkemenin “Hakaret Ve Küfür” Kararını Yargıtay “Kaba Hitap” Olarak Değerlendirdi
Yargıtay'ın bozduğu kararda "hakaret ve küfür" sözleri, "kaba hitap" olarak değerlendirildi.

Yargıtay'ın bozduğu kararda "hakaret ve küfür" sözleri, "kaba hitap" olarak değerlendirildi.

Yargıtay'ın bir davada hakaret suçu nedeniyle verdiği yerel mahkemenin kararını bozması tartışmaları da beraberinde getirdi. Yargıtay'ın yeniden görülmesini istediği davaya ise Barolar Birliği'nin müdahil olduğu ve 3 Mayıs 2018'de görülecek davaya Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu'nun da katılacağı bildirildi.

Söz konusu olay ise 2014 yılında Giresun'da yaşandı. Avukat Ufuk Kılıç, E.A isimli kişinin kendisine telefonda hakaret ettiği gerekçesiyle polise başvurdu. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada hakim sanığın sarf ettiği "kimsin ulan sen, mafya mısın, tetikçi misin, Avukat mısın" sözlerini hakaret kapsamında değerlendirerek 350 günlük hapis cezasını 7 bin TL para cezasına çevirerek ceza verdi. Temyize giden karar için Yargıtay, sözlerin küfür, hakaret değil, ağır eleştiri, rahatsız edici söz "kaba hitap tarzı" olarak değerlendirerek bozdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Ufuk Kılıç "Bu karar avukatlık mesleğinin bir kamu görevlisi olarak sayılmaması ve avukata karşı küçük düşürücü olan "Kimsin ulan sen, mafya mısın, tetikçi misin Avukat mısın" şeklindeki sözleri ağır eleştirme, kaba hitap tarzı olarak değerlendirilmiştir. Yerel mahkemenin verdiği kararı sanık lehine bozma söz konusudur. Burada düşünülmesi gereken hakaret eyleminin bu kadar geniş yorumlanması ve özgürlükçü düşünülmesidir. Bu konuda kamu görevi yapmakta meslek grubumuzun en üst temsilcisi olan Prof. Dr. Metin Fevzioğlu'na ve Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Gültekin Uzunalioğlu'na iletilmiş ve Barolar Birliği bu davanın müdahili olarak takip edileceğini ifade etmişlerdir. Avukatlığın, Yargının bir erki olmaktan çıkartılıp basitleştirilmeye çalışılması avukatlara karşı işlenen hakaret suçlarının kaba hitaba dönüştürülmesi kabul edilemez" dedi.

Öte yandan davanın 3 Mayıs 2018 tarihinde yeniden görülmeye başlayacağı belirtildi.

Kaynak:IHA