Yerel seçimler hangi tarihte yapılacak?

Yerel seçimler hangi tarihte yapılacak?
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifini TBMM Genel Sekreterliğine sundu.

AK Parti ve MHP'nin ortak hazırladığı Anayasa değişiklik teklifi 2 maddeden oluşuyor. Anayasa'ya geçici madde ekleyen birinci madde şöyle:

"Bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ilk mahalli idareler genel seçiminde oy verme günü 2013 yılının Ekim ayının son Pazar günüdür.Birinci fıkra uyarınca yapılacak mahalli idareler seçiminde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67. maddesinin son fıkrası, sadece 18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun seçimin başlangıç tarihi ve oy verme gününe ilişkin hükümleri bakımından uygulanmaz."

Buna göre, Anayasanın 67. maddesinin son fıkra hükmü, 2972 sayılı kanunun başlangıç tarihi ve oy verme günü dışındaki hükümlerine ve seçim kanunlarına aynen uygulanacak. Teklifin gerekçesinde, siyasi partilerin veya yerel yönetim organlarına seçilecek adayların seçim çalışmalarında vatandaşlarla iletişimlerini olanaklı kılacak ortamın sağlanmasının amaçlandığı ve seçim tarihinin iklim şartlarının daha elverişli olduğu Ekim ayının son Pazar günü olarak belirlendiği belirtildi.

Teklifin yürürlüğe girmesinden sonra 2014 yılının Mart ayında yapılması gereken ilk mahalli idareler genel seçimi 2013 yılının Ekim ayına alınmış olacak.

Öte yandan, Canikli ve Şandır 'Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini de sundu. Teklifin birinci maddesinde, söz konusu kanunun 8'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan '1 Ocak' ibaresi '1 Ağustos' olarak, 'Mart' ibaresi de 'Ekim' olarak değiştiriliyor. Buna göre, Seçim çalışmalarına başlama tarihi Ocak ayından Ağustos ayına alınmış oldu.

TESLİM SAATİNİN DEĞİŞMESİNİN NEDENİ, GENEL BAŞKAN İMZALARI

Teklifin TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu'na verilmesinin ardından kısa bir açıklama yapan Canikli, MHP ile birlikte birkaç haftadır üzerinde çalışmalarını tamamladıkları teklifi gerekli imzaların toplanmasının ardından Meclis Başkanlığına sunduklarını söyledi. Canikli, Meclisin açıldığı hafta teklifin Anayasa Komisyonundaki çalışmalarının tamamlanmasını, ikinci hafta Salı günü birinci tur, 12 Ekim Cuma günü de ikinci tur görüşmelerinin tamamlanmasıyla yasalaşmasını planladıklarını söyledi. Canikli, bugün teslim saatinin neden değiştiğine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Canikli, değişikliğin iki parti genel başkanlarının teklifi imzalama talebinden kaynaklandığını belirterek, "MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli imzalamıştı. Sayın Başbakanımız da bu değişiklik metnine imza atmak istedi. O nedenle teslim konusunda zaman değişikliği oldu; başka bir nedeni yok" dedi.

"BİZ TAMAMIZ, AK PARTİ'DE FİRE VAR"

MHP Grup Başkanvekili Şandır ise, MHP'nin bu teklife destek vermedeki gerekçesinin 29 Mart 2009 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinin kış şartlarında çok ağır geçmesi ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında hayatını kaybetmesi olduğunu söyledi. Şandır, "Biz 27 Ekim'e alınmasını hem bu konudaki tartışmaların bitirilmesi, hem de kolay, rahat, katılım yüksek bir yerel seçimin yapılmasını talep ettiğimiz için bunu kamuoyunun bilgisine sunduk. İktidar partisi de bunun doğru olduğunu görünce, mesele birlikte bir Anayasa değişiklik teklifine dönüştü. Bugün de teklifimizi verdik" dedi.

Şandır ayrıca, seçilmiş belediye başkanlarının özellikle emeklilikle ilgili kazanılmış haklarının korunmasını da istediklerini belirterek, "Ümit ederim ki, iktidar grubuyla ileriki zamanda bu konuyla ilgili bir hukuk çıkartırız" dedi.

Daha sonra Canikli'nin AK Parti'den 255 imza ve MHP'den de 51 imza ile teklifin sunulduğunu belirtmesi üzerine Şandır gülerek, "Biz tamız, anlaşılıyor ki AKP'de fire var" dedi. Bunun üzerine Canikli, "Tabii ki Sayın Şandır şaka olarak söylüyor" dedi.