Yerli Sermayeyi Fındıkta Yatırıma Davet Etti

Yerli Sermayeyi Fındıkta Yatırıma Davet Etti
Türkiye Ziraat ve Odalar Birliği Genel Başkanı (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yerli sermayeyi fındıkta yatırım için davet ederek, "Milli bir ürünü...

Türkiye Ziraat ve Odalar Birliği Genel Başkanı (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yerli sermayeyi fındıkta yatırım için davet ederek, "Milli bir ürünü değerlendirmek ve yatırım yapmak sadece devletin görevi değildir, özel sektörün de görevleri arasındadır" dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındıkta geçen yıl 646 bin ton olan üretimi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2016 yılı için 468 bin ton tahmin ettiğini, daha sonra küllenme nedeniyle üretimin daha da düşük gerçekleşeceğini Ziraat Odaları olarak dillendirdiklerini ve Tarım Bakanlığı'ndan yeni tahmin yapmasını istediklerini belirtti. Sonuç olarak ikinci tahminde fındık üretiminin 420 bin ton düzeyinde kalacağını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu üretimde yüzde 35 düşüş demektir. Biz üretimde en az yüzde 30 gerileme görüleceğini vurgulamıştık. Bu şartlar altında fındık fiyatlarının bu seviyelerde olması manidardır. Üreticimizi muhakkak daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Uyarıları dikkate almayan ürününü emanete bırakan üreticimiz, diğer üreticilerimize de zarar veriyor. Bu sektörde rekabeti sağlayamazsak bu durumu her zaman yaşarız. Rekabet ortamı sağlandığında hem sektör daha gelişecek hem de üreticinin yüzü gülecektir. Bu kadar düşük rekolteye rağmen fiyatların artmadığını görüyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi hem fındıkta yapısal sorunların çözmesi hem de fındık fiyatlarının üreticiyi tatmin edeceği, makul düzeye gelmesi noktasında devlet politikası olmak zorunda. Aksi takdirde bu tartışmaları yapmaya uzun yıllar devam ederiz. Olan sektöre ve Karadeniz çiftçisine olur. Karadeniz'den göçü de önleyemeyiz."

YERLİ SERMAYEYE YATIRIM DAVETİ

Yerli sermayeyi bu alana yatırım yapmaya davet eden Bayraktar, "Büyük şirketlerimiz bu ülkede uyuyor mu? 2,8 milyar dolar ham ürün ihracat, 14-15 milyar dolarlık katma değerli üretim olanağı olan böyle değerli ve milli bir üründen niçin para kazanmazlar? Niçin bu parayı ekonomimize kazandırmazlar? Niçin fındığa yatırım yapmazlar? Anlamakta güçlü çekiyorum. Karadeniz'de milyonlarca vatandaşımızın ekmek parası olan bu üründen para kazanmazlar da niçin bu ürünü yabancı firmaların tekeline bırakırlar? Koç, Sabancı, Ülker gibi büyük holdinglerimizi, tüm yerli sermayemizi, Karadeniz ekonomisini tek başına ayakta tutan, üretimde ve ihracatta rakipsiz olduğumuz böyle bir ürüne sahip çıkmaya, Karadeniz'e yatırıma davet ediyorum. Sizin işiniz sadece montajcılık yapmak mıdır? Yabancı ülkelerden döviz ödeyerek getirdiğiniz yedek parçaları montaj yapıp satmak mıdır? Niçin hiç ithalat yapmadan işleyip dünya piyasalarına ihracat yapacağınız böyle bir ürüne yatırım yapmazsınız? Katma değer yaratıp 14-15 milyar dolarlık üretim değerini bu ülkeye kazandırmazsınız? Bunu kendilerine sormak isterim. Milli bir ürünü değerlendirmek ve yatırım yapmak sadece devletin görevi değildir, özel sektörün de görevleri arasındadır" ifadelerini kullandı.

İşadamlarına seslenen Bayraktar, "Değerli işadamlarımız şunu iyi bilmeli ki, üreticimiz çocuklarını evlendirdiklerinde hazırladıkları çeyizleri sizlerin fabrikalarınızda üretip, satıp para kazandığınız ürünlerle oluşturuyorlar. Bu üreticinin sizin üzerinizde de hakkı var. Gelin hep birlikte Karadeniz çiftçisine sahip çıkalım. Milyonların sesine kulak verelim" dedi.

Kaynak:IHA