Yılda 100 Bin Kişiyi Erkenden Öldürüyor

Yılda 100 Bin Kişiyi Erkenden Öldürüyor
Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Faik Özşahin, sigara dolayısıyla Türkiye'de yılda yüz bin insanın erkenden öldüğünü söyledi.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Faik Özşahin, "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" dolasıyla yaptığı açıklamada, ütünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Türkiye’de halen yılda 2.72 milyar dolarlık ekonomik kayıp olduğunu ve yaklaşık 100.000 kişinin sigara nedeniyle erken ölmekte olduğunu kaydetti.

SİGARA İÇENLERİN ÇOCUKLARI DA RİSK ALTINDA

faik-ozsahin.20140531100852.jpgTütün kullanımının önlenebilir ölümlere neden olmakla beraber dörtte birinden fazla çocuğun ise pasif etkilenimden dolayı ölmekte olduğunu söyleyen Özşahin, "Sigara içenlerin çocuklarında bronşit, zatürre, ve astım görülme ihtimali daha fazladır. Sigaranın, başta akciğer kanseri olmak üzere lösemiye, dudak, ağız, dil, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek ve mesane kanserlerine, kronik bronşit ve amfizeme, koroner kalp hastalığına, beyin damar hastalıklarına yol açan faktörlerin en önemlilerinden birisi olduğu kanıtlanmış bir gerçektir." dedi.

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE ÜCRETSİZ DESTEK

Özşahin, Rize'de 4207 sayılı yasa kapsamında İl Tütün Kontrol Kurulu tarafından belirlenen ekiplerce halka açık işletmelerde sigara içilme yasağına yönelik denetim, bilgilendirme çalışmalarının düzenli olarak devam ettiğini ifade ederek, "Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Rize Devlet Hastanesi içinde -1. katta hizmet vermekte olan Sigara Bırakma Polikliğine başvurarak hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilirler." diye konuştu.