Yılmaz: Rize'nin Eğitim Sorunlarını Biliyoruz ve Onları Ortadan Kaldırmak İçin Çalışıyoruz

Yılmaz: Rize'nin Eğitim Sorunlarını Biliyoruz ve Onları Ortadan Kaldırmak İçin Çalışıyoruz
Rize İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Yılmaz, kentteki eğitim sorunlarının farkında olduğunu ve bu sorunların ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

Rize İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Yılmaz, Öğretmenevinde düzenlenen kahvaltılı değerlendirme toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek çalışmaları hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gazetecilere ilin eğitim planlarından bahsederek. eğitimde yapılması gerekenler, il ve ilçe okul ziyaretlerinde tespit edilen sorunlar, önümüzdeki süreçte uygulanacak projeler ve eğitimde yenileşme çalışmalarıyla ilgili bir dizi konuyu ele alan Yılmaz, ildeki eğitim sorunlarının farkında olduğunu ve bu sorunların ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

2018/2019 eğitim öğretim yılı için yapılan hazırlıkları, amaçları ve hedefleri anlatan Yılmaz birkaç yıl içinde Rize’deki tüm okulların tam gün eğitime geçilebilecek derslik sayısına ulaşılacağını söyledi. Konu ile ilgili Milli Eğitim Şube Müdürü Selman Yıldırtan yapılan yatırımların mevcut durumlarını içeren görsel paylaşımlarda bulundu. Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un çeşitli kitlelerce merakla beklenen 23 Ekim tarihindeki Vizyon Belgesi açıklamalarının kendileri için takip edilecek en önemli yol haritası olacağını, her bir adımın, yeniliğin öncüsü ve takipçisi olacaklarını belirtti.

Konuşmasında basına doğru bilgi vermenin önemine de değinen Yılmaz, "Basın bizim için önemlidir. Basın, bizlerin yaptığı doğru eylemleri kitlelere ulaştıran önemli bir unsurdur. Süreç içerisinde yaptığımız ya da yapacağımız yanlış eylemleri de doğru haberler yaparak, bu yanlışın düzeltilmesi gerektiği noktasında bizlere yardımcı olacaktır. O yüzden bizler basını önemsiyoruz.” dedi.

ahmet-hamdi-yilmaz-rize-il-milli-egitim-muduru-1.jpg

2018-2019 Eğitim Öğretim yılının farklı beklentiler içerisinde ‘acaba bir kaos olacak mı’, ‘yerleştirmeler nasıl olacak?’ şeklindeki endişeyle başladığını kaydeden Yılmaz, “Bu yıl ilk defa yüzde 10 kontenjanla sınavla öğrenci aldık. Bunun dışında da mahalli yerleştirme ile okullarımıza öğrenciler yerleştirildi. Rize ilinde geçen yıl 8. sınıfı bitiren öğrenci sayısı yaklaşık 4 bin 750. Bu öğrencilerimizden yüzde 10’dan biraz fazla 780 öğrencimizi 9 tane okulumuza merkezi sınav sistemiyle yerleştirdik. Sınavla aldığımız okullardan 5 tanesi fen lisesi, 1 tanesi sosyal bilimler lisesi, biri kız biri erkek olmak üzere 2 tanesi proje imamhatip, birde meslek liselerimizden Hasan Kemal Yardımcı Denizcilik’e olmak üzere toplamda 780 öğrencimizi sınavla yerleştirdik. Bunun dışında kalan öğrencilerimizin yerleştirme işlemleri adreslere ve merkezlere göre sorunsuz bir şekilde yapılmıştır. Bu konuda ‘ben yerleşemedim, açıkta kaldım’ şeklinde herhangi bir şikayet bize ulaşmadı. Arkadaşlarımızla elbirliği yaparak özverili bir çalışma neticesinde Rize ilinde Cumhurbaşkanımızın iline yakışır bir şekilde bu yerleştirme işlemlerini tamamladık.” diye konuştu.

Yılmaz, Rize’de ders kitaplarının zamanında dağıtılması yönünde herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek, “Okullar açılmadan bir gün önce ders kitaplarının yüzde 90’ı bizim depomuza gelmişti. Biz bu süre içerisinde yüzde 90’ın yüzde 100’ünü dağıttık. 17 Eylül Pazartesi günü okullar açıldığı zaman Rize’ye bakanlığımızdan gelen bütün kitapları okullarımıza dağıttık. Bu konuda da bakanlığımızdan gelen üst düzey yöneticilerimiz Rize’yi takdir etti. Ben bu konuda emek sarfeden, gayret gösteren bütün arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Rize’de eğitim öğretim faaliyetlerinin yapılaşma sorununun büyük ölçüde tamamlandığını kaydeden Yılmaz, birçok yeni okul inşaatının ise devam ettiğini ve kısa sürede bu inşaatların da tamamlanarak okulların eğitim ve öğretime açılacağını belirterek Rize merkezinde halihazırda 3 okulda ikili eğitim yapıldığını kaydederek, “Bunlardan bir tanesi Fener tarafında Çay ilk ve ortaokulu. Ona alternatif olarak Boğaz Mahallesinde yaklaşık 4-5 ay önce inşaatı başlanan deniz manzaralı olan ve şu an karkasının son katına gelen okulumuzun inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde sürmektedir. Bir diğeri yıllardır konuştuğumuz ama bir türlü kimsenin cesaret etmediği, edemediği Kurtuluş ilkokulu. Hemen yanıbaşında yaklaşık 1,5 kilometre yakınında Zihni Derin Ortaokulu var. Orada bir kamulaştırma davası var birkaç yıldır devam eden. Şubat ayında mahkeme sürecini bitirdik. Yaklaşık 1700 metrekare bir alanı kamulaştırdık. Orada biz 32 derslikli büyük bir devasa bir okul yapmayı planladık. Şu anda proje üzerinde tadilatlar yapılıyor. İnşallah birkaç ay içerisinde ihalesi yapılacak. Onu yaptığımız zaman 1100 kapasiteli bir okul. Kurtuluş’ta 550 öğrenci var. Zihni Derin’de de 300 öğrenci var. Dolayısıyla birbirine yakın olan bu iki okulu birleştirmek süretiyle orada Rize’nin en büyük ortaokulunu inşa edeceğiz. Bu inşaat bittiği zaman Kurtuluş orta okulunu oraya taşıyacağız, planlamamız bu şekildedir Bunun şu faydası var. Okulların sadece tekli öğretime geçmesinin ötesinde Kurtuluş okulu valileğe en yakın bina ve yaklaşık öğrencinin yüzde 40’ı özel servislerle geliyor. Sayın valimizin talimatıyla ve emniyet müdürümüzün çok büyük destekleriyle her akşam 5’ten sonra görevli polis arkadaşlarımız geliyor özel minibüsleri kontrollü olarak okulun bahçesine alıyor ve öğrencilerin çıkışında öğrenciler servislere bindirilerek yine polis kontrolünde servisler okulun bahçesinden ayrılıyor. Böylece herhangi bir olumsuzluk, herhangi bir sorun yaşanmıyor. Ben burada emniyet müdürlüğümüze büyük bir hassasiyet gösterdikleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Çay ilkokulu ve ortaokulunun ayrıştırılması gelecek yıl gerçekleşecek ve Boğaz mahallesindeki okulumuz gelecek yıl eğitim öğretim yılında hizmete girecek. Bunun yanında Gülbahar Mahallesinde Şevket Yardımcı ilk ve orta okulu bir aradadı. Orada da Vakıflar ilkokulunun arkasında bir arsamız var. Mesleki teknik. Orada zemin etütleri yapıldı ve bir okul planlamamız var. Orası da tamamlanınca 2019 yılı sonunda Rize’de ikili eğitim veren okulumuz kalmayacak” şeklinde konuştu.

ahmet-hamdi-yilmaz-rize-il-milli-egitim-muduru-2.jpg

Yılmaz, bazı ilçelerde ve iç kesimlerdeki okullarda öğrenci sayısının azlığı nedeniyle okulların kapanmayla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “2004-2005 yılında Rize genelinde örgün eğitimdeki öğrenci ayımız 66 bin küsürdü. Aradan yıllar geçti. Okul öncesindeki oranımız ikiye üçe katlandı Bugün itibariyle Rize’deki öğrenci sayımız 57 bin 683. 13-14 yıl sonra Rize genelindeki öğrenci toplam sayımız 57 bin 683. Okullarımızdaki öğrenci sayılarımızın azalması bir takım sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bir takım binalarımız atıl duruma düşüyor. Yepyeni binalar atıl duruma düşüyor. Bu binaların değerlendirilmesi için özel eğitim veren okullarla diyalog kurduk ama bizim teklifimiz onlara pek cazip gelmedi” dedi.

Rize’de öğretmen açığının fazla bulunmadığını kaydeden Yılmaz, İkizdere, Kalkandere, Çamlıhemşin gibi ilçelerde biraz boşluklar olduğunu ve bu boşlukların giderilmesi için çalıştıklarını, Rize merkezde 1500 kişinin ücret karşılığı ders okutmak için başvuruda bulunduğunu ve bunun çok büyük bir rakam olduğunu kaydetti.

Güneysu’da inşaatı devam eden spor lisesinin tamamlanmasıyla spor lisesinin güzel sanatlar lisesinden ayrılacağını ve spor lisesinin yeni binasına taşınacağını kaydeden Yılmaz, spor lisesinin yeni binasındaki çalışmaların son aşamasına gelindiği belirtti.

Yılmaz, Pazar ilçesinde Sivil Havacılık Mesleki Teknik Anadolu Lisesinin ilk kez bu yıl eğitim öğretime açılmasına rağmen okulun 68 kişilik tüm kontenjanının dolduğunu ve bununda istihdam odaklı olmasından ve Rize’de yapılmakta olan havalimanı inşaatının başlamasından kaynaklandığını söyledi.

Yılmaz, Rize’de Aralık ayı içerisinde geniş çaplı mesleki teknik eğitim çalıştayı yapmayı düşündüklerini ve istihdam imkanı olan alan ve dalları içeren okullar açmaları gerektiğini belirtti.

Rize’de tüm okullarda güvenlikçi personelin bulunduğunu ve yatılı okullarda ikişer güvenlik personelinin görev yaptığını ve okul güvenliğinin son derece önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, “7 okulumuzun kamera sistemi emniyet müdürlüğü ile entegrelidir. Okullarımızdaki görüntüler anında emniyet müdürlüğünde kayıt alına alınıyor. 9 okulumuzda bu şekilde kamera bağlantı çalışmaları devam ediyor. Öğrencilerimizin güvenliği için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” diye konuştu.

Yılmaz, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ahmet-hamdi-yilmaz-rize-il-milli-egitim-muduru-3.jpg

Uyuşturucu satıcılarının özellikle okul çevrelerini hedef aldığını ve buna karşın İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ne gibi çalışmalar yürütüldüğü sorulan Yılmaz, okul yönetimlerinin yanı sıra uyuşturucu satıcılarına yönelik okul çevrelerinde Vali Erdoğan Bektaş ile emniyet müdürlüğünün özel çalışmaları olduğunu ve okullarda emniyet müdürlüğü tarafından okul polisleri bulundurulduğunu belirterek, uyuşturucuya karşı özel mücadele edilmesine rağmen vatandaşların da buna destek vermesi gerektiğini ve bu konuda daha fazla duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

Rize’nin üniversite sınavlarında başarısının sorulduğu Yılmaz, Rize’nin üniversite sınavlarındaki başarı sıralamasının Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığını belirtti.

Organize Sanayi Bölgesi içerisinde açılacak özel mesleki okullarda devletin tüm öğrenciler için öğrenci başına teşvik verdiğini kaydeden Yılmaz, bu kapsamda Kalkandere Organize Sanayi Bölgesinde mesleki personel açığının kapatılması için özel mesleki okul açılmasının gerektiğini ve kendilerinin buna her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Yılmaz, organize sanayi bölgesi içerisinde açılan özel mesleki okullarda öğrenim gören tüm öğrenciler için devletin geçen yıl öğrenci başına 7 bin lira destek verdiğini kaydetti.

Yabancı dil eğitimine önem vermeleri gerektiğini ve DYNED projesinin bu açıdan şehre önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yabancı dil eğitimi üzeride önemle durduklarını belirtti. Yılmaz, turizm açısından da kentteki işletmelerin yabancı dil bilen personel çalıştırmalarının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Ders kitaplarının ücretsiz dağıtılmasına rağmen ders kitaplarının yetersiz olduğu gerekçesiyle velilere yardımcı kitaplarının aldırılmasının sorulması üzerine Yılmaz, bu konuda velilerden yazılı bir şikayet almadıklarını ve yazılı şikayet almaları halinde hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacaklarını ve inceleme yaptıracaklarını kaydederek, velilerin çocukların daha iyi eğitim almalarını ve sınav stresinden çocuklarının daha fazla test soruları çözerek kurtulmak istemeleri için yardımcı kitap aldıklarını kaydetti.

Yılmaz, internet bağımlılığına da dikkat çekerek akıllı telefonların çocuklar için tehlikeli boyutlara ulaştığını  ve cep telefonu bağımlılığının meydana geldiğini belirterek, çocukların internet ve cep telefonu bağımlılığından kurtarılması gerektiğini vurguladı.