YÖK Başkanı: "YÖK'ün yetkileri azaltılmalı"

YÖK Başkanı: "YÖK'ün yetkileri azaltılmalı"
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, hâlâ ilk kurulduğu dönemin özelliklerini taşıyan YÖK'ün yetkilerinin azaltılması gerektiğini belirterek, "YÖK'ün yetkileri çok fazla.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, hala ilk kurulduğu dönemin özelliklerini taşıyan YÖK'ün yetkilerinin azaltılması gerektiğini belirterek, "YÖK'ün yetkileri çok fazla. YÖK, gelecek 20-30 yılın planlamasını yapan bir kurum haline getirilmeli. En iyi 100 üniversite arasına girmek sadece gururumuzu okşar, akademisyenler dergilere makale yazmak yerine biraz da ekonomiye katkı sağlamalı" dedi.

Avrupa ve ABD'den 43 kurumun üye olduğu Demokrasi için Üniversiteler Birliği (AUDEM) üyeleri, tek Türk üyesi olan Uludağ Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Bursa'da bir araya geldi. Aralarında AUDEM başkanı ve aynı zamanda New York Üniversitesi Rektörü John Ryder'ın da bulunduğu toplam 62 yabancı bilim adamı konferansa katılırken, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da 'Demokrasinin Temel Kurumları Olarak Üniversiteler' başlıklı bir konuşma yaptı.

Ev sahibi Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz'in yöneteceği ana oturum öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan YÖK Başkanı Özcan, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde gayretlerinin olduğunu ifade ederek, bu süreçte üniversite öğrencilerinin de yer aldığını kaydetti. Demokrasiye önem veren birçok uluslararası örgüte üye Türk üniversiteleri olduğunu söyleyen Özcan, demokratik süreç çerçevesinde öğrencilere 'iyi yurttaş olma' konusunda bilgi verdiklerini söyledi.

Özcan, "Öğrencilere düzgün vatandaş olmaları için eğitim veriyoruz. Öğrencilere demokratik hayatta yararlı bilgiler vererek iyi yaşamalarını sağlamalıyız. Bu uzun bir süreçtir. Öğrencileri bu sürece katmak önemli. Öğrenci konseylerine destekte bulunuyoruz. Karar alma konusunda onlardan bilgiler alabiliriz. Öğrencileri demokratikleşme sürecine sıkıntısızca katabiliriz. Bence demokratikleşme bir iki günde yapılamaz. Öğrencileri uyanık tutmalıyız" diye konuştu.

"İLK 100'E GİRMEK GURUR OKŞAMAKTIR"
Üniversitelerin ekonomiye katkı sağlamalarını isteyen Özcan, "İlla ilk 100 üniversite arasına girme peşinde değilim. Bu ancak bizim gururumuzu okşar. Aynı katilede eğitim ve bu kalitenin herkes tarfından kabul edilmesi bizim için önemlidir. Üniversitelerimiz, bilimsel yazılara önem vermeli. Ancak dergilere yazı yazmak yerine ekonomiye de katkı sağlamalıdır. Sağlık sektöründe, aşı, serum ve tıbbi araçlar geliştirilebilir. Tarım için kendi tohumumuzu üretebiliriz. Bunun gibi yüzlerce konu var" şeklinde konuştu.

Özcan, YÖK'ün yetkilerinin azaltılması gerektiğini savunarak, "Yetkilerimiz azaltılmalı. YÖK'te hala ilk kurulduğu yılların yetkileri var. Bunlar bir bir ayıklanmalı. Aynı şey rektörlere de uygulanmalı. Üniversitelerimizin gelecek 20-30 yıllarını planlayacak kuruma ihtiyaç var. YÖK'ün yetkileri azaltılarak bu görevi çok iyi bir şekilde üstlenebilir" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Rektörlük A Salonu'ndaki programın ilk oturumunda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir demokrasi hakkında bilgiler verdi. İngilizce konuşmaların yapıldığı konferansta 2008 Amerika başkanlık seçimleri, etnik grupların toplumdaki yeri, Türk yükseköğretim konuları, akreditasyon ve kalite kontrol, hukuk ve düzen, küresel alanda üniversite sorunları gibi ana başlıklar altında birçok bildiri sunulacak.