Yok Böyle Bir Şey… Rize’de Trajikomik Olay

Yok Böyle Bir Şey… Rize’de Trajikomik Olay
Rize’de Orman İşletme Müdürlüğü ile Belediye itfaiye ekipleri ‘görev yerimiz değil’ diye yangın yerine gitmedi. Köylülerin kendi çabalarıyla söndürmek zorunda kaldığı yangında 5 dönüm ormanlık alan kül oldu.

Rize Merkeze bağlı Taşlık Köyünde Karadeniz fıkralarını aratmayacak bir olay yaşandı. Trajikomik bu olayda ormanlık alanda çıkan yangın nedeniyle Köy Muhtarı Cemalettin Sak ısrarla defalarca ekipleri aradı. Ekipler ‘görev yerimiz değil’ diye yangın yerine gitmedi 5 dönümlük ormanlık alan yandı bitti kül oldu. Köy Muhtarı Sak, duruma isyan etti.

Alınan bilgiye göre, yangın, pazarı pazartesiye bağlayan gece 00.15 sıralarında Taşlık Köyünde Kızılgözler Ailesine ait arazinin ormanlık alanında meydana geldi.

Taşlık Köyü Muhtarı Cemalettin Sak, yaptığı açıklamada, “Çıkan yangın nedeniyle 110’u arayarak yardım istedim. Telefona bakan görevli bana ‘Yangın bölgesi Orman İşletme Müdürlüğü’ne aittir. Orman İşletme Müdürlüğü İtfaiyesini aramanız gerekir’ diye ifadede bulundu. Bunun üzerine bende kendisine yangını söndürmek için çalışıyoruz. Hanginiz itfaiye gönderecekse bir an önce göndersin dedim. 5-10 dakika sonra telefonum çaldığında Orman İşletmeler Müdürlüğünden aradığını söyleyen ses tonu uykulu olan kişi bana ‘Yangına müdahalede bulunamayız. Ekiptekiler farklı yerlerde ikamet ediyorlar. Onları toparlayıp oraya gelmemiz sabahı bulur’ şeklinde konuştu. Bunun üzerine tekrardan Rize Belediyesi İtfaiyesini aradığımızda bize ‘Yangın yeri orman olduğundan Orman İşletme Müdürlüğünün ilgilenmesi gerekiyor. Ayrıca bizde yangın söndürücü arazi aracı yok’ dedi. Ne Rize Belediyesi itfaiyesinden ne de Orman İşletme Müdürlüğünden yardım alabildik. Çaresiz bir şekilde yangınla baş başa bırakıldık. Köylülerle beraber yaklaşık 3 saatte söndürebildiğimiz yangında ne yazık ki 5 dönümlük ormanlık alan yangında yandı.” dedi.

cemalettin-sak.jpg

Muhtar Sak, yangın sabahı ise şikayette bulunmak üzere ilk olarak Orman İşletme Müdürlüğüne giderek Müdür Yardımcısı ile görüştüğünü belirterek, Müdür Yardımcısının kendisine yangın yerinin Rize Belediyesi itfaiyesinin sorumluluk alanında olduğunu bu yüzden yangına Rize Belediyesi ekiplerinin müdahale etmesi gerektiğini söylediğini ifade ederek, müdür yardımcısı bana ayrıca “Bu olaylarda gece bizler müdahale etmiyoruz. Arazi şartları buna elvermiyor.Bizler Orman bölgesine müdahale ediyoruz yani orman statüsünde devlet arazisi olan yerlerde müdahalemiz söz konusu.. Normalde oraya Rize İtfaiyesinin gelmesi gerekiyordu. Biz gitseydik arazi sahiplerine cezai işlem yapmak zorunda kalacaktık” dedi. Bende kendisine “Gece saatlerinde köyün dışında olan ormanlık alanda çıkan yangında arazi sahibi mi yangını çıkardı ki ceza yazacaktınız?” diye sorduğumda “Ne yapalım sistem öyle. Arazisini kollaması gerekiyor” şeklinde cevap verdi. Muhtar Sak, daha sonra şikayette bulunmak üzere Valilik makamına giderek Vali Yardımcısı Abdullah Şen ile görüşerek şikayetini ilettiğini ancak herhangi bir sonuç alamadığını belirterek, “Yangında olay yerine gelmeyen mi, kendi mıntıkalarını bilmeyen Orman Müdürlüğü itfaiyesi mi, Rize Belediyesi İtfaiyesi mi, biz mi hatalıyız? anlayamadım” diye konuştu.