Yoksa Radyasyonlu Çay mı İçtik?

Yoksa Radyasyonlu Çay mı İçtik?
İmdat Sütlüoğlu, 1986 yılında yaşanan Çernobil kazasında iddia edilenin aksine radyoaktivite taşıyan bulutların Karadeniz Bölgesi’ne hiç uğramadığını söyledi.

Yaş çay alım sezonunu değerlendiren Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 1986 yılında yaşanan Çernobil kazasında iddia edilenin aksine radyoaktivite taşıyan bulutların Karadeniz Bölgesi’ne hiç uğramadığını söyledi.

RADYASYON BULUTLARI DOĞU KARADENİZ’E HİÇ UĞRAMAMIŞ

Sütlüoğlu, 1986 yılında yaşanan Çernobil faciası sonrası Türk çayı ile ilgili ortaya atılan asılsız iddiaların Türk çay sektörüne büyük zararlar verdiğini ifade ederek “Bir yanlış anlama var. Türk çayının radyasyonlu olduğu söylendi. Güneydoğu bizim çayımızı korkarak içmedi. O boşlukta yabancı menşeli çaylar o bölgeye girdi. Kiev’de bir Çernobil müzesi var. Çernobil olayı Ukrayna’yı derinden etkiledi. Buna çok önem veriyorlar. Müzelerinde yaşanan kazayı canlandırarak gelecek nesillerine aktarıyorlar. Bu müzeyi ziyaret ettik. Burada radyasyon bulutların ne tarafa gittiğini gösteren video var. Bu radyasyon bulutları kesinlikle bu tarafa hiç gelmediği görülüyor. Sadece ilk bulutlar İskandinav bölgesini etkiledi. İkinci patlamada ülkemizde Ege ve Marmara bölgesinde etkili oldu. Bulutlar bölgemize hiç gelmedi. Maalesef bu kabul ettik başkaları da kabul etti. İhracatımız olumsuz etkilendi. Bunu en iyi bilen Ukrayna’dır. Bunu Ukraynalı yetkililer belirtiyor. Bu bölgeye radyasyon bulutları hiç gelmemiştir. Çayımızda radyasyon olmamıştır. Bunu o dönemin yetkililerinin neden kabul ettiğini anlamak mümkün değil” dedi.