Yol Bir Türlü Tamamlanmıyor

Yol Bir Türlü Tamamlanmıyor
Rize-İkizdere karayolunun bir türlü bitmemesi ve başbakan'ın gitmesiyle çalışmaları durması vatandaşların tepkisine neden oluyor

Rizeli Gazeteci yazar İsmet kösoğlu köşe yazısı...

Başbakan SANKO tarafından İkizdere Vadisinde yapılan 90 MW gücündeki Cevizlik HES açılışı için geçen ay bölgeye gelmişti.

HES hakkında mahkeme kararları olmasına rağmen Başbakan tarafından hizmete açıldı. Bu açılışın legal veya illegal olması bizi ilgilendirmiyor. Başbakan açtığına göre bir bildiği vardır herhalde.

Konum yine yol hakkında. 

Hepinizin bildiği İyidere-İkizdere karayolu Rize’nin bir kangreni olmuş.

Vatandaş ve sürücülerin çilesi halen devam ediyor.

Müteahhit Trabzonlu, Bölge ve Genel Müdür Trabzonlu olunca fazla hizmet beklemekte biraz abesle iştigal olur ama biz fazladan ekstra bir şey istemiyoruz ki.

Kamu görevlisi olan Karayolları sorumlularının görevleri neyi gerektiriyorsa yapmalarını istemek en tabii hakkımızdır.

Herkes görevini yapmalı.

Kimse babasının hayrına o makamlarda oturmuyor. Makamı işgal eden hakkını vermeli. Görevinin hakkını vermeyen mi var yoksa diyorsanız yapılan işe bakmak lazım.

Niye derseniz bir süre önce Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Rize’ye geldi. Yoldaki çalışmayı yerinde gördü. İki müteahhidin sürdürdüğü çalışmalarda bir tanesinden hiç memnun olmadığını açıkçada söyledi.

İnceleme yerinde bende bulundum.

İş yapan firmanın yeterli makine parkına sahip olmadığı ve Trabzon Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından korunduğunu Müsteşar Habip Soluk’a bizzat söylemiştim. Müsteşar makine parkı eksikliğini duyunca gerçekten afalladı ve şaşırdı. ‘Böyle bir şey olur mu? İşi aldın zamanında tamamla’ diye açtı ağzını yumdu gözünü.

Bu fırça atma bir süre işe yaradı.

Neden derseniz çünkü bir süre sonra Başbakan CEVİZLİK HES’in açılışına geleceği için 17 km. olan güzergâhta geceli gündüzlü muhteşem bir çalışma başlatıldı.

Hani çalışmayan müteahhit, Başbakan gelecek diye Karayolları ekiplerinin nezaretinde gece saat 24.00’lere kadar çalıştığına bizzat şahit de oldum. Makine parkını ne edip etti başka araçlarla takviye etti. Asfalt döken makine sayısını bile kısa sürede 3 taneye çıkararak 3 ayrı yerde asfalt dökmeye başlamıştı.

İşin içinde Başbakan korkusu olunca Karayolları Genel Müdürlüğü ve Trabzon’daki avenesi öylesine canla başla bir çaba içine girdi ki. Yolda o güne kadar hiç görülmeyen Trabzon Karayolları ekipleri işbaşından hiç ayrılmadı. Çalışmaları sürekli kontrol etti.

Keşke hep öyle devam etseydi. Ama nerede.

Aksilik bu ya, Başbakan zamanının kısıtlılığından dolayı İkizdere’ye Helikopterle geldi ve yol çalışmasını göremedi.

Başbakan geldi gitti ve yoldaki çalışmalar bıçak gibi kesildi. Şu anda çalışmalar karınca misali hızla sürdürülüyor.

Yaklaşık 3 yıl oldu. Ayıptır, günahtır yazıktır.

Yapılacak yolun tamamı 17 km. Bu kadar sürede 17 km.lik yol nasıl yapılmaz, niye yapılmıyor.

17 km.lik bu yolda genişletme, sanat yapısı işleri yapılacak, yeni bir yol değil. Trafiğe açık eski asfalt karayolu bozulmuş, çukur, çamur ve toz halinde sürücülere eziyet çektiriliyorsa buraya Başbakanın bir kez daha gelmesinde fayda vardır.

Başbakanın hatırına Müsteşar o ay bu yola iki kez geldi. RİDOS’taki toplantıda kendisiyle tekrar görüştüm. Karayolları Genel Müdürüne de konunun detayını RİDOS’ta anlattım ama onlar gitti iş bir türlü bitmedi. Aksine şu anda çalışmalar durma aşamasında.

Düşündürücü olan şu o gün protokolün geçmesi için hazırlanan dolgu yolu bile trafiğe kapatılmış durumda. Araçlar stabilize bile denmeyecek taşların üzerinden giderek yol alıyor.

Başbakanım lütfen Rize’nin kangreni olmuş İyidere-İkizdere karayolunun 17 km.lik kısmını bir kez de siz görün.

Gelip görün ama bu kez kimseye haber vermeyiniz ki işin önem ve ciddiyetini, yapılan gerçek çalışmayı! iyi bilesiniz.

Sizler oturan değil çalışan bürokrat istersiniz.

Burada bir ihbarda bulunmak istiyorum Başbakanım; Karayolları Genel Müdürü ile Bölge Müdürünü hemen görevlerinden el çektirmeniz gerekiyor. Çünkü onlar da bu yola siz geleceğiniz zamanda ancak gelebilmişler.

Çünkü iş yaptırdıkları Trabzonlu yapıcı firmayı yeteri kadar denetlemiyorlar, çalıştırmıyorlar. Yalnız hemşeri değil akraba oldukları iddiası da araştırılmalı.

Yolun yapılmamasının sebebini bilemiyorum ama Rize’ye hizmet olmasın, Rizeli çamur ve çukurda seyahat etsin diyedir gibi geliyor bana..

Trabzon yollarında böyle bir rezalet olduğunu hiç görmedim.

Rize’ye görülen bu zulüm, ilimiz Ak parti teşkilatının da yüz karasıdır. İkizdere’yi hiç saymıyorum çünkü ha var ha yok. Etkinliklerini, çalışmalarını kimse bilmiyor.