Yönetim Kurullarına Kadın Üye Zorunluluğu

Yönetim Kurullarına Kadın Üye Zorunluluğu
Artık borsa şirketlerinin yönetim kurullarında en az bir kadın üye olacak. İşte Sermaye Piyasası Kurulu'nun borsa şirketlerine yönelik yaptığı değişiklik...

Yönetim kurullarına en az bir kadın üye zorunluluğu geliyor...

SPK'nın yeni tebliğine göre borsa şirketlerinin yönetim kurulu kararlarının uygulanabilmesi için bağımsız üyelerin çoğunluğunun onayı gerekecek. Üyelerden en az biri kadın olacak.

Borsa şirketleri yönetim kurullarında en az bir kadın üye bulunacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa şirketlerine yönelik Kurumsal Yönetim İlkelerini değiştirdi.

Değişikliğe göre

l Genel kurul kararı gerekmeyen işlemlerde bağımsız üyelerin çoğunluğunun onayı gerekecek.

l Bağımsız çoğunluğun muhalefetine rağmen işlemlerin uygulanmasının istenmesi halinde, işlem genel kurul onayına sunulacak.

l Bağımsızlar 3 yıla kadar görev yapabilecek, tekrar aday gösterilerek seçilebilecek.

l Yönetim kurulu içinde, bağımsız üye sayısı toplam üye sayısının üçte birinden az olamayacak.

l Bağımsız üye sayısının hesaplanmasında küsuratlar izleyen tam sayı olarak dikkate alınacak.

l Her durumda, bağımsız üye sayısı ikiden az olamayacak.

l Bu üyeler; şirket faaliyetlerinin işleyişini takip edebilecek  ölçüde şirket işlerine zaman ayırabiliyor olması gerekecek.

60 gün önceden bilgi zorunlu

Aynı tebliğin ekinde yer alan Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim İlkelerinin 4.3.8 numaralı maddesinin üçüncü fıkrasında da değişikliğe gidildi. Buna göre yönetim kurulu, Aday Gösterme Komitesi'nin raporu çerçevesinde bağımsız üye aday listesini hazırlayarak genel kurul toplantısından en az 60 gün önce SPK'ya gönderecek. SPK, bağımsızlık kriterleri çerçevesinde yaptığı inceleme sonucunda varsa liste hakkında olumsuz görüşünü 30 gün içerisinde şirkete bildirecek. SPK'nın olumsuz görüş bildirmiş olduğu kişi genel kurula bağımsız üye adayı olarak sunulamayacak. Tebliğ dün itibarıyla  girdi.