Ytb, 2017 Yılı Destek Programları Açıklandı

Ytb, 2017 Yılı Destek Programları Açıklandı
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından 2017 yılı için yurt dışındaki Türk vatandaşlarına yönelik 3 farklı destek...

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından 2017 yılı için yurt dışındaki Türk vatandaşlarına yönelik 3 farklı destek programını açıkladı. Programlar için başvurular, belirlenen tarihlerde online olarak alınacak.

2011 yılından itibaren 100'ün üzerinde ülkede binden fazla projeyi destekleyen YTB, 2017 yılında yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik 3 farklı destek programını duyurdu. "Çift Dilli Eğitimi Destek Programı", "Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programı" ve "Haftasonu Okulları Programı" için başvurular ilan edilen tarihlerde, proje.ytb.gov.tr adresi üzerinden online olarak alınacak. Programlara ait başvuru rehberlerine ise, www.ytb.gov.tr adresinin "proje destekleri" bölümünden erişilebilecek.

Yurt dışındaki çocukların kendi kültüründen kopmadan bulundukları ülkelerde aktif bireyler olmaları için hem ana dillerini hem de bulundukları ülkenin dillerini erken yaşta iyi öğrenebilmeleri gerekiyor. Ayrıca çocukların 0-3 ve 3-6 yaşları arasında çift dilli eğitilmeleri, gelişimlerine de büyük fayda sağladığı uzmanlarca ifade ediliyor. Çift dilli eğitimi destek programı ile yurt dışında yaşayan çocukların hem ülke dilinde hem de anadillerinde yetkinlik kazanmaları amacıyla okul öncesi çift dilli eğitimin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Çift Dilli Eğitimi Destek Programı kapsamında 2 alt modül oluşturuldu. İlk modülde 0-3 ve 3-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik eğitici ve ebeveynler eşliğinde oyun gruplarının oluşturulması hedefleniyor. İkinci modülde ise çift dilli kreş ve anaokulları yer alıyor. Bu doğrultuda okul öncesi çift dilli eğitim kurumlarının açılması, çift dilli eğitim kurumlarının kapasitelerinin artırılması ve yabancı dilde eğitim veren okulların çift dilli anaokullarına dönüştürülmesi çalışmaları programın hedefleri arasında.

Yurt dışındaki gençlerin milli, manevi ve kültürel değerler ile tarihi kökleri yerinde tanımalarını sağlayan Gençlik Köprüleri projeleri, YTB tarafından her yıl desteklenmekte. Yurt dışında yaşayan gençlerimizin sadece memleketlerini değil, Türkiye'nin tarihi ve kültürel yönden zengin şehirlerini de ziyaret etmeleri, anavatanları ile aidiyet ilişkisi kurmaları açısından oldukça önemli. Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri programı kapsamında YTB tarafından desteklenen her bir projede 30 genç 10 gün süreyle Türkiye'nin kültürel ve tarihi değerlerini keşfetme imkânı buluyor. Böylece 18-25 yaş aralığındaki katılımcı gençler, hayatının 50 yılını dünyanın birçok farklı bölgesine seyahat ederek geçiren Türk gezgin Evliya Çelebi gibi, bir yandan gezip gördükleri yerleri tanıyor, bir yandan da kültürel birikimlerini artırıyor.

Program kapsamında Türkiye'deki tarihi ve kültürel mekanlara yönelik ziyaretlerin yanı sıra, tarih, kültür, sanat, edebiyat ve medeniyet temalı seminer ve atölye çalışmaları da yer alıyor. Gençlik grupların her birinin 18-25 yaş aralığında olması gereken programa, gençlik alanında faaliyet yürüten STK'lar ve kar amacı gütmeyen eğitim kurumları başvurabilecek. Proje kapsamında İstanbul-Bursa-Çanakkale-Edirne, İstanbul-Ankara-Konya-Nevşehir, Ordu-Giresun-Trabzon-Rize ve Hatay-Şanlıurfa-Gaziantep-Mardin rotalarının oluşturulması planlanıyor.

Yurt dışında devam ettikleri okullarda yeterli düzeyde Türkçe dil ve kültür dersleri alamayan çocuk ve gençlere bu imkanın sunulması diğer bir önemli husus. Bu çerçevede Türkçe ve Türk kültürünün sağlıklı bir şekilde öğrenilmesinin desteklenmesi amacıyla Hafta Sonu Okulları Programı ilan edildi. Program kapsamındaki projelerde, haftasonu kurs programlarının haftada 5 saat olmak üzere en az 32, en fazla 40 hafta sürecek şekilde hazırlanması öngörülüyor. Ders içeriği olarak haftada 2 saat Türkçe, 1 saat tarih, 1 saat din kültürü ve 1 saat kültür-sanat dersleri planlanıyor. Oluşturacak sınıflarda eğitim görecek öğrencilerin yaş aralığının ise 6-9, 9-12, 12-15, 15-18 şeklinde olması ve sınıfların 15-25 kişilik gruplardan oluşması gerekiyor. Proje takviminin, projenin uygulandığı bölgedeki ilk ve ortaöğretim takvimi ile uyumlu olması amaçlanıyor. Programın süresi ise en fazla 12 ay olarak belirlendi.

(Derya Yetim/İHA)

Kaynak:IHA