Yurtdışından telefon getirenler dikkat!

Yurtdışından telefon getirenler dikkat!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışından gelen yolcuların beraberinde getirdikleri cep telefonlarından 100 TL harç alınması uygulamasına geçileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Başbakanlık binasında ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Bakanlar Kurulu'nda ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşülen düzenlemelere ilişkin bilgi verdi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkı payı sistemi getirileceğini belirterek, sisteme girenlerin bundan yararlanabileceğini açıkladı. Türkiye'nin kira sertifikası ihracı piyasasında yer alması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Babacan, bu yönde atımlar atılacağını açıkladı. Babacan, hisse senedinden oluşmuş portföylerde stopaj uygulamasıyla ilgili olarak ise, "Eğer bir portföyün yüzde 75'inden fazlası hisse senediyse o portföylerde artık stopaj almayacağız" diye konuştu.

Maliye Bakanı Şimşek ise Yeni Teşvik Sistemi ile ilk kez hizmet ihracını teşvik edecek mekanizmalar getirdiklerini söyledi. Şimşek, yurt dışından gelen yolcuların beraberinde getirdikleri cep telefonlarından 100 TL harç alınması uygulamasına geçileceğini açıkladı. Fazla vergi alınmasından kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için adım atıldığını belirten Şimşek, bundan sonra mükelleften fazla ya da yersiz vergi tahsil edilmesi halinde bunun faiziyle geri ödeneceğini ifade etti. Şimşek, geliri yılda 88 bin lirayı aşan vergi mükelleflerine kira geliri istisnasının sağlanmayacağını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni bir sisteme geçildiğini belirterek, "Artık devlet katkısı esasını getiriyoruz. Devlet katkısının oranı yüzde 25 olacak, yani ayda sisteme 100 lira para yatıran vatandaşımızın, o 100 lirasının yanına bir de devlet 25 lira koyacak" dedi.

Bu tasarıların Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışıldığını ve iki paket haline getirildiğini dile getiren Babacan, dün hem Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) hem de Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildiğini söyledi.

BİREYSEL EMEKLİLİKTE DEVLET KATKISINA GEÇİŞ

Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni bir sisteme geçildiğini belirterek, sistemde artık devlet katkı payı esasının getirildiğini söyledi.

Bugüne kadar BES'teki temel teşvik unsurunun, vergilerdeki indirim şeklinde olduğunu ifade eden Babacan, "BES'e katılan vatandaşlarımız, ödeyecekleri vergiden belirli bir oranda indirim hakkı elde ediyorlardı ve böylece net maaşlarında bir artış oluyor gibi yansıyordu. Fakat baktık ki BES'teki insanların sadece yüzde 35'i bu sistemden yararlanıyor. Yüzde 65'i hiç bir şekilde yararlanamıyor. Bu yeni oluşturduğumuz devlet katkı payı sistemiyle artık BES'e giren herkes vergi mükellefi olsun, olmasın herkes istifade edecek" şeklinde konuştu.

"KATKI PAYI VERGİ MATRAHINDAN İNDİRİLMEYECEK"

Bireysel emeklilikte devlet katkısına geçişi anlatan Babacan, katkı payı ödemelerinin vergi matrahından indirilmeyeceğini belirterek, "Bunun yerine, katılımcının ödediği katkı payının yüzde 25 oranında devlet katkısı katılımcının devlet katkısı alt hesabına ödenecek. Bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlıdır" dedi.

Babacan, sistemin nasıl işleyeceğini ise şöyle anlattı: "Bireysel Emeklilik hesabına katılımcı, para yatırdığı zaman bu yatırdığı miktarla ilgili bilgi Emeklilik Gözetim Merkezine (EGM) bildirilecek. EGM de bunu ilgili kamu kuruluşuna bildirecek. İlgili kamu kuruluşu da devlet katkısını o vatandaşımızın hesabındaki bir devlet katkısı alt hesabına yatıracak ve bu devlet katkısının oranı da yüzde 25 olacak. Yani ayda sisteme 100 lira para yatıran vatandaşımızın, o 100 liranın yanına bir de 25 lira devlet katkı payı koyacak hesaba ancak o katkı payları ayrı hesaplarda izlenecek. Katkı payı ödemesi vergi matrahından indirilmeyecek. Vergi avantajı yerine katkı payı sistemi geldiği için o indirilmeyecek ama bunun yerine yüzde 25 oranında devlet katkısı yatırılacak. Ancak bir üst limitimiz var. O da bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı olacak. Yatırım aşamasında yine aynı mevcut sistemde olduğu gibi emeklilik yatırım fonları ve devlet katkısı üzerinden vergilendirme yapamayacak."

"DEVLET KATKI PAYINA 3 YIL BOYUNCA DOKUNMAYACAK"

Devletin katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunulmayacağını ifade eden Babacan, 3. yılın sonunda yüzde 15'lik, 6. yılın sonunda yüzde 35'lik, 10. yılda yüzde 60'lık kısmın çekilebileceğini ve nihayet emeklilikte devlet katkı payının tamamına erişmenin mümkün olacağını kaydetti. Babacan, vatandaşın kendi yatırdığı para için ise herhangi bir sınırlama olmayacağını bildirdi.

Çalışmaların bireysel emeklilik şirketleri aracılığıyla yapılacağını anlatan Babacan, her vatandaşın kendi hesabındaki rakamı takip etme ve dilediği bireysel emeklilik şirketine geçiş imkanına kavuşacağını sözlerine ekledi.