Yusufeli Barajı’nın 3 Milyonuncu Metreküp Betonu Bugün Döküldü

Yusufeli Barajı’nın 3 Milyonuncu Metreküp Betonu Bugün Döküldü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans sitemiyle katıldığı Yusufeli Barajı’nın 3 milyonuncu metreküp betonu döküm töreninde "Tamamen mühendislerimizin ürünü olan Yusufeli Barajı, ekonomimize yılda 1,5 milyar lira katkı sağlayacak." dedi.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde inşa edilen ve ülkemizin vizyon projelerinden olan Yusufeli Barajı ve HES projesinde önemli ve kritik bir eşik daha geride bırakıldı. Toplam 4 milyon metreküp gövde betonunun döküleceği bu eserin 3 milyonuncu metreküp betonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yolu ile iştirak ettiği, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ise baraj inşaatından katıldığı törenle döküldü.

Törene Bakan Pakdemirli'nin yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Vali Yılmaz Doruk, Artvin ve Erzurum AK Parti Milletvekilleri ve yüklenici firma yetkilileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tamamen mühendislerimizin ürünü olan Yusufeli Barajı, ekonomimize yılda 1,5 milyar lira katkı sağlayacak." dedi.

Bugün pek çok sevinci birlikte yaşadıklarını belirten Erdoğan, "Rabb'ime, ülkeme ve milletime bu tür eserler kazandırmayı nasip ettiği için binlerce kez hamdediyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin son 18 yılında bu gök kubbede hoş sedalar bırakmak için aldıkları her nefesin, attıkları her adımın, sarf ettikleri her kelamın, geçirdikleri her anın kendileri için şereflerin en büyüğü olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ülkemizi kavgada, dövüşte, polemikte, küçük hesaplarda değil, hizmet siyasetinde yarışılan bir iklime taşımış olmayı en önemli başarımız olarak görüyoruz. Bu büyük değişimi kavrayamadığı için hala hizmet, eser, proje siyasetiyle değil, milletin ortak değerlerini istismarla ayakta kalmaya çalışanları tebessümle seyrediyoruz. Bunların da kem aletle kemalat olmayacağı gerçeğini bir an önce görmelerini diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Her şey gibi milletin hayır duasını alacak eserler bırakmanın da nasip işi olduğunu dile getiren Erdoğan, "Dünya koronavirüs salgınının pençesinde kıvranırken biz, her biri kendi alanında çığır açacak eserlerin yükselişinin sevincini yaşıyoruz." diye konuştu.

Çanakkale'de 2023 metre orta açıklığıyla dünyanın en büyüklerinden biri olacak köprünün 18 Mart Zaferi'ni temsil eden 318 metrelik kulesinin son bloğunun yerleştirildiğini aktaran Erdoğan, GAP'ın en büyük projelerinden yeni ismi Prof. Dr. Veysel Eroğlu olan Ilısu Barajı'nı tamamlamanın da kendilerine nasip olduğunu söyledi.

Erdoğan, İstanbul'da Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi, Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi, Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi gibi çok önemli sağlık tesislerini tamamladıklarını, acil durum hastanelerinden üçünün 45 günlük sürede bitirildiğini ifade etti.

Adı 27 Mayıs Darbesi ile anılan Yassıada'nın milletin verdiği isimle Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak hizmete sunulduğunu hatırlatan Erdoğan, dün Ankara'da 9 ayrı şehirdeki 10 Millet Bahçesi'nin açılışını gerçekleştirdiklerini, bugün de burada Yusufeli Barajı'ndaki ilerlemenin ve diğer tesislerin açılışının gururunu yaşadıklarını söyledi.

"Görüldüğü gibi salgın dönemini sağlıkta, gıda ve temizlik ürünleri tedarikinde, kamu düzeninde başarıyla yöneten Türkiye, kutlu yürüyüşüne de asla ara vermemiştir." diyen Erdoğan, planlanan normalleşme takvimini sağlık ve ülkenin önceliklerinden taviz vermeden dengeli bir şekilde adım adım hayata geçirdiklerini ifade etti.

Ekonominin çarklarının yeniden tam güç dönmeye başladığını dile getiren Erdoğan, "Maske, mesafe, temizlik kurallarına uygun şekilde hayatı hızla her alanda normal ritmine kavuşturuyoruz. Onun için de işte cumartesi pazar günlerini de şu anda artık kısıtlama noktasında serbest olarak ilan ettik ve vatandaşlarımızın rahatlıkla artık sokağa çıkabilmelerinin yolunu da açtık. Ama maske, mesafe, temizlik buna çok dikkat edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki normalleşme adımlarına uygun şekilde ihracatta, turizmde, ticarette çok güçlü gelişmeler beklediklerini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son aylarda salgına karşı alınan tedbirler nedeniyle yaşadığımız kayıpları telafi etmenin çok ötesinde hedeflere sahibiz. Geleceğimize ümitle bakmamız için pek çok sebebimiz var. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşmaya dünden daha yakın ve daha kararlıyız. Bizim büyüklüğümüz nüfusumuzun çokluğundan, ekonomimizin rakamlarından, silahlarımızın menzilinden, şehirlerimizin şatafatından ibaret asla değildir ve olmayacaktır. Türkiye, sanayisi, teknolojisi, tarımı, ticareti, hizmet altyapısı yanında asıl insani duruşuyla büyük bir devlet olduğunu salgın sürecinde tüm dünyaya göstermiştir, göstermeyi de sürdürecektir. En önemli gücümüz olan birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıktığımız müddetçe Allah'ın izniyle bizi yolumuzdan alıkoyacak hiçbir engel görmüyoruz."

"18 yılda 585 yeni baraj"

Türkiye'nin kalkınma mücadelesinde barajların sembolik bir önemi olduğunu dile getiren Erdoğan, ülkenin yıllarca Allah'ın bir lütfu olan sularının kontrolsüzce topraklarından akıp gitmesini seyrettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Tarım arazileri susuzluktan çatlarken, şehirlerde yaşayan insanlar susuzluktan kavrulurken, yağış dönemlerinde seller önüne gelen her şeyi alıp götürürken, velhasıl Türkiye'nin bileklerine geri kalmıştık prangası vurulmuşken, biz kendi insanımızın değerlerine savaş açanlarla uğraşıyorduk. Baraj inşası işte bu geri kalmışlıktan, özellikle kurtuluş mücadelesinin adeta sembolüydü. Rahmetli Adnan Menderes'in iktidara gelir gelmez önem ve öncelik verdiği konulardan birisi baraj inşası olmuştur. Aynı şeklinde rahmetli Demirel de yıllarca siyasetini baraj teması üzerine kurmuştur. Ağır sanayi mücadelesi ile gönüllerde taht kuran Erbakan Hoca'mızın gündeminde de bu konunun özel bir yeri vardır. Buna rağmen 2003 yılına geldiğinde Türkiye toplam 276 baraja ancak sahip olabilmişti. Biz 18 yılda bunun üzerine 585 yeni baraj ilave ettik. Yine 2003'ten önce ülkemiz toplam 105 adet suyun gücünü elektriğe dönüştüren hidroelektrik santrali inşa edilmişti. Biz 18 yılda 576 hidroelektrik santralini daha ülkemize kazandırdık. Göletlerimizin sayısı 228 iken bunun üzerine 329 gölet daha ilave ettik. İçme suyu tesislerinin sayısı 84 iken biz 247 ilave tesisi daha insanımızın hizmetine sunduk. Sulama ve taşkın koruma tesislerinin sayılarını da 2 kat artırdık. Böylece Türkiye'nin su potansiyelinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak büyük bir yatırım seferberliğini hayata geçirdik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Yusufeli Barajı) Tamamen mühendislerimizin ürünü olan eser, ekonomimize yılda 1,5 milyar lira katkı sağlayacak." dedi.

yusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu.jpg

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl sonuna kadar baraj, gölet, sulama tesisi, arazi toplulaştırma projesi ve taşkın koruma tesisi olmak üzere toplam 449 tane daha çalışmayı hizmete alacaklarını belirterek 2020 yılını büyük hizmetlerin açılışlarıyla taçlandıracaklarını söyledi.

"Tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık 3'te 1'i hidroelektrik enerjiden"

Son 18 yılda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem sayesinde, bir damla suyumuzun bile heba edilmemesi adına, çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Pakdemirli "Bu kapsamda 245 milyar lira tutarındaki yatırımı Milletimizin hizmetine sunduk. Bu yatırım tutarı ile 15 adet Ilısu ya da Yusufeli Barajı yapmak mümkündür. Böylelikle 2019 yılında, ülkemizde tüketilen toplam elektrik enerjisinin yaklaşık 3'te 1'i; yerli, yenilenebilir ve temiz hidroelektrik enerjiden elde edilmiş oldu" dedi.

"Son iki yılda iki Kıbrıs Adası büyüklüğünde araziyi sulamaya açtık"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağlamış olduğu imkân ve etkin işbirliği fırsatıyla, 2018 yılından bu yana yaklaşık 2 bin 600 futbol sahası, yani iki Kıbrıs adası büyüklüğünde araziyi sulamaya açtıklarını belirten Bakan Pakdemirli şunları söyledi: "Böylece yaklaşık 1 milyar 120 milyon Lira zirai gelir artışı sağladık. Sadece 2020 yılının ilk altı ayında ise, 300 bin kişiye istihdam oluşturacak ve ülke ekonomisine yıllık 2,5 milyar lira katkı sağlayacak olan 3,2 milyon dekar arazi sulama projesinin ihalesine çıktık. İnşallah bu projemizi en kısa zamanda hayata geçirerek de, 2023 yılı hedeflerimiz arasında olan sulama alanlarımızı 66 milyon dekardan 85 milyon dekara çıkarmak adına önemli bir yol kat etmiş olacağız. Yine bu kısa ve verimli dönemde, kamu-özel sektör işbirliği ile tam 45 adet Hidroelektrik Santralini hizmete aldık ve yıllık 9,5 milyar kilowatt saat hidroelektrik enerjisi üretiyoruz. Bu arada içme suyu teminimizi de, 500 milyon m3 daha artırmış olduk."

"208 metre yüksekliğe ulaştırdık"

Bugün 3 milyonuncu metreküp betonun döküldüğü Yusufeli Barajı ve HES projesinin ülkemizin en hızlı akan nehri üzerinde, Cumhurbaşkanımız tarafından temeli atılan bir proje olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli "Bu proje; sizin liderliğinizde gerçekleştirdiğimiz dev yatırımlardan sadece birisidir. Yusufeli Barajı ve HES; gövde yüksekliği neredeyse Eyfel Kulesi kadar olan, Dünya'nın en yüksek üçüncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacak. Yusufeli Barajı'nda 10 Temmuz 2018'de gövde betonu dökme çalışmalarına başladık. Barajımızı şu an itibariyle 208 metre yüksekliğe ulaştırdık. Çoruh'ta, Muratlı, Borçka, Deriner Barajı ve HES ile Artvin Barajı'nı inşa ederek halkımızın hizmetine sunduk. Şimdi ise Türkiye'nin en çılgın akan bu nehrine yeni bir gerdanlık daha takıyoruz. Bu gerdanlığın adı Yusufeli Barajı'dır" değerlendirmesinde bulundu.

"Yusufeli Barajı'nın yüzde 79'u bitirildi"

Yusufeli Barajı genelinde şu an için yaklaşık yüzde 79'luk fiziki gerçekleşme sağladıklarının altını çizen Bakan Pakdemirli "2021 yılının 4. ayında tamamlamayı planladığımız Yusufeli Barajı faaliyete geçtiğinde, 558 megawatt kurulu güç ile yıllık 1 milyar 888 milyon kilowatt saat elektrik üretimi gerçekleşecektir. Bu üretim rakamı ise, Antalya kadar büyük bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir. Yusufeli Barajı ve HES'in devreye alınmasıyla birlikte, ülkemizin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 oranında artacaktır. Yine Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m beton ile Artvin'den Edirne'ye 13 metre genişliğinde beton yol yapılabilir. Toplam depolama hacmi yaklaşık 2,1 milyar m3 olan barajda biriktirilecek su; İzmir'in 6 yılda tükettiği suya eşittir" ifadelerini kullandı.

Bakdemirli , barajın Çoruh nehrinin getireceği rusubatı da önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına vesile olacağını belirterek "Çoruh Nehrinde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır. "Mühendislik harikası" olarak da ifade edebileceğimiz bu baraj, aynı zamanda insanımızın inandığında neler yapabileceğini de gösteren dev bir eser olarak geleceğe miras kalacaktır" diye konuştu.

"Sadece yol inşaatları çalışmalarında bugüne kadar, 2,1 milyar lira harcandı"

Bu proje ile sadece baraj inşa etmediklerinin altını çizen Bakan Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yusufeli Barajı ve HES Projesi kapsamında; yaklaşık 110 km yol, 45 adet tünel, 22 adet köprü ve 92 adet menfez yapıyoruz. Sadece yol inşaatları çalışmalarında bugüne kadar, 2,1 milyar lira harcama yaptık. Bu projeyi yaparken, Zat-ı alinizin de son derece hassas olduğu yeniden yerleşim çalışmalarına çok önem verdik. Vatandaşlarımızın da görüşlerini alarak belirlediğimiz Yeni Yusufeli İlçesi'ndeki inşaat çalışmalarına vatandaşlarımızı mağdur etmeden, çevreyi koruyarak devam ediyoruz. Bilhassa, talimatlarınız üzerine, yeni Yusufeli yerleşim merkezini yemyeşil bir cennete çevirmek için ağaçlandırma çalışmalarımızı da hızla sürdürüyoruz. Ve şunu da özellikle belirtmek isterim ki yeni yerinde Yusufeli, inşallah, ekonomisi, ekolojisi ve sosyal yapısı ile bambaşka bir yerleşim yeri olacaktır."

Öte yandan törende aynı zamanda yapımı tamamlanan Rize-Merkez ve Güneysu İlçeleri Taşlıdere Vadisi Islahı 5.Kısım Projesi ile Bayburt Demirözü Barajı Sulaması'nın da açılışları gerçekleştirildi.

yusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(6).jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(5).jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(7).jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(8).jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(2).jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(10)-001.jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(13).jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(12).jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(1).jpgyusufeli-baraji’nin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu-(3).jpgyusufeli-barajinin-3-milyonuncu-metrekup-betonu-bugun-dokuldu.jpg