Yüzde 50 Hibe Desteği Yapılacak

Yüzde 50 Hibe Desteği Yapılacak
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) çerçevesinde tarımsal makine ve ekipman alımlarına yönelik yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) çerçevesinde makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi hakkında tebliğin Resmi Gazetede yayımlanması üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tarımsal makine ve ekipman alımlarına yönelik yüzde 50 hibe desteği verilecek. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin TL, tüzel kişiler için ise 100 bin TL şeklinde olacak. Başvuru sahiplerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının güncel çiftçi kayıt sistemlerine veya diğer kayıt sistemlerinden birine kayıtlı olması gerekiyor. Son başvuru tarihi 9 Haziran mesai saatine kadar yapılabilecek.

Konu hakkında Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda belirlenen bazı tarımsal makine ve ekipman alımlarına yönelik yapılacak harcamalarının belirli oranlarda hibe olarak finansmanı yoluyla,  tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım alet ve makine altyapısı yönünden güçlendirilmesi ve gelir ve sosyal standartların geliştirilmesi, ayrıca, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulmuştur.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Yürütülmekte olan KKYDP Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı hakkındaki tebliğ, 10 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Hibe programı kapsamında yapılan başvurulardan uygun bulunan yatırımların %50'si, program kaynaklarından hibe olarak karşılanacak. Hibe programından yararlanmak isteyen yatırımcıların 09 Haziran 2014 mesai bitimine kadar proje teklifi sunması gerekmektedir.

Programın 2014 yılı içinde uygulanacak olan etabı kapsamında ilimizde uygulanabilecek olan arıcılık makine ve ekipmanı, canlı balık nakil tankı, el traktörü, motorlu tırpan, süt sağım makinesi, pülverizatör, tambur filtre, su ürünlerinde buzlama makinesi, balıkçı gemilerine soğuk depo, su ürünleri kuluçka dolabı  alımlarına hibe verilecektir.

Programa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulmuş olan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne veya Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçiler, çiftçi örgütleri, üretici birlikleri veya bunlar tarafından oluşturulmuş olan firmalar başvuruda bulunabilecektir.

Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının %50 sine hibe yoluyla destek verilecektir. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50.000 TL ve tüzel kişiler için mal başına 100.000 TL' dir. Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanacaktır.

Başvuru sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas toplam tutarının % 50 si oranındaki katkı payının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumlu olacaklardır.

Program hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğüne ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler. Ayrıca http://www.tarim.gov.tr/TRGM/Sayfalar/AnaSayfa.aspx adresindeki Uygulama Rehberini inceleyerek ayrıntılı bilgi edinebilirler.