Zaimoğlu: Turizmde Rizemizin Topyekün Verdiği Mücadeleyi Görmemek Mümkün Değildir

Zaimoğlu: Turizmde Rizemizin Topyekün Verdiği Mücadeleyi Görmemek Mümkün Değildir
MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu, pandemi öncesi Rize’ye 2 milyon turistin gelmesinin tesadüf olmadığını kentte turizm ile ilgili yapılan çalışmaların ürünü olduğunu kaydetti.

MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu, kentte turizm planlamaları doğrultusunda Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, siyasiler, belediyeler, turizm dernekleri ile özel sektör temsilcileri ve tüm paydaşlarca ortak hareket edildiğini ve mevcut imkanların sonuna kadar kullanılarak gayretli ve hummalı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. “Özellikle turizm alanında, Rizemizin topyekün verdiği mücadeleyi görmemek mümkün değildir” ifadesinde bulunan Dernek Başkanı Zaimoğlu, “Gelecek planlamalarını turizm üzerine kuran Rize’de elbetteki eksikler ve yapılamamışlar vardır. Elbette ki dokunulmamış pek çok nokta ve yapılan hatalar vardır. Fakat pandemi öncesi ilimize 2 milyon turistin gelmesi hiç bir şekilde tesadüf değildir.” dedi.

Zaimoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Günümüzde hızla gelişen ve değişen dünyada artık, her geçen gün daha da hızlı gelişen ve değişen bir Türkiye mevcut. İlimiz Rize’de, bu değişimde yerini almakta, turizm potansiyelini tüm imkanlarıyla ortaya koymaya çalışmakta ve bunu gerek kamu ve sivil toplum kurumları gerekse özel sektör temsilcileriyle ‘beraber’ emek sarf ederek yapmaktadır. Özellikle turizm alanında, Rizemizin topyekün verdiği mücadeleyi görmemek mümkün değildir.

Rize’ye özde gönül vermiş arkadaşlarımızla 2016 yılında bir araya gelerek kurduğumuz ‘MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği’miz de bugüne kadar bu topyekün çalışmaların parçası olmuş ve elini taşın altına sokmuştur. Turizm fuarlarında önemli toplantılarla Rize’ye katkı sağlamak, Katar pazarıyla iş insanlarımızın diyaloğunu kurmak, Dubai turizm çalışmalarında yer almak, üniversitemizde turizm rehberliği yüksek lisans programının açılmasına ön ayak olmak, ilimize kokartlı rehber kazandırmak, yine üniversitemizde sivil havacılık ve kabin memurluğu bölümünün açılması yönündeki girişimlerimiz ve daha pek çok çalışma taşın altındaki elimizin ne denli dolu olduğunun en büyük ispatıdır.

Aynı şekilde ilimizde bulunan diğer turizm derneklerinden tutun da siyasilerimiz, valiliğimiz, kültür ve turizm müdürlüğümüz, belediyelerimiz ve özel sektör temsilcilerimiz de özen ve itina ile ilimiz için çalışmaktadır. Bu bağlamda turizm planlamaları doğrultusunda hareket edilmekte ve mevcut imkanlar sonuna kadar kullanılarak gayretli ve hummalı çalışmalar yürütülmektedir. Yapılan çalışmaların her birinde yukarıda da belirttiğimiz erklerin ortak gayretleri, omuz omuza verilmiş mücadeleleri, yorulmak nedir bilmeden yapılan çalışmaları vardır.” Diye konuştu.

Zaimoğlu, pandemi öncesi Rize’ye 2 milyon turistin gelmesinin hiç bir şekilde tesadüf olmayacağını kaydederek, “Gelecek planlamalarını turizm üzerine kuran Rize’de elbette ki eksikler ve yapılamamışlar vardır. Elbette ki dokunulmamış pek çok nokta ve yapılan hatalar vardır. Fakat pandemi öncesi ilimize 2 milyon turistin gelmesi hiç bir şekilde tesadüf değildir.

Covid-19 sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ve ilimizde turizm faaliyetleri azalmış hatta durma noktasına gelmiştir. Nitekim bu Rize’nin yerinde saydığı anlamına gelmemektedir. Rize tüm erkleriyle çalışmaya devam etmiş ve gelecek sezonu en iyi şekilde karşılamaya hazırlanmıştır.

Dev yatırım havalimanının Rize’ye kazandırılması, dev çay bardağı ışığı altında Çay Çarşısı’nın Rize’nin yeni turizm alanı olması, Ayder Yaylası’nın yeniden dönüştürülmesi ve marka otellerin inşaası, söz ettiğimiz hummalı çalışmaların büyük adımlarıdır. Bunların yanında planlamalardan proje oluşturmaya, insan kaynaklarının sağlanmasından eğitim süreçlerine, küçük yatırımcıların şekillendirilmesinden desteklenmesine, pozitif ayrımcılıkla kadın girişimcilerin desteklenmesinden sosyal etkinliklerin düzenlenmesine kadar pek çok konu dışarıdan görünmese de meşakkatli bir şekilde devam ettirilmekte ve yürütülmektedir.

Kamuoyunda dile getirilen eleştiriler elbette ki yapıcı olduğu müddetçe gereklidir ve şehir dinamiklerini ayakta tutacak en büyük itici güçtür. Fakat içeride yapılan bu ortak hummalı çalışmaları gözardı ederek özellikle turizm konusunu tek bir makama bağlayarak yapılan eleştiriler verilen emeklere yapılan haksızlıktır.” diye konuştu.

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu’nun göreve atanmasıyla kent turizmine kadın elinin değdiğini ve Alemdaroğlu’nun turizm alanında doğru adımlar atılmasına öncülük ettiğini ifade eden Zaimoğlu, kamuoyunda Alemdaroğlu’na yapılan eleştirilerin yapılan çalışmalardan bilgi sahibi olunulmamasından kaynaklandığına vurgu yaparak, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz de bugünlerde bir takım eleştirilere maruz kalmakta ve haksız ithamlarla sorgulanmaktadır. Oysaki il müdürümüz turizme hem kadın elini değdirmiş hem de yetkileri dahilinde olması gereken her yerde çalışmalarıyla var olmuş ve doğru adımlar atılmasına ön ayak olmuştur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kimse tek başına yapılan ve yapılacak olan işlerin sahibi değildir ve olamaz. Sorunlar, dertler ve eksikler ortaktır ve hep birlikte çalışarak aşılabilirler. Siyasetimiz, kamumuz, sivil hareketlerimiz ve basınımız, tıpkı bir yap boz gibi Rizemizin olmazsa olmaz parçalarıdır. Biri yoksa büyük resim hep eksik kalır.

MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı olarak kendi payımıza düşeniyle söylemek gerekirse bizler, Rize’nin bir turizm elçisi gibi çalışmaya yönetimimiz ve üyelerimizle devam edeceğiz; yaptığımız işler yapacaklarımızın teminatıdır. Bezmeden yorulmadan Rize turizmine katlı sağlamaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

markarize-kultur-sanat-ve-turizm-dernegi-baskani-husnu-kemal-zaimoglu-001.jpg