Zaimoğlu’ndan Rize ve Artvin'deki Üniversiteli İşsizlere Çağrı: Turizm Rehberi Olabilirsiniz

Zaimoğlu’ndan Rize ve Artvin'deki Üniversiteli İşsizlere Çağrı: Turizm Rehberi Olabilirsiniz
MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu, iş arayan üniversite mezunlarına çağrıda bulunarak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde açılacak olan “Turizm Rehberliği” tezsiz yüksek lisans programına başvurmalarını istedi.

Rize’nin turizm konusunda geleceğini şekillendirecek rehberlikle ilgili ilk adım atıldı. YÖK tarafından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) bünyesinde “Turizm Rehberliği” tezsiz yüksek lisans programı açılmasına onay verilmesiyle üniversite mezunu olup iş arayanlara turizm rehberliği iş imkanı açıldı. MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu da yaptığı açıklamayla üniversite mezunu olup iş arayanlara çağrıda bulunarak “Üniversite mezunu olup iş arayan, gezmeyi ve öğrenmeyi seven ve bunu meslek haline getirmek isteyen, Rize’ye katkı sunmak isteyen herkesi tezsiz yüksek lisans programına davet ediyoruz.” dedi.

RTEÜ bünyesinde “Turizm Rehberliği” tezsiz yüksek lisans programı açılmasının Rize için büyük bir adım olduğunu ifade eden Zaimoğlu, turizm rehberliği alanında tezsiz yüksek lisans yapmak isteyenlerin MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneğinden de bilgi alabileceklerini kaydederek, “ “Geleceğini turizmde arayan Rize, bu konudaki bir eksiğini daha kapatmak için çalışmalara hız verdi. Ülke genelinde turizm rehberi sayısının artıyor olmasına rağmen Rize’nin kendi bünyesinde barındırdığı bir kokartlı rehber bulunmuyor. Bu da hem şehrin farklı illerden gelecek rehberleri beklemesi hem de kendi öz değerlerini kendisinin anlatamaması anlamına geliyor. Turizmde gelecekte iyi yerlerde olmayı bekleyen Rize için de rehber eksiği büyük bir açık olarak karşımıza çıkıyor. Kokartlı rehber yetiştirmek için birkaç farklı seçenekler bulunuyor. Bunlar, üniversitelerin ‘turizm rehberliği’ bölümünden mezun olmak ve TUREB tarafından açılacak sertifika programını başarı ile tamamlamak. Ancak bu seçeneklerden hiçbiri Rize için yeterli olmuyor. Kendi turizm rehberini yetiştirmek isteyen Rize’nin karşısına TUREB kuralları çıkıyor. TUREB’ten yapılan açıklamaya göre ülke genelinde 12 bin dolayında rehber bulunuyor. Rehber fazlalığı olduğu içinde bu alanda artık kurslar açılmamalı ‘okullu’ bireyler yetiştirilmeli mantığı izleniyor. Bu nedenle Rize kokartlı rehber konusunda sıkıntı yaşıyor ve eksik kalıyor. Bizde bu açığı kapatmanın yollarını aradık ve yaptığımız araştırmalarda yüksek lisans programının açılması gerektiği kanaatine vardık.” Dedi.

Zaimoğlu, açılacak yüksek lisans programının bölgeye katkısını tam anlamıyla sağlamak için bazı kriterlerin ön plana çıkması gerektiğini belirterek, “Bu sadece Rize’yi ilgilendiren bir konu değil elbette ki. Rize-Artvin Havalimanının neresinde olacağız? sorusunu sorarken Artvin’in içerisinde olmadığı bir organizasyon düşünülemez elbette. Programa seçilecek arkadaşlarımız Rize veya Artvin ikametli olması bizim için önemli. Ayrıca yüksek lisans programını sadece CV oluşturmak ya da akademik olarak yükselme olarak görecekler bölgeye katkı sağlayamazlar. Turizm rehberliğini meslek olarak yapmak için bu işe girişmek gerekiyor. Biz Rizemizi 2020’de açılması planlanan havaalanına hazır hale getirmek için çabalıyoruz. Bölgemiz insanından oluşacak kokartlı rehberlerimizle bölge yönetim kurumunu burada açmak istiyoruz. Yani Rize turizmde kendi göbeğini kendisi kesebilmeli. Sadece Rize kendini değil bölgeyi bu anlamda kapsayıcı olabilmelidir” diye konuştu.

Zaimoğlu, detaylı bilgi edinmek isteyenlerin 0543 584 20 43 numaralı telefondan iletişime geçmeleri gerektiğini kaydetti.