Zigana Bu Kez Göbeğinden Deliniyor

Zigana Bu Kez Göbeğinden Deliniyor
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve güçlükle geçit veren 2 bin 100 metre rakımlı Zigana Dağına yapılan ikinci tünelin çalışmaları son hızla sürüyor.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, köprünün tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun karayolu tüneli olacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım tarafından temeli atılan tünelde çalışmalar hızla devam ederken, hem Gümüşhane hem de Trabzon tarafından başlanan çalışmalar sonucunda çift tüpte toplam 4 kilometrelik mesafeye ulaşıldı.

Gümüşhane'nin çılgın projelerinden birisi olarak nitelendirilen, Trabzon tarafından bin 15, Gümüşhane tarafından da bin 212 metre rakımdan başlayan çalışmalar hızla yol alırken, tünelin 29 Ekim 2019 tarihine kadar bitirilmesi bekleniyor.

14,5 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA ÇİFT TÜPLÜ TÜNEL

Bin 800 metre rakımdaki mevcut Zigana Tünelinin yerine yapılan ve sol tüpü 14 bin 448, sağ tüpü de 14 bin 481 metre olarak projelendirilen yeni Zigana Tünelinin dünyanın en uzun ikinci, Avrupa ve Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olacağını kaydeden Gümüşhane Valisi Okay Memiş, yeni tünel çalışmalarını yerinde inceledi.

Yeni Zigana Tüneli projesinin Doğu Karadeniz bölgesinin, Gümüşhane'nin çılgın projesi olduğunu kaydeden Vali Memiş, "Geçtiğimiz haftalarda Sayın Başbakanımızın ilimizi teşrifleri ile birlikte Zigana Tünelinin temel atma törenini gerçekleştirdik. Orada da Sayın Başbakanımız ifade ettiler. Müteahhit firma yetkililerinden aldıkları sözler doğrultusunda 29 Ekim 2019 tarihi itibariyle hem Gümüşhane'ye hem Trabzon'a hem de Karadeniz bölgesinin hizmetine açılacak. Bu tünel doğu Karadeniz bölgesinin çılgın projesi" dedi.

"30 YIL ÖNCESİNDE 6 SAATTE ALINAN MESAFE 40 DAKİKAYA DÜŞECEK"

Yapılan tünel ve duble yollar sayesinde Gümüşhane'den sahile ulaşım mesafesinin kısalacağını kaydeden Vali Memiş, "Bundan bir 30 yıl öncesinde neredeyse 6 saatte Gümüşhane'den Trabzon'a gidilirken yapılan bu tünel sayesinde ve diğer duble yollarla beraber ilimizden Trabzon'a yani sahile ulaşım neredeyse 40 dakikada gerçekleşecek. Yine tarihi İpek Yolu üzerinde olan bu tünel sayesinde daha önceden meydana gelen trafik kazaları neticesinde oluşan ölümlerinde önüne geçmiş olacağız, kazaların önüne geçmiş olacağız. Belki de yapım maliyetini çok kısa sürede tolere edecek bir tünel olacak. Ben bu vesile ile ilimize ve bölgemize bu kadar önemli bir yatırıma bizleri kavuşturan başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey olmak üzere, sayın Başbakanımıza, Ulaştırma Bakanımıza, Karayolları Genel Müdürlük yetkililerine ve müteahhit firmanın bütün çalışanlarına, bütün teknik elemanlarına, işçilerine teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz ediyorum" şeklinde konuştu.

"ÇİFT TÜPTE TOPLAM 4 KİLOMETREYE ULAŞILDI"

Tünelin yapımında şu anda toplamda 4 kilometreye yaklaştığını ifade eden Vali Memiş şunları söyledi: "Torul'dan gireceğiz, Maçka'dan çıkacağız. Bu çok önemli bir çalışma. Türkiye'de ki bütün vatandaşlarımızın karayolları ağında görebileceği en güzel coğrafya, en güzel karayollarından bir tanesi Gümüşhane-Trabzon karayoludur. Bu güzergah yaklaşık 1 saat mesafeliktir. Ancak Zigana Dağıyla, Toruluyla, Trabzon tarafında Hamsiköy'ü Başarköyüyle büyüleyici bir atmosferdir. İnanılmaz bir doğal güzelliği olan yoldur. Onun için bu karayolunu biz Türkiye'nin en güzel karayollarından biri olarak değerlendiriyoruz ve bununda en somut göstergesi Doğu Karadeniz Bölgesine gelen yaklaşık 1 milyona yakın Arap turist kardeşlerimiz bu güzergahı kullanmaktadırlar. Bu da bizim için çok önemli bir değer, çok önemli bir turizm potansiyelidir" kaydetti.

Dünyanın ve Türkiye'nin en güzel coğrafyalarından birisinde seyahat etmek isteyen vatandaşların yine Zigana Dağını kullanarak ulaşımı sağlayacaklarını dile getiren Vali Memiş, yeni Zigana Tünelinin başlı başına bir turizm potansiyeli olduğunu belirterek, "Çünkü insanlarımız dünyanın en uzun ikinci tünelinden, Avrupa'nın en uzun tünelinden geçmeyi deneyimleyecekler. Bu tünelin bütün bölge halkına, bütün Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

ZİGANA DAĞINA TÜNEL YAPTIRAN ÇIĞ FACİASI

Zigana Dağının zirve geçidinde 3 nesilden beri sürdürdüğü iş yerinde hayatını sürdüren emekli öğretmen Osman Özgün ise "Atlı kızaklarla zor geçilen Zigana Dağı, şimdi dünyanın ikinci, Avrupa'nın en uzun tüneli ile geçilecek" ifadelerini kullandı.

Kendisinin de dedesi ve babası gibi Zigana Dağında mücadele verdiklerini kaydeden Özgün, "O yıllarda yol yoktu. Kış ayları çok yoğun kar yağışı ile geçerdi, 3-4 metre yüksekliğinde kar kalınlığı olurdu. Karayolları bugünkü gibi değildi. Yolları açamıyorlardı. Kızaklarla buradan geçiş sağlanıyordu. Dedem İzzet Ağanın çift atlı kızağı vardı. O dönemlerde posta vazifesi görüyordu. Gümüşhane tarafından gelen yolcuları Zigana köyünden alıp, Trabzon tarafına götürüyordu. Trabzon tarafından gelenleri de alıp Gümüşhane'ye getiriyorlardı. İki amcamdan bir tanesi kızağı kullanıyordu. Zigana köyünden 2 amcam, 2 yolcuyu alarak bu zirveye geliyorlar ve buradan da izine gidecek olan 2 askeri alarak Trabzon'a doğru yola çıkıyorlar. Şu anda çığ tünelinin olduğu yerde bir çığ geliyor, bunları atıyla, arabasıyla, kızağı ile alıp dereye kadar sürüklüyor. Amcamın bir tanesi yaralı olarak kurtuluyor, diğerleri ise çığ altında kalarak hayatlarını kaybediyorlar. Ancak bütün aramalara rağmen askerin bir tanesini bulamıyorlar. Bahar aylarında karlar eriyince askeri buluyorlar ve şu anda babaannemin mezarının bulunduğu yere defnediliyor. Arayıp soranı da olmadı" dedi.

Çığın geldiği ve dört kişinin hayatını kaybettiği yere çığ tüneli yapıldığını belirten Özgün, "1940'lı yıllarda yapılmış, ben o zamanlar daha doğmamıştım. Çocukluğumuzda oraya giderdik, büyüklerimiz o tünele "cankurtaran" derdiler. Ancak, çığ tüneli yapıldıktan sonra da bir daha o bölgeden çığ gelmedi" ifadelerini kullandı.

"YENİ ZİGANA TÜNELİ DAĞIN TAM GÖBEĞİNDEN DELİNİYOR"

Karayolundaki mevcut Zigana Tünelinin ise yapımına 1975 yılında başlanıldığını ve 14 yılda tamamlandığını ifade eden Özgün, "Tünel başladığı zaman "bu tünel 10 senede bitecek" dediler. Ama 14 senede tamamlandı. Tünelin açılışına gelen rahmetli Turgut Özal dağı çok yukarıdan deldiklerini söyledi. Özal, dağı bir insana benzeterek, "Göbeğinden bıraktık, boğazından deldik" demişti rahmetli. İşte şimdi bugün de Yeni Zigana Tüneli ile dağ tam göbeğinden deliniyor" şeklinde konuştu.

Zigana Bu Kez Göbeğinden Deliniyor

Zigana Bu Kez Göbeğinden Deliniyor

Zigana Bu Kez Göbeğinden Deliniyor

Zigana Bu Kez Göbeğinden Deliniyor