Zigana Dağı'nda ölen 10 dağcı anıldı

Zigana Dağı'nda ölen 10 dağcı anıldı
Zigana Dağı'nda 7 yıl önce çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 dağcı, Gümüşhane'de anıldı.

Gümüşhane ile Trabzon il sınırındaki Zigana Dağı'nda 7 yıl önce çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 dağcı, Gümüşhane'de anıldı.

Torul ilçesindeki Zigana Gümüşkayak Tesisleri'nde bir araya gelen Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) yetkilileri ile Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) ve Gümüşhane Dağcılık Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyeleri, 25 Ocak 2009'daki çığda hayatını kaybeden TEDAK üyesi 10 dağcıyı anmak amacıyla yaklaşık 3 kilometre yürüdü.

zigana-daginda-olen-10-dagci-anildi-(9).jpg

Yürüyüş, ölen dağcılar için Gümüşhane Valiliğince Zigana Dağı'nda yaptırılan anıtın önünde sona erdi. Yürüyüşün ardından, anıt önünde tören düzenlendi.

Törene, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, TDF Başkanı Alaattin Karaca ve hayatını kaybeden dağcıların yakınlarıyla dağcılar katıldı.

Anıta çelenk bırakılarak saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından konuşan TDF Başkanı Karaca, dağların çekici, cazip ve güzelliklerle dolu olduğunu söyledi.

Dağlarda bu güzelliklerin yanı sıra risklerin de bulunduğuna işaret eden Karaca, "Biz dağcılar bu risklerin en aza indirilmesi için çok eğitilmeye, çok tecrübe kazanmaya, sabırlı olmaya ve bilgiye ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Gençlerimizi bu doğrultuda bilgilendirmeye çalışıyoruz" dedi.

zigana-daginda-olen-10-dagci-anildi-(10).jpg

Kaymakam Kafkas ise Zigana bölgesinin coğrafi yapı açısından doğa sporları için bulunmaz bir nimet olduğunu belirterek "Bu sporları gerçekleştirirken de gerekli tedbirleri almak başta bizim görevimiz. En başta da sporcuların görevi. Bu tür olayların yaşanmaması için gerekli tedbirleri azami ölçüde alacağız. İnşallah bu tür olayların bir daha yaşanmasına şahit olmayız. Yeni anıtlar dikme durumunda kalmayız" diye konuştu.

Anma töreni, ölen 10 dağcı için dua okunmasının ardından sona erdi.

Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi çığ altında kalmıştı. Olayda, dağcılardan Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu, Dursun İnan ve Hüsniye Sarıbıyık hayatını kaybetmişti.

zigana-daginda-olen-10-dagci-anildi-(1)-001.jpgzigana-daginda-olen-10-dagci-anildi-(8)-001.jpgzigana-daginda-olen-10-dagci-anildi-(11)-001.jpg

zigana-daginda-olen-10-dagci-anildi-(12).jpgzigana-daginda-olen-10-dagci-anildi-(13).jpg