Zil Kale Ziyaretçiye Açılacak

Zil Kale Ziyaretçiye Açılacak
Atama kararnamesiyle Halfeti Kaymakamlığı'na tayini çıkan Çamlıhemşin Kaymakamı İsmail Çiçek, tarihi Zil Kale'de restorasyon çalışmalarının...

Atama kararnamesiyle Halfeti Kaymakamlığı'na tayini çıkan Çamlıhemşin Kaymakamı İsmail Çiçek, tarihi Zil Kale'de restorasyon çalışmalarının sonuna geldiklerini belirterek Zil Kale'nin Rize turizmine katkısının büyük olacağıı söyledi.

Çamlıhemşin Kaymakamı İsmail Çiçek, tarihi Zil Kale'de yaklaşık 2 yıldır süren restorasyon çalışmalarını 1 ay içinde tamamlayıp, kaleyi ziyaretçilerin hizmetine açmayı planladıklarını bildirdi.

Çiçek, yaptığı açıklamada, 13. yüzyılda bölgede yaşayan Komenler tarafından yapıldığı tahmin edilen, Cenevizliler başta olmak üzere Rumlar ve Osmanlı tarafından 1800'lü yılların sonuna kadar kullanılan Zil Kale'de restorasyon çalışmasının sürdüğünü belirtti.

zilkale.jpg

Bulunduğu vadide dereden 750 metre yükseklikte olan Zil Kale'nin 7 kat ve 8 burçtan oluştuğunu ifade eden Çiçek, ''Kültür varlıklarını korumak için çaba gösteriyoruz. UNESCO, bu tür yapıları bütün insanların ortak mirası kabul ediyor. Bu tür tarihi eserleri korumak ve onarmak bizim için önemli. Bu nedenle biz de 600 yıllık tarihi olan bu eserimize önem veriyoruz'' dedi.

Tarihi kalenin aslına uygun olarak restore edildiğini bildiren Çiçek, şu bilgiyi verdi: ''Kalede son yıllarda bazı çöküntüler meydana gelmişti. Kalenin bazı noktaları tehlike arz ediyordu. Turistlerin kalede gezinti ve inceleme yapması zorlaşmıştı. Bu sorunları giderdik. Yaklaşık 2 yıldır süren restorasyon çalışmalarını 1 ay içinde tamamlayıp, kaleyi ziyaretçilerin hizmetine açmayı planlıyoruz. Çünkü kale, restorasyon çalışmalarından dolayı ziyarete kapalı tutuluyordu.''

Çiçek, Zil Kale'nin Rize'nin önemli tarihi mekanları arasında yer aldığını vurgulayarak, ''Tarihi İpek yolu üzerinde yer alan Zil Kale, son yıllarda Rize'de ziyaret edilen önemli turizm merkezlerinin başında geliyor. Çalışmanın tamamlanmasının ardından daha fazla turist çekeceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

zilkale-rize.jpg