Ziraat Odası Başkanı Karan: “Fındık Bahçeleri De Yaşlandı, Fındık Üreticisi De”

Ziraat Odası Başkanı Karan: “Fındık Bahçeleri De Yaşlandı, Fındık Üreticisi De”
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Fındık bahçesinin yanı sıra üreticide yaşlandı. 70-80 yaşındaki insanlarımız halen fındık tarımı...

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Fındık bahçesinin yanı sıra üreticide yaşlandı. 70-80 yaşındaki insanlarımız halen fındık tarımı yapmakta" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan basın mensupları ile bir araya geldi.

Fındığın geleceği konusunda kuşkularının olduğunu belirten Karan, devlet destekli olmak üzere acilen bahçelerin yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

Fındık konusunun Giresun'un b aşlıca sorunlarından olduğunu kaydeden Karan, " Fındık sorununu fiyat endeksli düşünmememiz lazım. Baktığınız zaman fındıkta çeşitli sorunları söyleyebiliriz. En önemli sorunlarımızdan birisi fındık bahçelerimizin yaşlanması. Yaşlanan kökten alacağımız verim diğer illere baktığımız zaman çok düşük. Acilen fındıkla ilgili yenileme çalışması gerekir ve buda devlet desteği ile beraber olması gerekir çünkü üretici bahçesini yenilediği zaman 7-8 yıl bu bahçeden ürün almayacak ve gelir kaybına uğrayacak. Üretici ekonomik kayba uğramadan yenilemem çalışması acilen başlatılmalı" ifadelerini kullandı.

Fındık bahçesinin yanı sıra fındık tarımı yapanlarında yaşlandığını ifade eden Karan, "70-80 yaşındaki insanlarımız halen fındık tarımı yapmakta gelecek kuşaklara biz fındık tarımını aktaramamakta zorluk çekiyoruz çünkü herkes büyükşehirlere göç etmiş ve orada geçimini sağlıyor. Göç eden insanlarımız sadece fındık zamanı anne ve babasına yardıma geliyor sadece toplama konusunda yardımcı oluyor. Acilen fındığımızı gelecek kuşaklara aktarmak içinde çalışma yapılmalı" şeklinde konuştu.

Rekolte tespitlerinin yanılmasına sebep olan "külleme" hastalığı ile alakalı olarak ta konuşan Karan şöyle devam etti:

"Bunların yanı sıra önemli sorunlardan bir tanesinde son yıllarda yaşanan külleme hastalığı. Bu hastalık yaprakların yeni açtığı dönemde ortaya çıkıyor ve yaprakta ki kılcal damarları boğarak yaprağın su almasını önlüyor. Bunun yol açtığı nedenlerden dolayı son iki yıldır rekolte tespitlerinin de tutmama sebebi bu."

Ziraat Odası Başkanı Karan: “Fındık Bahçeleri De Yaşlandı, Fındık Üreticisi De”

Ziraat Odası Başkanı Karan: “Fındık Bahçeleri De Yaşlandı, Fındık Üreticisi De”

Kaynak:IHA