Ziraat Odası Yaş Çayda Taban Fiyatını Belirledi

Ziraat Odası Yaş Çayda Taban Fiyatını Belirledi
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl yaş çay kilogram taban fiyatını, destekleme ile 2 lira 60 kuruş olarak talep ettiklerini söyledi. 

Paliç, Ziraat Odasında düzenlediği basın toplantısında, 2017 yılında yaş çay taban fiyatının desteklemeyle 2 lira 13 kuruş olduğunu anımsattı. 

Bu yıl hava ve iklim şartları nedeniyle yaş çay hasadının erken başlayacağını ifade eden Paliç, üreticilerin yoğunluk olmaması için hasat zamanını geçirmemesini istedi.  

Paliç, bu yıl yaş çay kilogram taban fiyatını desteklemeyle 2 lira 60 kuruş olarak talep ettiklerini belirterek, "İnşallah yetkililerimiz bunu dikkate alarak vatandaşımızı ve üreticimizi memnun edecek bir fiyat verir." dedi. 

Geçen yıl 1 milyon 300 bin ton yaş çay üretildiğini kaydeden Paliç, şöyle devam etti: "Bu yıl 2 lira 60 kuruş talep etmemizin nedeni terör ile mücadele var. Devletimizin şartlarını biliyoruz. Ülkenin vatandaşları olarak canımız ve malımız ile devletimizin yanındayız. Gübre artışları ve ekonomik giderleri göz önüne aldığımızda daha farklı fiyat isteyen arkadaşlarımız da oldu. Gerçekçi olma adına 2 lira 60 kuruşu oy birliğiyle kabul ettik."

nevzat-palic-005.jpg

"Bu yıl çay toplama işlemi erken başlayacak" 

Bu yıl çay toplama işleminin erken başlayacağını dile getiren Nevzat Paliç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanını Rize’ye davet ederek “Her tarafta çay aynı oranda yetişerek geliyor. Bu nedenle özel sektöründe, ÇAYKUR’unda erken başlaması gerekecektir, çayın hasadına erken başlanacaktır. Bakanımızın da buraya mutlaka daha önce gelmesini, Nisan’ın sonuna doğru gelip kampanyayı açmasını talep ediyoruz. Gurbetçi vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Onlarda öncelikle gelsinler çaylarını erken toplasınlar. Çünkü hepsi birden geldiğinde fabrikalarımız buna yetişemeyebilir. Erken gelsinler hep beraber bu işe erken başlayalım” diye konuştu. 

Paliç, organik çaya geçme kararının ertelenmesini olumlu karşıladığını ifade ederek, organik tarım altyapısının henüz bölge için hazır olmadığını, Türkiye'de organik gübrenin çay verimi için yeterli düzeyde bulunmadığını söyledi.

ÇAYKUR'a kota önerisi 

Mayıs ayı itibariyle başlaması beklenen çay toplama işlemi sırasında ÇAYKUR’un çaya koyacağı kotanın 500 kilogram olmasını istediklerini dile getiren Paliç “ÇAYKUR’dan tek bir talebimiz var, birinci çayda kotanın 500 kilogram olmasını talep ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 400’dü bu yıl Mayıs ayında toplanacak çay için 500 kilogram kota talep ediyoruz. Geçtiğimiz yıl birinci sürgün çayda 400, ikinci sürgün çayda 500, üçüncü sürgün çayda 500 kilogram kota uyguladı, bizim isteğimiz ilk çayda 500 kilogram kota uygulasın. ÇAYKUR’dan tek isteğimiz bu” açıklamasında bulundu. 

Türkiye’de bir çok ürünün olduğu gibi çayın da festivali olması gerektiğini dile getiren Paliç sözlerine “Çayın bir festivali olması lazım. Her ürünün var fakat çayın yok. Açışta Ziraat Odası’yla, Borsasıyla, valilikle, belediyelerle tüm kurum ve kuruluşlarıyla, özel sektörüyle, işçisiyle hep birlikte bunu bir festivale dönüştürelim. Biz istiyoruz ki çayında bir festivali olsun ve çay toplamaya başlarken festival havasında, festivalle başlayalım” ifadeleriyle son verdi.