ÇAYÜDAD Başkanı Mavi: Kuru Çay Taşıyan Kaza Yapan Tırla İlgili Yapılan Açıklama Toplumu İkna Edemedi

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, İkizdere’de kaza yapan iran çayı yüklü tırla ilgili yetkililerce yapılan açıklamanın toplumu ikna edemediğini ve tüm özel sektörü töhmet altında bıraktığını kaydetti.

Rize’nin İkizdere ilçesinde dün meydana gelen kazada kuru çay yüklü bir tır devrilmiş ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Tırdaki yükün İran’dan getirilen kuru çay olduğunun ortaya çıkması üzerine Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğünün Rize’de bulunduğundan ithal çayın Rize’ye gelmesinin zorunluluk olduğunu kaydederek, İbrahim Karaca isimli şahsın yönetiminde Özyaşarlar Ltd.Şti’nin taşıyıcılığını yaptığı, Adana Menşeili HMK Tütün Mamülleri Şirketine ait 21.245 Kg kuru çayın İran'dan Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı'nda gümrük işlemine müteakip Rize Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğüne sevki sağlanmak üzere yola çıktığını kaydetti.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, yaptığı açıklamada, bu açıklamanın toplumu ikna edemediğini belirterek konunun üzerinin kapatılmaması gerektiğini kaydetti.

Mavi, çayın gerçekten vergisini ödeyerek mi Rize’ye geldiğini yoksa fason faturalar düzenlenerek mi geldiğinin araştırılması gerektiğini belirterek, “Görünüşte kanuni yollarla geldiği anlaşıldı fakat bir çay kanunu olmaması ve bu kanunun boşluğundan değerlendirilerek bu çaylar maalesef Rize üzerinden bütün Türkiye’ye dağılıyor. Oysa bizim çayımız, hem ÇAYKUR’un hem de özel sektörün ürettiği çay bize fazlasıyla yetiyor. Neden dışarıdan ithal çay alınıyor? Burada kalitesiz ne idüğü belli olmayan çaylar getiriliyor belki kanundaki boşluklar kullanılarak. Biz çay üreticileri olarak bu konunun devlet tarafından irdelenmesini istiyoruz. Ayrıca en kısa sürede bir çay kanunu yapılarak, kuru çay standartı belirlenerek kamuoyuna paylaşılmasını, bunun hem üreticiyi hem özel sektörü hem de ÇAYKUR’la devleti koruyan bir kanun olmasını istiyoruz. Bu şekilde gelen çaylar hem bizim çayımızın kalitesini aşağıya düşürüyor hem de büyük bir gelir kaybına sebep oluyor. Bunun için bu kaza yapan kamyon bir milad olsun. Devletimiz burada gerçeklerin üzerini kapamasın. Mızrak çuvala sığmıyor. Onun için yetkililerin gerekli tahkikatları yaparak gerçekten vergisini ödeyerek mi gelmiş yoksa fason faturalar düzenlenerek mi gelmiş araştırılmasını ve kamuoyunun aydınlatılmasını istiyoruz. Beklentimiz bu. ÇAYÜDAD olarak bunun arkasındayız, takipçisi olacağız. Bize zarar verdiği içinde sonuna kadar gideceğiz.” dedi.

VİDEOYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Videolar