Örs, TBMM’de Uyardı: “Rize ve Trabzon’da Deprem Tehlikesi Arttı”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde deprem tehlikesinin arttığını, özellikle sahil şeritlerinde dolgu alanlarının fazla olduğu Rize ve Trabzon'un tehdit altında olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda İYİ Parti Grubu adına söz alan Dr. Hüseyin Örs, yaptığı konuşmada, Trabzon ve Rize'de deprem güvencesi yetersiz yapı stoklarının ve deniz dolgu alanlarının olduğu gerçeğiyle artık yüzleşme zamanının geldiğini ortaya koyduğunu ve bu sorunun halı altına süpürülerek üzeri örtülecek bir sorun olmadığını  belirterek,  "1996 yılında yayımlanan Türkiye Deprem Tehlikesi Haritası, Doğu Karadeniz'in aktif faylarını dikkate almamış, bu nedenle bölgenin gerçek deprem potansiyeli belirlenememiştir. Ancak 2012 yılında, Karadeniz'de Batum açıklarında, Trabzon fayı üzerinde oluşan 5,7 büyüklüğündeki depremin artçıları Trabzon ve Rize illerimizi tehdit ettiğinden, 2018 yılında yenilenen ve revize edilen Türkiye Deprem Tehlikesi Haritası'nda Trabzon'un deprem tehlikesi 2 kat, Rize'ninki ise 3 kat artmıştır. Yirmi iki yıl gecikmeyle yenilenen ve revize edilen Türkiye Deprem Tehlikesi Haritası, Trabzon ve Rize'de deprem güvencesi yetersiz yapı stoklarının ve deniz dolgu alanlarının olduğu gerçeğiyle artık yüzleşme zamanının geldiğini ortaya koymuştur. Bu sorun halı altına süpürülerek üzeri örtülecek bir sorun değildir. Konunun uzmanları ve sivil toplum örgütleri özellikle Rize ilimizde, yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı binlerce konut ve ticarethanenin bulunduğu 350 bin metrekarelik deniz dolgu alanında olası bir deprem şiddetinin 5 kat daha artacağını ifade etmektedirler.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs konu ile ilgili TBMM'ye bir araştırma önergesi verdiğini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü "Konuyla ilgili olarak 21 Aralık 2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir araştırma önergesi vermiş ve bu dolgu alan için bir kentsel dönüşüm projesinin bir an önce hayata geçirilmesini önermiştim. İnşallah, gündeme alınır ve gerekli tedbirlerin alınmasına bizim de bir katkımız olur diye düşünüyorum."

Dolgu alanı üzerine yapılan üstyapı inşaatlarının önemli bir kısmının temelleri deniz suyunun etkisiyle korozyona uğradığını söyleyen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs; "Binaların temelleri ve kolonları hem deniz suyu hem de aşırı yağmur nedeniyle yüzey sularının etkisiyle zayıflamaya başlamış, hatta çürümeye yüz tutmuştur. Dolgu zeminlerin üzerine yapılan inşaatların emniyetli taşıma kapasiteleri zayıftır. Bu, Rize ilimizin dolgu alanında yer altı ve yer üstü sularının etkisiyle daha da zayıflamıştır. Dolayısıyla Rize ili dolgu alanı üzerindeki binaların Allah korusun, çökme, yan yatma ve yıkılma gibi riskleri de artmıştır. Sadece üstyapı inşaatları değil, aynı zamanda altyapı inşaatları da yani kanalizasyon, su, doğal gaz, elektrik, telefon ve benzeri boru ve kablo hatları da önemli risk altındadır. Rize'deki durumun bir benzeri Trabzon için de söz konusudur. Yer altı suyu 75 santimetre derinde olan Trabzon Akyazı deniz dolgu alanı üzerinde yapılan ve yapılması planlanan projelerde de benzer sorunların yaşanması ihtimali maalesef ki büyüktür." dedi.

Konuşmasının son bölümünde mevcut Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliklerin dolgu alanlarının oluşturulmasında yetersiz kaldığını belirten Hüseyin Örs:"Hinterlandı dar olan fakat sürekli büyüyen Rize ve Trabzon gibi illerimizde denizden yer kazanmak adına dolgu yapılması günümüzün bir gerçeğidir. Bu nedenle, deniz dolgularının yeterli gerekçelerini, deniz ekolojisinin korunmasını, jeolojik, jeofizik sondaj ve zemin etütlerinin niceliğini, niteliğini belirleyen ve ciddi kontrolünü sağlayan bir deniz dolgu yönetmeliği hazırlanarak bir an önce uygulamaya konulmalıdır." dedi.

VİDEOYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Videolar