Resul KURT

Resul KURT

Reklam Evde çalışanlar ekimi bekliyor

Reklam Evde çalışanlar ekimi bekliyor

Seçim sonrası yasalaşmasını beklediğimiz torba kanun görüşmeleri ekim ayına kaldı. Esasen birkaç günlük çalışmayla yasalaşabilecek olan torba kanunda toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren önemli düzenlemeler olmakla birlikte, hem ev hizmetlerinde çalışanları ve hem de bunları çalıştıran ev sahiplerini yakından ilgilendiren düzenlemeler de vardı. Biz de 4 Temmuz tarihli “Evinde çalışanı olan ne yapsın?” başlıklı köşe yazımızda konuyu gündeme getirmiştik. Ancak okurlarımızdan gelen soruların sayısı fazla olunca yeniden gündeme alalım istedik.

Birçok kişi yasal bürokrasinin zorluğundan dolayı evinde çalıştırdığı kişileri sigortalı yapmaktan imtina ediyor. Oysa torba kanunla bu yönde bürokrasiyi azaltacak önemli bir düzenleme yapılıyor. Dolayısıyla sosyal güvenceden mahrum olan ev çalışanları için torba yasa ayrı bir önem taşıyor. Buna göre ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında 4/(a) bendi kapsamındaki (SSK) sigortalılara ilişkin hükümler uygulanacak. Bunların bildirimi, işverenler tarafından örneği SGK tarafından hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılacak. Süresinde yapılmayan bildirim için işverene idari para cezası uygulanacak.

Ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecek. Bu şekilde çalışanların sigortalılık tescili, çalışan ve çalıştıran imzalarını da ihtiva eden ve en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar SGK’na verilmesi gereken örneği SGK tarafından hazırlanacak belgenin verilmesi ile sağlanacak. Sigortalılık başlangıcında bu belge üzerinde çalışma başlangıcına dair kayıtlı en eski tarih esas alınacaktır. Bunlar hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu fıkra kapsamına girenler, adlarına ödenen priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazancın otuz katının yüzde 32,5 oranında prim ödeyebilecek. Bunun yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, yüzde 12,5’i genel sağlık sigortası primidir. Bu süre içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşer. Ödenen primler 4/(a) bendi kapsamında sigortalılık sayılacak.

Son şekliyle tüm vergi kanunları

Vergi mevzuatı ülkemizde çok sık değişikliğe uğramakta olan bir alandır. Konu ile ilgilenen herkesin güncel mevzuatı takip etmesi gerekmektedir. Neredeyse her yıl onlarca vergi kanununda değişiklik yapılması da güncel kanunların takibini zorlaştırmaktadır. Son dönemde vergi mevzuatında 6274, 6288, 6303, 6322, 6327, 6495 ve 6525 sayılı kanunlarla önemli değişiklikler yapıldı. Çıkarılan bu yasalar sonucunda, neredeyse uygulamacıların bile vergi mevzuatındaki değişiklikleri takip etmesi oldukça zorlaştı. Vergi uygulamaları konusundaki çalışmalarından dolayı birçok okurun yakından tanıdığı Eski Baş Hesap Uzmanı (Yeminli Mali Müşavir) Musa Örmeci; 6525 Sayılı Yasaya Göre Son Şekliyle “Tüm Vergi Kanunları” isimli kitabının 11. baskısını yayınladı. Her yönüyle doğru, kapsamlı, güvenilir, pratik ve kullanışlı bir el altı kitabı olan bu eserde, geçerli bulunan hadler, oranlar, tutarlar ve vergi tarifeleri, ilgili maddelerde yerlerine işlenmiş ve son beş yılda uygulananlar da toplu olarak ayrıca gösterilmiştir. Kitapta, vergi kanunlarında değişiklik yapan kanunlar aynen verilmek yerine değişiklik yapan kanunun her maddesinden, değiştirdiği kanun maddelerine yollamada bulunularak bir yandan değiştirilen ya da getirilen hükümlerin takibi sağlanmış, diğer yandan hükümlerin kitapta mükerrer olarak yer alması önlenmiştir. Böylece kitabın pratikliği sağlanmıştır. Özellikle Yeminli Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeciler, Muhasebe Müdürleri, Personel Müdürleri, Öğretim Üyeleri, Öğrenciler, Avukatlar ve konuya ilgi duyan diğer tüm kullanıcılara tavsiye ettiğimiz bu kitapta, 100’den fazla vergi kanununun en son şeklini bulabileceksiniz. Kitapta ayrıca, Kanun maddeleriyle ilgili tüm Genel Tebliğler, Bakanlar Kurulu Kararları, Tüzük ve Yönetmelikler, değişiklikler ile değişiklilerin tek tek yürürlük ve geçerlilik tarihleri, yürürlükteki vergi ve stopaj oranları, Kanun maddelerinin zaman aşımı süresi içindeki değişmeden önceki şekli gibi son derece güncel ve önemli bilgilere kolayca ulaşabileceksiniz. Eski Baş Hesap Uzmanı YMM Musa Örmeci tarafından “Tüm Vergi Kanunları” kitabından edinmek isteyenler “Göztepe Mah. Hisar Evleri Çamlı Sok. G2 Blok No:7/B (D.4) Beykoz/İstanbul” adresine bizzat başvurabilecekleri gibi 0216-4658718 nolu telefondan bilgi alabilir veya istemde de bulunabilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi