Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

2014’ün ‘EN’leri

2014’ün ‘EN’leri

Yıl sonunda hafızalarımızı tazelemek biraz adetten, biraz da bitirdiğimiz 365 güne hürmetten... Projeler, festivaller, sosyal medyadaki fotoğraflarıyla yemek deyince 2014’teki en etkileyici isimler kimlerdi?  Hızlı bir yıl sonu turuna var mısınız?

EN İYİ YEMEK KİTABI

No: 22

İsmiyle, tarzıyla içeriğiyle benim için bu senenin en iyisi No: 22. Üstelik bir ilke imza atarak QR kodu ile internetten videolarla karşınıza çıkıyor. Gamze Bursa beş yıl sonra büyük emek verdiği bu ikinci çalışmasında okuyucusunun beklentisini boşa çıkarmamış. Yemekli misafir ağırlamanın keyifli tarafını ortaya çıkartıp sizi rahatlatan, elinize aldığınızda sadeliği ve içeriği ile iyi gelen bir kitap. Önümüzdeki hafta kuracağımız yılbaşı sofrası için 2014 kitaplarından bir derleme yapacağım. Bu kitaptan da birkaç tarife hazır olun!

EN İYİ YEMEK BLOGU

Cafe De Hera

En başta dahiyane isimleriyle sizi tavlayan kimi boş, kimi dolu yüzlerce yemek blogu... Elbette geleneksel olarak hazırladığım en iyi blog listesini 2015’in ilk çeyreğinde yine yayımlayacağım, o ayrı... Bu blog ise 2014’te en kendini gösteren en hızlı giden... Düzenli yayınlar, titizlikle hazırlanan ve fotoğraflanan yemekler... Üstelik paylaştığı tarifleri nerelerden esinlendiğini yazmak gibi bir ahlaka sahip Seda Özcan. Bloguna kızının ismi Hera’yı vermiş. Kutluyorum.

EN İYİ ÇIKIŞ YAPAN YEMEK YAZARI

Yunus Emre Akkor ve Ömer Akkor

ONLAR ikiz kardeş. Bir de abla ekleniyor bu başarıya: Pınar Çakmakçı. İki yıl içinde ortak veya bireysel yaptıkları ve arka arkaya gelen yemek kitapları var. Türkiye’ye kazandırdıkları Gourmand Ödülü ile isimlerini duyduk. Bir elmanın yarısı gibi birbirine benzediklerinden ikiz olduklarını ancak bir süre sonra idrak ettik. Asla aynı anda mutfağa girmeyen ve domatesi doğramak konusunda bile fikir ayrılığı yaşadıkları için birlikte yemek yapamayan kardeşler için bence bu daha bir başlangıç. İleride isimlerini çok duyacağız sanki...

EN İYİ YEMEK FESTİVALİ

Akdeniz Günleri Mutfak Günleri

FEZTİVALİN ev sahibi Hatay, kayıtlı 600 çeşit yemeğiyle dünya gastronomi şehri olma yolunda ilerleyen ve UNESCO’ya adaylık başvurusu kabul edilen dünyadaki dört kentten biri. Hatay Valiliği ve Hatay İl Yenilik Platformu’nun bir projesi olan bu etkinliğin paydaşı Anadolu Halk Mutfağı Derneği’nin katkılarıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ne Akdeniz’e kıyısı olan 17 ülke katılmıştı. Daha nice senelere...

EN İYİ PROJE

Nuh'un Ambarı

SLOW Food’un Balkan ülkelerinde uyguladığı projenin Türkiye ortağı Mutfak Dostları Derneği, sürdürülebilir yaşamı garantileme yönündeki hedefi amaçlıyor. Yerel tohum, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik ana başlıkları altında Türkiye’nin yerel ürün ve tohumları için bir yol haritası hazırlanıyor. İzmir’in tulum peynirinden Kars’ın Kavlıca gibi dünyanın en eski buğday türlerini tespiti için kollar sıvanmış durumda. Unutulmuş veya iyi bilinen ama yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan tüm bu yerel gastronomik öğeler için farklı projeler geliştiriyorlar.

EN CİDDİ KONU

Buğday Ambarı

TÜRKİYE bir sabah Karaman Ermenek’teki madendeki elim kazayla uyandı. Ateş düştüğü yeri yakıyor ama acı büyüktü. Mesele haklı olarak sadece bu boyutuyla gündemi doldurdu. Oysa çöken Konya ovasının daha da önemlisi Türkiye’nin kalbi buğday ambarının küçük bir bölümüydü. Doğal doku sebebiyle Anadolu buğdayının kalbi burada atıyor. Madencilik bu dokuya ne kadar zarar verecek? Cevaplanması gereken en önemli soru bu. Yapılacak iyileştirmeler ve önlemler çok önemli. Dileğim daha nice seneler bu kalbin ait olduğu yerde atmaya devam etmesi...

EN İYİ KONSEPT

Dardenia

UYGUN fiyatlı, tertemiz ve lezzetli. Başka ne istenir ki? İstanbul’un hiçbir yerinde ağzımın tadıyla yiyemediğim kalamar tavayı bile orada buldum. Yok ötesi... Dardenia, restoran zincirinde yepyeni olan bu halka için Göktürk Kemerburgaz’ı seçmiş. Bu restoranın özelliği açtıkları ilk sushi konseptli restoran olması. Ama bir İngiliz geleneği olan fish&cips’in de en iyisini bulabiliyorsunuz. Yani denizden gelen tüm lezzetleri on numara hazırlıyorlar. Çok güzel bir örnek. Her bölgede olması bizler için ne iyi olurdu.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi