Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

2015'te sanal alemin en iyileri

2015'te sanal alemin en iyileri

2015’de sanal alemde yemek konusunda en başarılı isimler kimler oldu? Her sene sonu bu sayfanın klasiği olan ‘en iyiler’ listesiyle bu yılı yavaş yavaş uğurluyoruz...

Şu tıklanma meselesi var ya. Herkesin aklını başından alıyor. Kim ne kadar tıklandı, kimi kaç kişi takip ediyor sorusu sosyal ağlarda her saniye birilerinin birilerini izleme nedeni. Oysaki her sektörde olduğu gibi sanal alemde de bazen şans, bazen yetenek, bazen da uyanıklık devreye giriyor. En ektili silahsa yine sosyal medya tanımlamasıyla “selebriti” yani tanınmış olmak. Kimisinin hırsı ise anlatılır gibi değil. Sahte takipçiler, satın almalar daha neler neler. Bu sanal sayfalar, kimi bloger için gerçek bir para kazanma kaynağı, kimisi içinse sadece bir hobi, web sitelerinde reklam almaktan bile imtina ettikleri en özelleri. Her iki durumda da yaptığı işi sevmek ortaya çıkardıkları fotoğraflarda kendini belli ediyor ve iyi olanlar kazanıyor. En azından benim dileğim bu... Sadece iyi, yani nitelikli olanların takip edildiği temiz bir sosyal ağ. Bu liste için her yıl yüzlerce blog tarıyorum, elbette birçok kriterle hak yemeden en küçük ayrıntıyı gözden kaçırmadan bu listeyi hazırlamaya çaba gösteriyorum. Kısaca bu listedeki isimler gerçekten iyi çalışıyor, kimsenin hakkını yemiyor ve varlıklarıyla sanal aleme renk getiriyor.

En iyi el becerisi

@pecetedennotlar

Yenilmeyecek şeylerle tabak süslemeyi hiç mi hiç sevmem. Şeker hamuru da benim için yenilecek bir şey değil zira onu da sevmem. Hoş zaten sevsem de yiyemem. Ama kabul etmek gerekir ki, doğum, doğum günü, yeni yaş partisi gibi ortamların aranılanı şeker hamurlu pasta ve kurabiyeler. Aslında onları yapmak ciddi bir el becerisi, heykel yapmak gibi. Çok insan bunu yapıyor ama çok az insan hakkını veriyor tıpkı sanatın tüm dalları gibi... Bu iş sanatsal bir uğraş. Şekillerin ne kadar incelikle yapıldığı, renk uyumu, yaratıcılığı ona bakanı etkileyen faktörler. Ayşem Öztaş zaten bu işin ustası, o bir öğretmen ve bu işi çok iyi yapıyor. Hazırladığı kurabiye ve pastaların süslemeleri zarif ve seçkin. Sadece bunlar yok elbette sayfasında. Hayat var, derslerinden kareler, yemekler, kısa videolar var. Sayfası gerçek, karşınızdaki kadın sanki senelerdir arkadaşınız. Ruha iyi gelen bir hesap.

En çalışkan

@zerrın_gıverecıpe

Zerrin Günaydın, Eskişehir Üniversitesi’nde Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi. Bu kadar işi arasında nasıl en çalışkan katagorisi onun oluyor doğrusu takdir edilesi bir nokta ama imdadına eşinin yetiştiğini hemen burada not düşmek gerek. Sayfasında birbirinden güzel fotoğraflarını eşi çekiyor. Basit bir iş bolümüyle hobi olarak başlayan tarif yaratma sürecinin zaman ilerledikçe hayatlarının en önemli parçası haline geldiğini söylüyor. Hesap birbirinden iştah açıcı ve düzenli olarak yayınlanan tariflerle dolu.

En maskülen 

@mutfakpsıkopatları

Yemek pişirirken bıçak kullanma konusunda hep aksilikler yaşayan Melih Susal, sık sık parmağını kestiğinden sayfasına bu ismi vermiş. Şef değilim fotoğrafçı da diyor ama ortaya çıkardığı yemekler ve fotoğraflar harika. Yemekleri kolaylaştırarak pişirmek, şehrin verdiği yorgunluğa bir de mutfağı eklemek istiyor: “Yemekleri sanki bu blog’un içindeki mutfak tezgahında, mutlu ve yalın halleriyle sizlere pişirip, denetiyorum. Arkadaşlarınız geldiği zaman, rahatlıkla masanın tam orta yerine koyabileceğiniz türden yemekler. Pratik, mümkün olduğunca az malzemeli, fazla lezzetli yemekler. İsteğim; Yemekleri  pişirirken biraz da eğlenmek, hepsi bu kadar.” diyor.

En spesifik

@damyskitchen

Bir yumurta kıramazken yemek yapmayı aklına koyan damyskithcen geçtiğimiz yıl en dikkat çekici blog olarak bu sayfada yerini almıştı. İki yıllık Le Cordon Bleu eğitiminden sonra zor reçeteleri bile en doğru tarifleriyle blogunda paylaştığını hatırlatalım. Kremaların, çikolataların, dondurmaların cazibesinden bolca faydanalılan bir sayfa.  Zayıflamaya niyetiniz varsa sizi yoldan çıkarır mı bilmem ama benim gibi şekersiz bir hayat yaşayan biri için dahi izlemesi keyifli. Kısa bir süre önce sayfanın maskotu biricik kedisini kaybettiğinden bir süredir sessizlik içinde olsa da takipçileri onu özlemle bekliyor.

En dikkat çekici

@okurlar

Ira Okurlar benim sanal alemdeki en iyi keşfim diyebilirim. Onu bulduğum için çok seviniyorum. Çünkü öyle kendi halinde ki sizlerin onu bulması bu alçak gönüllülükle pek de mümkün olmazdı. Yemek sanal dünyası birbirlerinden esinlenmelerle pişti olabiliyor. Önemli olan dürüst olmak. Hangi kitaptan tarifi aldın, kimden esinlendin. İra Okurlar bu anlamda en ahlaklı hesaplardan biri. Kendisi bu işi hobi olarak yapıyor ama bir dergim olsa bugün onu işe alırım. Tariflerin sunumunda son derece yaratıcı, doğal ve renkleri şahane kullanıyor. Çektiği nefis fotoğraflar da onu izlemeyi son derece keyifli hale getiriyor. Üşenmeyin bir tık atın zira yüksek izlenme sayısını fazlasıyla hak ediyor.

En lezzetli

@sihirliparmaklar

Bursa’da yaşayan Emel Balıkçı, annesinin ona senin sihirli parmakların var ne yapsan lezzetli oluyor dediğini ve bu web sayfası için onu kızlarının cesaretlendirdiğini söylüyor. Yemeklerinin lezzetini tatmadım, tatmadan nasıl birinci yaparsın derseniz fotoğraflara baktığınızda siz de anlayacaksınız. Zaten mesele bu duyguyu sanal olarak bile size geçirebilmesinde. Fotoğraflardaki lezzet ekrandan size çarpıyor. Söylediğine göre meslek lisesinde Nevin Halıcı’nın öğrencisi, profesyonel fotoğrafçı bir babanın kızı olmak kendisini geliştirmesi ve ortaya çıkan sonuçta etkili olmuş.

En tatlı

@bulutağacı

Onu parmaklarındaki karadutlara, dünyadaki en önemli şeymiş gibi baktığı bir instagram fotoğrafında görmüştüm. Poz verilmemişti, gerçekti. Karadut onun için belli ki o an en önemli meseleydi. Müthiş sevimli bir kadın Dilek Türkmen. “Ben küçükken her hafta doğum günü kutlayıp pasta isteyen bir insan yavrusuydum. Tek başıma bir bütün pastayı bitirdiğim olmuştur.” diyor. Pasta tutkusu küçük yaştan beri onu takip ediyor. Sayfasında da zaten neredeyse sadece pasta yapıp paylaşıyor. Kullandığı renkler uyumlu, malzemeler gerçek. Şeker hamuru gibi suni tatlılardan uzak kremalı, çikolatalı ve tatlının en tatlısı bir hesap.

En cool

@ruhmutfagı

Fazlı Alkan bir endüstri mühendisi. Hayallerinin peşinden giden biri. Uçuş eğitimi alıyor. Uçuşlarda onu rahatsız eden  beş kg’lık bir ağırlıktan kurtulmak için ajanda olarak kullandığı instagram hesabını açıyor. Amacı bir hafta önce ne yediğini hatırlamak. Bunu yaparken o farkında değil belki ama öyle müthiş kurgularla karşımıza çıkıyor ki bence web’in uluslararası kullanıcıları arasında özel bir yeri olmalı. Niçin yemek zorundayız, bize yememiz için dayatılanlar aslında ne gibi sorulara cevap arayarak “Yiyebilmek adına savaştığımız tabaklarımızı görüntüsü ve lezzeti için emekle hazırlıyoruz ama yutağımızdan geçerken hangisinin önemi var? gibi sorulara cevap arıyor. Önemli olan ruhunu doyurabilmek diye de ekliyor. E listemde boşuna en “cool” katagorinde birinci sırada değil.

En tarz

@midyeustuwasabi

Sadeliği severim ama bu kadar mı hakkı verilir? Tek kelimeyle müthiş bir hesap midyeüstuwasabi! Gülçin ve Berat çiftinin ortak hazırladığı fotoğraflara baktığınızda sizi bambaşka bir dünyaya götüren bu hesap çok sağlam bir fotoğraf arşivine sahip. Onlar sadelik, huzur ve keyifle sardıkları bir ekran görüntüsünü size yansıtmak konusunda son derece başarılı. Kendi tarzları var. Kadrajlar, renkler sadeliğin en tepesinde. Videolarla zaman zaman destekledikleri hesapları bu hareketli görüntülerle de dinamiklik kazanıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi