Resul KURT

Resul KURT

2020 yılında geçerli olan doğum sonrası yarım çalışma ödeneği

2020 yılında geçerli olan doğum sonrası yarım çalışma ödeneği

Yeni asgari ücretle birlikte, asgari ücrete bağlı olarak değişen doğum sonrası yarım çalışma ödeneği de arttı.

Çalışan anneleri desteklemek ve bir yandan işlerinden kopmadan çalışmaya devam etmelerini, öbür yandan da çocuklarına daha fazla zaman ayırmalarını sağlamak üzere 6663 sayılı Kanunla iki önemli düzenleme yapılmıştı.

Birinci düzenleme tüm kadın çalışanlar için haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin (yarım çalışma) hakkının verilmesidir.

İkinci düzenleme ise haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresinde gerekli şartları taşıyanlara İşsizlik Fonundan yarım çalışılan sürelerde yarım çalışma ödeneği verilmesidir.

Doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde yarım çalışma hakkı verilmektedir.

Yarım çalışma hakkı, İŞKUR tarafından yarım çalışma ödeneği ile desteklenen, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiili çalışma yapılması gereken ve bu sürelerde süt izni hakkının verilmediği doğum sonrası haktır.

Yarım çalışma hakkı, doğum sayısına göre aşağıdaki sürelerle verilecektir.

Doğum Sayısı

Tekil Gebelik

Çoğul Gebelik

Engelli Doğum

1

60 gün

90 gün

Çocuğun Engelli Doğması Halinde 360 gün

2

120 gün

150 gün

Sonraki doğumlar

180 gün

210 gün

Bu süreler içerisinde çalışanın yarım çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için,

• İşçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması,

• Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması,

• Doğum ve evlat edinme sonrası analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekir.

Bu koşulların sağlanması halinde İŞKUR tarafından yarım çalışma ödeneği ödenecektir. Yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.

2020 yılı için asgari ücretin günlük tutarı 98,10 TL olarak belirlenmiş olduğundan Doğum nedeniyle 15 gün süreyle ödenecek ücret (98,10 x15 gün)= 1.471,50 TL olacaktır.

Yapılacak ödemeden binde 7,59 oranında Damga Vergisi düşüldüğünde ise miktar (1.471,50 - 11,17) = 1.460,33 TL olacaktır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi