Resul KURT

Resul KURT

Asgari ücret desteğinde müjde var

Asgari ücret desteğinde müjde var

2015 seçimlerindeki AK Parti’nin 1.300 TL asgari ücret açıklaması ile 2016 yılında 1.300 TL olarak uygulanan asgari ücret ilave işveren maliyetinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması amacıyla geçen yıl aylık SGK matrahı 2.550 TL ve altında olan (Günlük 85 TL) çalışanlar için aylık 100 TL destek uygulanmıştı.

İşverenlerin rekabet gücünün arttırılması, kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve asgari ücretli çalışanların yoğun olduğu küçük ve ortak ölçekli işletmelerin desteklenmesi amacıyla uygulanan asgari ücret desteğinde 2017 yılında da devam edilmesine karar verilmiş, bu yönde 27.01.2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 6670 Kanunla düzenleme yapılmıştır.

Uygulamada destek tutarı ve SPEK limitlerinin belirlenme yetkisi Bakanlar Kuruluna verildiğinden, Bakanlar Kurulu’nun 22.02.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/9865 sayılı Kararı ile destek tutarına esas gün sayısının tespitinde dikkate alınacak prime esas günlük kazanç tutarı 110 TL, günlük destek tutarı ise 3,33 TL olarak yayınlandı.

4/a kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;

a) 2016 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı Bakanlar Kurulunca belirlenen tutar ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2017 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

b) 2017 yılı içinde ilk defa 5510 Sayılı Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

2017 yılı ocak ila aralık ayları/dönemleri için Bakanlar Kurulunca tespit edilen günlük tutar ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar Hazinece karşılanır.

Buna göre, aylık SGK matrahı 3.300 TL ve altında olan (Günlük 110 TL) sigortalılardan bu kapsama giren her bir gün için 3,33 TL ve toplamda 30 gün için de 99,99 TL asgari ücret desteği verilecek.

Asgari ücret desteğine esas parametreler

Günlük kazanç üst sınırı                                     110 TL

Aylık kazanç üst sınırı                                         3.300 TL

Prim ödeme gün sayısının çarpılacağı tutar        3,33 TL

Stajyerlere bankadan ödeme zorunlu oldu

Meslek lisesi öğrencisi veya üniversite öğrencisi olup, işletmelerde 3308 sayılı Kanun kapsamında staj yapanların stajyer sigorta primleri okulları tarafından ödenmek olup, işverenler tarafından da ücret ödenmesi gerekmektedir.

09.12.2016 tarihli 6764 Sayılı Kanunla, 2016-2017 öğretim yılına özgü olarak stajyer ücretleri personel ayrımı yapılmaksızın Asgari Ücretin Net Tutarıxyüzde 30 şeklinde ödeneceği ve stajyer desteği uygulanacağına yönelik düzenleme yapılmıştır.

2016-2017 eğitim ve öğretim yılından geçerli olmak üzere, stajyerlere ödenecek en az ücretin, yirmiden az çalışanı olan işletmeler için 2/3 ü, yirmi ve üzerinde personel işletmeler için 1/3 ü, devlet katkısı olarak İşsizlik Sigortası fonundan karşılanacaktır.

Ücret ve Stajyer Desteği Ödeme Günü: İşletmeler sözleşmede belirlenen devlet katkısı dâhil tutarı, en geç her ayın onuncu gününe kadar öğrencinin banka hesabına ödemek zorundadır. Banka hesabı olmayan öğrenciler için banka hesabı açtırması istenmelidir. İşverenin ödediği devlet katkısı tutarı, aynı ayın 25. gününe kadar işletmelere ödenir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi