Muammer BERBEROĞLU

Muammer BERBEROĞLU

Az Tehlikeli İşyerleri İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Başlıyor

Az Tehlikeli İşyerleri İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Başlıyor

AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİ İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU UYGULAMASI  1 TEMMUZ 2016 BAŞLIYOR

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda 2012 yılında önemli değişiklikler yapıldı. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. İşyerlerinde çalışan işçi sayısı ne olursa olsun, (1 işçi dâhil) iş yerinin tehlike derecesine bakılmaksızın  bu Kanun hükümleri gereği iş yerleri aşağıda belirtilen işlemleri yerine getirmek zorundadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini verecek yeterli sayıda uzman kişilerin az olması gibi belirsizlikler devam etmektedir.

Tüm işyerleri tarafından yapılması gerekenler

Risk değerlendirmesi yapmak

Acil eylem planının hazırlanması

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi aldırmak

İlk yardım Eğitimi aldırmak

Sağlık gözetimi yapmak

Ölçüm ve muayene işlemlerinin tamamlanması

İş yeri çalışanları temsilci atmalarının yapılması

İş sağlığı ve iş güvenliği kurulu kurulması

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Uygulanan İşyerleri ve Tarihleri  

İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma mecburiyeti olan işyerleri

50  den fazla çalışanı olan tüm iş yerleri için 01.01.2013 tarihinden itibaren başlamıştı.

50  den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli (berber-kuaför,mobilya atölyesi,inşaat,akaryakıt istasyonu,metal işleri,tekstil vb), iş yerleri  01.01.2014 itibaren zorunluluk başlamıştı.

50 kişiden az işçi çalışanı olan (1-49 arası ) az tehlikeli iş yerleri ile kamu kurum ve kuruluşları (bakkal,market,manav,büro iş yerleri, terzi, lokanta, otel, fırın kırtasiye vb)  İş Sağlığı ve Güvenliği personeli çalıştırması veya bu hizmetleri dışarıdan alma yükümlüğü 01 Temmuz 2016 tarihinden itibaren başlıyor.

İşyerinizin tehlike derecesini resmi gazetede yayınlanan İş Sağlılığı Güvenliği tehlike sınıfları tebliğinde görebilirsiniz. İşçi çalıştıran bütün işverenlerin işyeri tehlike sınıfına göre en geç kanunda belirtilen tarihine kadar yukarıda yapılması gerekenler ile ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti alması gerekmektedir. Aksi halde işyerlerine yapılacak kontrollerde çok yüksek miktardaki idari para cezaları ile karşı karşıya kalınacağının bilinmesi arz olunur.

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ KANUNU İDARİ PARA CEZALARI

6331 sayılı Kanun hükümlerine göre 50 kişiden az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde 01 Temmuz 2016 tarihi itibariyle İş Sağlığı ve Güvenliği uzman ve işyeri hekimi çalıştırmayan veya bu hizmetleri dışarıdan almayan işverenlere tespit edilen her ay için, İş Sağlığı Güvenlik Uzmanı içim 6.511.-TL,iş yeri hekimi için 6.511.- TL, toplamda 13.022.-TL idari para cezası uygulanacaktır.

Örnek : Ahmet bey lokanta işletmeciliği yapıyor, işyerinde işçi çalıştırmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun hükümlerine uymadığı takdirde 01 Temmuz 2016 tarihi itibariyle tespit yapılan her ay için 13.022.-TL idari para cezası ödemek zorunda kalacak.

Az tehlikeli işyeri kapsamında bulunan 10 kişiden az çalışanı bulunan iş yerlerinde işveren veya işveren vekili, Bakanlık tarafından yetkili kuruluşlardan İş Sağlığı Güvenliği eğitimi almak şartıyla İş Sağlığı Güvenliği eğitimlerini kendileri yapabilecekler.Bu eğitimler Anadolu Üniversitesi tarafından uzaktan eğitim olarak verilmektedir.Anadolu Üniversitesi eğitimler için başvurular 6-24 Haziran 2016 tarihleri arasında yapılabilir. Bu eğitimlere katılıp sınavlarda başarılı olanlar belge verilmektedir.Bu belgeyi alan işveren veya vekili İş Güvenliği Hizmetini kendisi verebilecek sadece bu durumda olan işverenler İşyeri Hekimi çalıştıracak veya anlaşma yapmaları gereklidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Muammer BERBEROĞLU Arşivi