Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Bayramda eti fazla kaçıranlara sebze kürü

Bayramda eti fazla kaçıranlara sebze kürü

Kavurma, et sote, ızgarayla geçen Kurban Bayramı’nın ardından biraz sebze tüketmek ister misiniz? Sizin için yedi tarif hazırladım. Hepsi sebzeli ve çok lezzetli!

Beslenme söz konusu olunca, vücut hep doğru sinyali veriyor beyne. Tabii dinlerseniz! Uzun bir süre meyve yemezseniz canınız ister. Mesela, sıcak bastırdı mı karpuz, kış aylarında kestane! Aslında “Canım çekti” dediğimiz şey vücudun ihtiyacı olan, tanıdığı, bildiği gıdalara ihtiyacı olduğunu size en basit şekilde algılatmaya çalışmasıdır. Şeker örneğin; zararlıdır ama beyne en hızlı enerjiyi o gönderir, bu nedenle çok acıktığınızda, öğün atladığınızda beyne çikolata, tatlı sinyalleri gelir. Canınız çeker gibi...

Üst üste çok zeytinyağlı, karbonhidrat yediyseniz birkaç gün şöyle güzel bir ızgara et istersiniz. Ben de bayramda eti fazla kaçıranların canının sebze çekeceğini düşündüm. Önümüzdeki yedi gün için yedi farklı sebzeli tarifi hazırladım. Kimi içecek, kimi yemek, kimi salata ama hepsi sebzeli... Afiyetle!

Pazartesi Kerevizli domates suyu

5-6 domatesi ve bir adet haşlanmış kerevizi irice dilimleyip blender’da pürüzsüz hale gelene kadar inceltin. Üzerine pürenin yoğunluğuna göre bir su bardağı soğuk su, tuz ve karabiber ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra bardaklara servis yapın.

Salı Domates borani

Bu mevsimde tüm semt pazarlarında bulabileceğiniz bir buçuk kilo yeşil domatesi küp olarak doğrayıp tuzlu suya atın. Bu arada yarım kilo yeşil sivri biberi, bir adet soğanı, bolca dereotunu yıkayıp yemeklik kesin. Derin bir tencerede önce zeytinyağıyla soğanı kavurup ardından bir çay bardağı pirinci ve biberi ilave ederek biraz daha kavurun. Üzerine suyu süzülmüş domates, bir çay bardağı su ve tuz ilave edip kapağını kapatın ve yarım saat kısık ateşte pişirin. Pişmesine yakın ince kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Bire bir ölçekte süzme ve normal yoğurdu, az miktar yoğun kremayı, ezilmiş 4-5 tane sarımsak ve biraz tuzla çırpın. Kurutulmuş acı biberi küçük küçük kesip tereyağında kızartın. Pişen yemeği tabağa alıp üzerine çırpılmış kremalı yoğurt ve kızdırılmış biber gezdirerek servis yapın.

Çarşamba Mantar kavurma

Tam mantar zamanı. Sonbaharda pazar tezgahlarında bulabildiğiniz mantarları karışık olarak alın. Temizleyip dörde bölün. Bol kuru soğanı yemeklik doğrayıp tereyağında soteleyip mantarı ekleyin. İncecik kıyılmış maydanoz ve dereotunu en son mantarlar kavrulduğunda tuzla ekleyin. İçine biraz fındık kırığı serpip karıştırarak ve ister sade ister yumurtalı servis yapın.

Perşembe Pazılı pırasa çorbası

Bu belki de en basit ve en lezzetli kış çorbasıdır benim için. Bir demet pazıyı yıkayıp sıcak sudan geçirin. Sert kısımlarını kesip atın. 6-7 adet pırasayı irice dilimleyip derin bir tencerede soteleyin. İçine irice kesilmiş bir adet büyükçe patates, tuz ve su ilave edip kapağını kapatıp haşlayın. Malzeme yumuşadığında içine pazıları ekleyerek blender’dan geçirin. Bu kadar basit! Servis yaparken de mutlaka nar ekşisi gezdirin. Yağsız ve unsuz ama sebzeli!

Cuma Isırgan otlu kiş

Bir buçuk su bardağı un, 100 gram tereyağı ve bir yumurtayı yarım fincan suyla kararak sert bir hamur elde edin. Tart kalıbına ince olarak döşeyip üzerine delikler açın ve kabarmaması için kuru bakliyat koyup 180 derecede 15 dakika pişirin. Bu arada ısırgan otlarını ayıklayın ve kaynar suya atıp birkaç dakika içinde soğuk suya alın, süzüp küçük parçalara ayırın. Bu arada bir kapta iki yumurta, iki yemek kaşığı un, dört yemek kaşığı yoğun krema ve bir kutu labne peynirini çırpın. Isırgan otlarını da karışıma ekleyin. Yarı pişen kiş hamurunun içine boşaltın. Üzerine arzu ederseniz peynir rendesi ekleyin ve yarım saat daha pişirin.

Cumartesi Karışık ızgara sebze

Patlıcan, kabak, kırmızı biber, domatesi dilimleyin. Zeytinyağı, tuz, tane çekilmiş karabiber, tane kimyonla marine edin. Izgarada pişirip taze nane serpin ve süzme yoğurtla servis yapın.

Pazar Bezelye salatası

Bu salata için çok az malzemeye gereksinim var. Dondurulmuş bahçe bezelyesi kullanmanızı öneririm. Çünkü gerçekten su gibi oluyorlar, taptaze... Bolca patatesi küp olarak kesip iyice yumuşayana kadar tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzüp sıcakken biraz kimyon, mayonez ve süzme yoğurtla karıştırın. İçine taze bahçe bezelyesi ekleyip bol roka yatağının üzerine yayın. İşte bu kadar basit!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi