Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Biberle yapılacak en güzel 10 şey

Biberle yapılacak en güzel 10 şey

Biberi çok severim ama dikkatle kullanılması gerektiğini düşünürüm. Çünkü bazı çeşitlerinin tadı, acılık oranı baskındır, bazıları ise naiftir. Hangi yemeğe hangi çeşidi eklemeli, önemlidir. Gelin bugün bibere hakkını verelim ve biberle yapılabilecek en güzel lezzetleri keşfedelim!

1.Biberli biftek-Fransa

Sanırım biber denilince akla gelen en ünlü yemek. Özelliği dövülmemiş bifteğe bonkörce bulanan karabiberdir. Tane karabiberi yağlı kağıt arasına koyup et dövücüyle irice parçalayın, tuzla birlikte etin her yerine iyice bulayın. Yüksek ateşte ve tereyağında pişirin. Dömiglase sosuna biraz krema ekleyip tavadaki sosla birleştirerek ısıtın ve birlikte servis edin.

2. Kıymalı biber dolması-Türkiye

Bence yeşil dolmalık biberle yapılabilecek en güzel yemek. Taze naneli, bol domatesli zeytinyağlısı da harikadır. Bulgurla da olur, pirinçle de. Domatesli de olur, salçalı da... Artık sizin tercihinize göre!

3. Bol biberli koyun yahnisi-Hollanda

Parçalanmamış bütün bir parça et, bol karabiber ve sebzelerle uzun süre pişirilir. Sebzeleri ekleme süreleri pişme sürelerine göre farklıdır. Et rahatça ayrılacak kıvama geldiğinde tencereden alınır. Sebzeler de püre yapılıp etle birlikte servis edilir. Yemekte baskın bir karabiber tadı olmalıdır.

4. Tatlı biber sosu-Avustralya

Demirhindi taneleri ayrı, kırmızı acı ve kurutulmuş Şili bahçe biberi ayrı ayrı az suda kaynatılıp süzülür. Şili biberi küçük doğranır, demirhindinin suyu alınır. Acı kırmızı taze biber, kahverengi şeker, sarımsak, soğan zeytinyağında karamelize edilir. Ardından Şili biberi ve demirhindi suyuyla birlikte biraz daha pişirilip karamelize edilerek püre haline getirilir. Yemeklerin yanında kullanılmak üzere kavanozda saklanır.

5. Biber salçası-Anadolu

Yaz aylarında güneşte hazırlanan ev tipi kırmızı biber salçası birçok yemeğe lezzet verir, Türk mutfağının temel malzemesinden biridir.

6. Acı biber ezmesi-Gaziantep

Sanırım en en biberli tariftir! İçinde üç çeşit biber kullanılır. Kırmızı biber, karabiber ve pul biberin salça, sarımsak, soğan ve maydanozla incecik kıyılmasıyla elde edilir.

7. Ricottalı kırmızı biber dolması-İtalya

Kırmızı büyük biberler bol baharatlı ricotta peyniriyle doldurulur. Ardından un ve yumurtaya batırılıp sıvıyağda kızartılır. Gerçekten lezzetli bir ara sıcaktır.

8. Karidesli ve biberli salsa-Brezilya

Domates, tane ve taze olan ezilmiş kara biber (kurumamış olmalı), kuru soğan ve sıvıyağ uzun süre pişirilir. İçine küçük kesilmiş karides parçacıkları eklenerek beş dakika daha pişilir.

9. Kuru biber kızartması-Girit

Kurutulmuş kırmızı biberler zeytinyağında çıtır olacak şekilde kızartılır, yanmamasına özellikle dikkat edilir. Kızaran biberler tabağa alınıp üzerine bolca sarımsaklı yoğurt ve naneyle ısıtılmış zeytinyağı eklenir. Çok acıdır ama bir o kadar da güzel!

10. Karabiberli ve kalamatalı ekmek-Aydan’ın mutfağı

Biberli tarif hem uluslararası hem de Türkiye’de pek çok. Üstelik hepsi de bence çok lezzetli. Bu listeyi uzatmak hiç de zor değil. Zor olan son olarak hangisini önereceğime karar vermek oldu. Hal böyle olunca “Bir tarif de kendi mutfağımdan olsun” dedim, tamamen kendi reçetemdir. Önemli bir not: Bu ekmeği gerçek kalamata zeytinle yapmalısınız. Tam buğday ununu yaş mayayla karıp irice ezilmiş tane karabiberi, çekirdeği çıkarılarak dörde kesilmiş kalamatayla birlikte hamura ekleyin. Ekmek şekli verip mayalandırın ve pişirin. Fırından çıktıktan sonra en az yarım saat dinlendirin ve zeytinyağına batırıp yiyin. Emin olun tek başına bir öğün demek, o kadar güzel!

Dosya:http://85.111.20.14/icerik/120331-071543-p3.jpgAilemin Yemekleri

GEÇEN hafta duyurduğum Ailemin Yemekleri köşemizin ilk konuğu Özge Oktay. Kendisi Facebook sayfamda düzenlenen ve bundan böyle geleneksel olarak her yıl düzenlenecek olan Kek Yarışması’nı Karamelli Elmalı Muffin tarifiyle kazandı. Bu tarif ailenin vazgeçilmez kekiymiş. Özge Oktay Girit asıllı. Aslında bir bankacıymış. Altı yıllık işinden istifa edip çok sevdiği pastacılık için kolları sıvamış, dersler almış. 2003’de Pastart’ı kurmuş. Üç sene sonra ufak bir bütçeyle küçük bir dükkan açmış ama beş yıl sonra işini büyütüp yer değiştirince sonuç hüsran olmuş. Dükkanı kapatmış ama yine yılmamış ve tekrar evinden küçük küçük devam etmiş pasta yapmaya. Ancak bu sefer asıl işi eğitim vermek olmuş, “Şimdi baktığımda dokuz yılda 600 kişiye eğitim vermişim ne mutlu bana” diyor. En büyük hayalinin bir kahve zincirine lezzet danışmanı olabilmek olduğunu söyleyen Oktay’ı tebrik ediyorum. İyi ki yarışmamıza katıldınız da o muhteşem karamelli kekin tarifini öğrendik! Pasta süslemesiyle ilgilenen Ankaralılara da ayrıca duyurulur; www.past-art.com

Karamelli elmalı mini toplar

Kek için: -100 gram tereyağı -75 gram toz şeker -2 çay kaşığı glikoz -1 limon rendesi -2 yumurta -125 ml buttermilk -185 gram un -Yarım çay kaşığı karbonat -¼ çay kaşığı kabartma tozu -2 elma (soyulmuş, dilimlenmiş, gelişi güzel parçalara ayrılmış)

Karamel için:

-250 gram tozşeker

-30 gram tereyağı

-75 ml su

-1 çay kaşığı sirke 

Tereyağı, şeker, glikoz, limon rendesi krema haline gelene kadar çırp. Önce yumurtaları, sonra da buttermilk ekleyip karıştır. Elenmiş un, karbonat ve kabartma tozunu ilave et. En son elmaları koyup karıştır. Önceden yağlayıp unladığın muffin kaplarına karışımı kaşık yardımıyla koy ama çok doldurma! 170 dereceye ayarladığın fırına sür, 20-25 dakika kadar pişir. Fırından çıkınca 10 dakika bekle, sonra fırın teline çıkarıp iyice soğut.

Bütün malzemeleri bir sos tenceresine alıp altını yak. Şeker eriyene kadar karıştır, kaynayınca kaşığı çıkar. Ara sıra kenarlarını ıslatarak rengi açık altın sarısı olana kadar pişir. Pişince hemen ocaktan al, buz ya da soğuk su dolu bir kaba oturt. İçine elmalı kekleri batır, donsun. Hızlı hareket et ama dikkatli ol, elini yakma!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi