Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Bir balık beş süper fikir

Bir balık beş süper fikir

Limonla pişirince tadı enfes oluyor, marinesi sofralarda adeta yıldız gibi parlıyor. Zeytin ve enginar ise garnitür olarak çok yakışıyor. Hazır balık mevsimi geçmemişken levreği farklı şekillerde lezzetlendirmeye doyamayacaksınız.

Balık yemek için bence en yanlış mevsim yaz ayları. Deniz suyu ısınır, balığın yağı azalır. Lezzeti de olmaz. Bu denklemi sağır sultan bile duymuştur ama çok kişi deniz kokusunu içine çektiği an yine de balık ister. Bence şu aralar balığın tadını çokça çıkarın, yazın da sebze ve deniz ürünlerine ağırlık verin. Böylelikle balıklar da biraz nefes alıp üreme imkanı bulur, ne dersiniz? Önerim şimdilerde en lezzetli dönemini geçiren balıkların tadına varmak! Mesela levreğin... Afiyetle!

Mangalda balık lezzete tavan yaptırır

Mangalda balık şahane olur. Seçtiğiniz balık büyükse mükemmele yakındır. İyi soslandıysa gerçekten çok güzeldir. Mangalda balığı soslamak, ızgaraya yapışmaması ve derinin eti rahatça sararak iyi pişirmesi için çok önemli. Mangal balığını fırın ve tava gibi düşünmeyin. Mangala atacağınız büyük balıkların derisini zaten yememelisiniz. Bu yüzden içinin daha da lezzetli pişmesi için pullarını bile temizletmeyin. Güzelce yağlayın ve bir tarafı tamamen pişince diğer tarafını çevirin. Levrek, mangal için en iyi balıklardan biri, unutmayın.

Fırında sonsuz seçenek

BALIĞIN kılçığını ve kafasını bol baharatla haşlayın. Elde ettiğiniz balık suyunu balığı fırına verirken üzerinde gezdirip sulu bir yemek elde edin. Maydanoz ve adaçayı, suyuyla pişen balığa çok yakışır. İster fırına verirken ister çıkardıktan sonra üzerine biraz serpin. Eğer fırının ızgarasını kullanacaksanız levrek filetosunu ekmek veya galeta unuyla kaplayıp, çıtır çıtır olana dek yüksek ısıda ama kısa sürede kızartın. Bu kaplamayı ufalanmış kuru yemişle de yapabilirsiniz. Üzerine sadece yağ, limon ve biraz karabiber serpip sade olarak fırınlandığınızda da nefis olur. Kısacası fırında pişen bir levrek sade olarak da güzeldir, krema, peynir, başamel sos, acılı biber sos gibi malzemelerle de güzel olur.

Limonun en yakıştığı balık

Kızarmış balığa sofrada limon sıkılmaz ama levrek gibi büyük balıklar mangalda pişirmeden önce limon suyuyla ovulabilir. Fırına girecek bir levrek filetoya zeytinyağıyla eklenebilir. Tadına doyamayacaksınız.

Zeytin ve enginar uyumu

İlginç malzemeler levreğe çok yakışır. Mesela zeytin bunlardan biri. Denemeyenler sakın dudak bükmesin, ciddiyim. Zeytinli, taze biberiyeli bir sos tavada tereyağında kızartılmış bir levrek filetosuna çok şey katar. Enginar da olur mu demeyin ve bu önerimi tam da mevsimiyken deneyin: Sakız enginarı veya enginar kalbini ikiye kesin ortasındaki tüylü kısmı alın ve balığı pişirdiğiniz tavada ızgara yapın. Balığın yanında garnitür olarak servis edin.

Marinesi sofranın yıldızı

Birçok balıkla marine yapabilirsiniz ama levrek marine başkadır. Hardallı ve kuru soğanlı marinesi cidden güzel. Bunun için bir levreği derisiz ve kılçıksız fileto yapın. Şeritler halinde kesin, soğuk suda yıkayın. Bir kapta biraz hardal, çok az elma sirkesi, biraz limon suyu, tane karabiber, bir adet piyaz şeklinde kesilmiş kuru soğan ve biraz da tuzu karıştırın. Balık şeritlerini bu sosa bulayın, üzerine zeytinyağı gezdirip buzdolabında 12 saat marine edin. İçine renk vermesi için zerdeçal da ekleyebilirsiniz. Sosundan çıkartıp, kıyılmış maydanozla servis yapın. Önemli olan balığın taze olması, kanının tamamen temizlenmesi ve gerektiği kadar asidik malzemelerde bekletilmesi. Çok beklerse sertleşip tadının olumsuz etkileneceğini de unutmayın.

YERSEN

Bu yazıyı hazırlamak için levrek almam gerektiğinde bir iki markete girip fiyatlarını farklı görünce her birini yazmaya karar verdim. Market ismi futbol takımı gibi olabilir sizin için ama fiyatlara bakıp alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirmenizi şiddetle  tavsiye ederim.

CarrefourSa: Günlük olduğu her halinden belli Karadeniz levreklerinin adedi 450-500 gram civarında, kilosu 29,99 TL.

Migros: Tezgahta birkaç gündür uykuya dalmış Ege levrekleri 350-450 gram arasında, kilosu 34,99TL.

Sarıyer market: Günlük Karadeniz levreğinin adedi 350-450 gram civarında, kilosu 24,99 TL. (fotoğraftaki yakışıklı oradan)

Macro: Karadeniz levreğinin adedi 450-500 gram civarında ve kilosu 67,99 TL.

Balıkçılar: Denizden henüz çıkan balık bunlar. Adedi 400-600 gram civarında ki Karadeniz levreğinin kilosu 18-20 TL arası.

Metro Market: Tezgahta birkaç günlük balık da var o gün gelmişi de, artık anlamak size kalmış. Adedi 400-600 gram kadar, fiyatı 17.99 TL.

Ajandanıza not edin

Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tüm gastronomi tutkunlarını biraraya getiriyor. 29-30 Nisan günlerinde ‘Özü Cuisine Topluluğu’nun düzenlediği ‘Özyeğin Üniversitesi Gastronomi Sempozyumu 2015’ etkinliğinde geleceğin şefleri olacak gastronomi

ve mutfak sanatları öğrencileriyle sektöre ilgi duyanlar buluşacak. Sempozyma ben de konuşmacı olarak katılacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi