Resul KURT

Resul KURT

Borçlu Bağ-Kur’lu Emekli Olabilecek

Borçlu Bağ-Kur’lu Emekli Olabilecek

Bağ-Kur (4/b) sigortalılarının prim gün sayısını ve yaş şartını doldurmaları emeklilik için yeterli olmamaktadır. Ayrıca prim borçlarının da olmaması gerekmektedir. İşte Bağ-Kur prim borcu olup emekli olamayanlar, bir yandan emekli aylıklarından mahrum kalırken öte yandan da her ay prim borçları da artıyor. Bunun çözümü için SGK yönetimi ile Ziraat Bankası emekli olabilecek sigortalılara yönelik olarak uygun koşullarda kredi kullandırılması için SGK ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. arasında İşbirliği Protokolü imzaladı.

Ziraat Bankası ile SGK arasında yapılan protokol ile 4(b) kapsamında olup, sigorta prim borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkâr ve çiftçilere herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkânı getirildi.

Bu imkândan yararlanmak isteyen sigortalılar, başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine yapacaklar, SGK’dan alacakları sigorta prim borcunu peşin ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazı ile birlikte T.C. Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecekler. Kredi kullanarak sigorta prim borcunu ödeyen sigortalılara emekli aylıkları bağlanacak olup, sigortalımızın bankadan kullanmış olduğu kredi borcu emekli aylığından taksitler halinde tahsil edilecek.

Bağ-Kur (4/b) sigortalıları, 01 Mart 2018 tarihinden 31 Mayıs 2018 tarihine kadar bankadan aylık 1,28 faiz oranı ile 48 ay vade ile kredi kullanabilecekler. Ziraat Bankası ile imzalanan protokol sonucunda 4/b kapsamında;

1) Birikmiş sigorta prim borcunu ödemesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar,

2) Hizmet borçlanması (doğum ve askerlik vb.) yapılması suretiyle yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar,

3) Durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar bankadan kredi kullanmak suretiyle borçlarını ödeyebilecekler.

***

 

Turizmcilere çalışma izni kolaylığı

Yabancı uyruklu işçilerin Türkiye’de bir işyerinde çalışma izni alarak istihdam edilmeleri gerekiyor. Yabancılar için çalışma izni verilirken de bazı kurallara göre karar veriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de yaşanılan olaylardan olumsuz etkilenen turizm sektörüne destek sağlanmış; 2016 ve 2017 yıllarında geçerli olmak üzere turizm sektöründe çalışacak yabancılara ödenecek ücret düzeylerinde ve istihdam kriterlerinde kolaylıklar sağlanmıştı. Bu yıl da bu desteklerin 2018 yılında da devam etmesine karar vermiştir.Bakanlık bu hususta yayınlandığı 12.02.2018 tarihli duyurusunda, 2018 takvim yılında geçerli olmak üzere;

Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz turizm işletmeleri ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil vb. gibi küçük işletmeler), turizm seyahat acentaları, belgeli tatil köyleri ve turizm-animasyon organizasyon firmaları ile müstakil eğlence yerlerinde çalışacak yabancılara en az ödenebilecek ücret başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücretten daha düşük olamayacağı,

Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli turizm işletmeleri ile belgeli tatil köyleri, eğlence sektörü, turizm-animasyon organizasyon firmalarınca uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için en az on (10) Türk vatandaşı çalıştırılması halinde, her bir yabancı için ayrı ayrı beş (5) Türk vatandaşı istihdamına ilişkin kotanın ayrıca uygulanmayacağı,

Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz turizm işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. gibi küçük işletmeler) en fazla iki yabancıya çalışma izni kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilebileceği belirtilmiştir.

Bununla birlikte çalışma izni alınan yabancıya ait sosyal güvenlik primlerinin beyan edilen ücrete göre aylık 30 gün üzerinden ve tam süreli olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi