Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Bu hafta tarifler sizden geldi

Bu hafta tarifler sizden geldi

Ben balkabağının tatlısını, kabak çekirdekli ve kremalı çorbasını, en fazla da adaçaylı raviolisini yaparım! Peki ya siz?

Balkabağı çok yetişir Anadolu’da. Tatlısı da çok sevilir, sıklıkla yapılır. Özellikle lokantaların mönüsünde “kaymaklı balkabağı tatlısı” olarak mutlaka yer alır. Ama bereketli hacmine rağmen Türkiye’de farklı tariflere malzeme olamaz, olsa bile tatlısı dışında çok da tercih edilmez sanki. Benim gözlemim budur en azından. Geçen hafta sordum “Balkabağı sizin evde nasıl pişer?” diye. Katılan herkese teşekkür ederim. Birçoğunuz tahmin ettiğim gibi sadece tatlısını biliyor. Çorbasından yemeğine, tartından reçeline kadar aslında pek çok reçetede yer alabilecek balkabağından ilginç yemekler hazırlayanlar da yok değil hani. Bakalım kimler neler hazırlıyor? Aralarından en ilginç bulduğum tarifleri seçtim, bence mutlaka deneyin.

Balkabağı söz konusu olduğunda iki şeyi sakın es geçmeyin! Biri hazırladığınız balkabaklı yemeklere baharat ilave etmek (tatlı ise zencefil, tarçın ve karanfil, tuzlu ise kişniş, defne veya zerdeçal gibi). Diğeri ise içindeki o muhteşem lezzeti yani çekirdeklerini kullanmayı ihmal etmemek. Afiyet olsun!

Balkabağı çorbası ve böreği

Gaye Demir - Eskişehir

BalkabaĞInI ailece çok severiz. Semt pazarından neredeyse her hafta alırım. Eskişehir’de Kızılinler Köyü’nün balkabağı meşhurdur. Koyu renkli ve pişirildiğinde az su salan bu kabağı ben özellikle tercih ederim. Tatlının yanı sıra ben balkabağı çorbası da yaparım. Rendelediğim balkabaklarını unla yağda kavurduktan sonra, üzerine et ya da tavuk suyu koyarak pişiriyorum. Eğer kabağımız çok sulu ise blender’dan geçirip içine birazda süt koyarak, kaselerde servis ettiğimiz koyu kıvamlı bir tatlı olarak da tüketiyoruz. Ayrıca, cam tepsiye bisküvi döşeyip üzerine muhallebi döktükten sonra, daha önce hazırlayıp ezdiğim kabak tatlısını da koyarak pasta türü bir şey de yapıyorum. Kabaktan ne çok şey yapıyormuşuz, sayenizde fark ettim. Belki siz de biliyorsunuzdur ama annemin balkabaklı börek tarifini de vermek isterim. Hamuru elde açılan çıtır çıtır, enfes lezzetli bir börektir.

Hamuru için:

• 1 yumurta

• 1 su bardağı su

• 1/2 çay bardağı sirke

• 1/2 çay bardağı zeytinyağı

• Bir çimdik tuz u Aldığı kadar un

Harcı için:

• 1 kilo balkabağı

• 1 su bardağı toz şeker

• 1 paket vanilya

Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Harç malzemelerini ise pişirip ezdikten sonra içine dövülmüş ceviz içi ekleyip soğumaya bırakın. Hamurdan 14 yumak yapın ve normal yufka büyüklüğünde açın. (Açarken buğday nişastası kullanıyoruz.) Hazırladığımız yufkayı yağla (yarım ölçü erimiş tereyağı, yarım ölçü zeytinyağı) ıslatıyoruz. Yufkayı ortadan ikiye kesip geniş tarafına kabağı koyuyoruz. Bastırmadan, kenarlarını da kapatarak büyükçe bir dikdörtgen şeklinde böreğimizi hazırlıyoruz. Yağlı tepsiye dizip, 180 derece fırında pişiriyoruz.

Balkabağı reçeli

Tülin Azov - Fransa

SOĞUK ve yağmurlu Fransa’dan “Merhaba.” Neyse ki bazı şeyler havanın bu tatsızlığını unutturuyor. Örneğin Halloween (Cadılar Bayramı)... Ne güzel dekorasyonlar var bir bilseniz. Cadılar, kara kediler, örümcek ağları, balkabakları... Size balkabağı reçeli tarifi gönderiyorum.

• 3 kilo bal kabağı

• 3 kilo şeker

• 3 portakal

• 3 limon

Bal kabağını 3-4 cm küp seklinde doğrayın. Şekeri ilave edin. Limon kabuğu rendesi, portakal ve limon suyunu ekleyerek bir saat pişirin. Ilınınca kavanozlara koyun. Ertesi gün üstlerini kapatın. Sekiz gün sonra yemeğe başlayabilirsiniz.

Tikfanis

Duygu Mavituna - İstanbul

BALKABAĞI çorbası ve böreği... Hepsi nefis! Ben annemin (Merziye Yuvacı Mavituna) tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle.

Balkabağı çiğ olarak rendelenip şeker, toz tarçın ve dövülmüş cevizle karıştırılır. Bu iç malzemesi ile hazır yufkadan börek yapılıp arası yağlı suyla ıslatılır. Ya da bir fiske tuz, un ve ılık suyla börek hamuru hazırlanır, yufka gibi açılır. Arası yağlı suyla ıslatılıp malzeme konur, kol böreği gibi sarılır. Yağlı tepsiye konulup 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Arzuya göre pudra şekeri veya pekmez dökülerek yenebilir.

 

Yöresel balları deneyin

Balparmak; Bingöl, Muş, Yüksekova, Şemdinli ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin beş ayrı yöresinin ballarından derlediği ‘Yöresel Ballar Serisi’ ile farklı damak tatlarına hitap ediyor. Üç yıl süren titiz, kapsamlı araştırmalar, bilimsel analizler sonucunda hangi yöre ve hangi çiçeklerden elde edildiği doğrulukla saptanan ve sonrasında seçkin market ve şarküterilerde tüketime sunulan Balparmak Yöresel Balları’nın herbiri farklı lezzetler taşıyor.

Çikolata keyfi uzadı

ÇİKOLATA keyfini daha yoğun ve uzun yaşamak isteyenlerin vazgeçilmezi ETİ Çikolata Keyfi’nin yeni ürün serisi satışa sunuldu. ETİ Çikolata Keyfi Uzun’un fındıklı, antepfıstıklı ve sütlü olmak üzere üç farklı çeşidi bulunuyor. ETİ Çikolata Keyfi Sticks’in ise yeni bitter çeşidi raflardaki yerini aldı.

Mutfakta kolaylık sağlayacak

YENİ Braun Multiquick Kablosuz El Blendır ile doğrama, karıştırma, parçalama, ezme ve püre yapma işlemi artık çok daha kolay. Kablo karmaşasına son veren yeni Braun Multiquick Kablosuz El Blendır’ı birkaç dakikada şarj olabiliyor.  Kendine özgü sıçratmaz gövdesiyle yiyeceğin kapta kalmasını sağlayan bu blendır ile sütlü içecekler, bebek maması ve her türlü çorbayı hazırlamak kolaylaşıyor.

Mendilde yeni nesil

Selpak, losyonlu, mentollü, çiçek kokulu ve klasik olmak üzere farklı ihtiyaçlara özel geliştirilen, “Yeni Nesil Selpak Mendil” ailesini tüketicileriyle buluşturuyor. Yoğun e-vitaminli losyonuyla cildi tahriş etmeyen losyonlu, mikrokapsül teknolojisiyle nefes açan mentollü, çiçek kokularıyla bahar tazeliği veren çiçek kokulu ve pamuk katkısıyla ultra yumuşaklık sağlayan klasik çeşitleriyle farklı ihtiyaçlara yanıt veriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi