Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Bu kabuğun altında akıl almaz bir lezzet var

Bu kabuğun altında akıl almaz bir lezzet var

Limon aşkı başkadır! Salatada, yemekte, kek ve turtalarda müthiş aroması ile baş döndüren lezzetler yakalatır. Kabuğu ile yapacağınız küçük değişiklikler fark yaratır! Küçük bir bahçeniz varsa hemen ‘yedi veren’ cinsini dikin, tüm yıl taze taze hasat edin.

Limona olan hayranlığım kabuğundaki aromasında ve bir damlasıyla yemeğin tüm lezzet dengesini değiştiren suyunda saklı. Çaya çorbaya müthiş bir malzeme limon.

Benim limon kabuğunu ne zaman kullanacağım belli olmaz. İster karidese, ister makarnaya aklıma estiği an rendelerim. Küçük bir öneri; dilediğiniz yeşillikleri taze kekik, maydanoz, taze soğan bile olabilir incecik kıyın, dilerseniz hepsinden bir tutam atın, size kalmış... İçine bir limonun kabuğunu rendeleyin, birazcık da kaya tuzu serpin. Şimdi bu akıl akmaz lezzet bombasını ister salataya, ister tabağınızdaki yemeğe, ister servis öncesi mutfakta kızarmış balığa, fırından yeni çıkmış tavuğa serpin fark etmez, tadınca bayılacaksınız.

Pazardan alacağınız limonların kabuklarının sert ve tertemiz olmasına dikkat edin. Limon, kabuğu en kıymetli malzemelerden, bu yüzden satın alırken siz siz olun en diri, parlak renkli kabuklularını alın. Ve bugün vereceğim bu özel tarifleri o nefis kabuklarla lezzetlendirin, tadıyla ferahlayın.

SERT VE TEMİZ OLMALI

Limonata yaparken kabukları ile şekeri ovun, şişelemeden limon suyunun içinde bu kabukları en az iki saat tutun. Buzdolabında ki su sürahinize bir kaç dilim limon atın. Hiç bir yemekte kullanmazsanız ki inanın yazık olur ama ola ki kullanmadınız bu durumda ocakta, şöminede yakın eviniz mis koksun, mangal telini temizleyin pırıl olsun, buzdolabına, bulaşık makinasına koyun kötü kokuları engelleyin. E daha ne olsun? Dahası iftar sofranızda benim en sevdiğim arpa şehriyeli pilavım ve şekerli günlerimden kalma en iyi tart reçetem olsun, afiyetle!

LİMONLU TART

6 kişilik Hamuru için

200gr un

100gr oda sıcaklığında tereyağı

1 çay bardağı toz şeker

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı yoğun krema veya süzme yoğurt ayrıca

2 adet limon kabuğu rendesi

1 tatlı kaşığı vanilya özü

Dolgu için

2 adet yumurta

3 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı patates veya buğday nişastası

1 çay bardağı toz şeker

120gr tereyağı

50gr yoğun krema ayrıca 80gr beyaz çikolata

Unu tezgaha alıp ortasına tüm malzemesini koyun. Yavaş yavaş birbirine karıştırırken malzemeleri una yedirin. Limon kabuğu ve vanilya özünü de ekleyip bir iki dakika daha yoğurun. 5 dakika yoğurup hamuru toplayın, kapalı bir kapta 30 dakika buzdolabında bekletin. Tart için kalıbı yağlayın. Hamuru tezgaha alın. Kısa bir süre yoğurup, alt ve üzerine yağlı kağıt serip merdane ile bir santim kalınlığında kalıptan daha büyük açın. Kalıbın üzerine hamuru yavaşça bırakın. Çekiştirmeden, özen göstererek tabana bastırın, kenarlarını elinizle düzeltin. Oklava ile kalıpların üzerinden geçip hamurun etrafından sarkan parçaları koparıp ayırın. Hamurun kenarlarını kalıba bastırarak sabitleyin.

Üzerine çatalla bir kaç delik açın ve yağlı kağıt serin. Kabarmaması ve ağırlık yapması için üzerine kuru baklagil serpip 180°C’de 20 dakika pişirin. Bu arada dolgu için, krema ve tereyağını benmariye alıp iyice karıştırın. Tümü eriyince içine limon suyu ve toz şekeri ekleyip, eriyene kadar karıştırın. Yumurtaları tek tek yedirerek karıştırmaya ara vermeden, nişasta ekleyerek yoğun bir krema edin. Bu yaklaşık 20 dakika sürecektir. Beyaz çikolatayı benmaride eritip tart hamurunun tabanına ve yanlarına fırça ile sürün. Üzerine dolgu malzemesini koyup oda sıcaklığında soğutun.

Not: Tabana sürdüğümüz çikolata, dolgunun ve tart hamurunun keserken parçalanmaması için içindir.

LİMONLU TAZE KİŞNİŞLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

4 kişilik

1 su bardağı arpa şehriye (en irisinden)

2 su bardağı su

100 gram tereyağı

1 çay kaşığı toz safran (veya zerdeçal) yarım limon suyu

1 limon kabuğu rendesi bir avuç dolusu taze kişniş

1 adet kırmızı biber yeteri kadar tuz

Tereyağını pilav tenceresine koyun içine incecik doğranmış kırmızı biberi ekleyip hafifçe soteleyin. Şehriyeleri ekleyin biraz karıştırıp, içinde toz safranı erittiğiniz ve limon suyu sıktığınız sıcak suyu ekleyin. Tuzunu, limon kabuklarını da koyup hafifçe karıştırın. Kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ocağın altını kapatıp iki dakika sonra ince kıyılmış taze kişnişi ekleyip karıştırın ve servis yapın.

TÜM YIL TAZE HASAT

Limon çeşitlerinin de elbet bir mevsimi var. Verimli bir çeşit olan Lamas Kasım sonu gibi başlayıp Ağustos’a kadar devam eder ve yerini diğer çeşitlere bırakır. Çoğu çeşidin hasadı sonbahar ve kış başında yapılır, toplanıp soğuk hava depolarında tutulabilir. Ancak küçük bir bahçeniz varsa benden size tavsiye hemen yedi veren cinsini dikin ve tüm yıl taze taze hasat edin.

Misket Limonu: Nam-ı diğer ‘lime’

Lamas: Bölgesi konusunda seçicidir. Özellikle Akdeniz, Mersin bölgesini sever. Ondukça verimlidir, kaliteli bir limon cinsidir.

Hasadı 9 ay sürer.

Kıbrıs: İnce kabuklu, aroması yüksek asitli bir limon çeşididir. Alanya ve Anamur bölgelerinde yetişmektedir.

Molla Mehmet Limonu: Mersinde yaygın olarak yetiştirilir, kalın kabuklu, pütürlü bir dokusu vardır.

İtalyan Limonu: Tüm Akdeniz kıyısında yetiştirilmektedir. Batı Akdeniz tarafında Demre Dikensiz ismiyle bilinir. İnce kabuklu, oldukça verimli ve bir cinstir. Tüm yıl meyve verir.

Enterdonat: 450 bin tonla dünyada bu cinsi yetiştirip en fazla ürün alan bölge Doğu Akdeniz’dir. Erkenci bir çeşit oluğundan depolanmaz, mevsiminde tüketilir.

Kütdiken: Bu toprakların en eski limon çeşidi. Çekirdekli, bol sulu, kabuğu ince sayılır. En çok depolanan çeşit olduğundan pazarlarda en çok denk geldiğiniz çeşit olma olasılığı yüksek.

Lisbon: Kalın kabuklu, aroması güçlü bir çeşit. Mevsimi kısadır.

Mayer: Yediveren cinsiyle soğuğa en dayanıklı limon cinslerinden biridir ama gece gündüz farkının çok olmamasını sever. Aroması yüksek, sulu bir cinstir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi