Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Bugünkü iftar mönüsü Yap+Ye=Mutlu Ol

Bugünkü iftar mönüsü Yap+Ye=Mutlu Ol

İftar sofranız için yeni kitabım Yap+Ye=Mutlu Ol’dan özel bir mönü hazırladım. Domates çorbasıyla başlayıp özel tarifim olan limonlu pastayla biten bu mönüyü umarım beğenir ve sevdiklerinizle paylaşırsınız.

Yap + Ye = Mutlu Ol benim yeni kitabım. En ufak ayrıntısına kadar büyük zaman ayırarak hazırladım onu. Uzun bir zamanın, emeğin, birikimin sonucudur kendisi. İçindeki tüm yemekler sıklıkla yaptığım, en sevdiğim lezzetler. Kimi kendi reçetem kimi dünya mutfaklarından... Bana sık sık “Hakikaten her gün yemek yapıyor musun?” diye soruyorlar. Evet, yapıyorum. Her gün yapılan bir şey ancak bu kadar kendini tekrarlayamaz benim için. Her gün bambaşka lezzetler, yeni tarifler! Yemek yapmanın huzur getirdiğini biliyorum, evi saran kurabiye kokusunun hayatı tamamladığını... Hele bir de bunları paylaşıyorsam, değmeyin mutluluğuma! Kitabımın adı rastlantı değil anlayacağınız...

Burada sizlerle tarifler paylaşıyorum, mutfaktaki küçük sırları, yemek yapmanın önemli ayrıntılarını... Keşke kocaman bir sofrada yaptığımız yemekleri de paylaşabilsek... Belki bugün, bu satırları okuyanlar aynı mönüyü hazırlayıp aynı keyfi paylaşır. Bugün içimden iftar sofranız için kitabımdan güzel bir mönü seçmek geldi. Afiyetle!

Mercimek köfteli yeşil salata

-1 su bardağı kırmızı mercimek -Yarım su bardağı ince bulgur -1 adet kıvırcık marul -1 adet kuru soğan -1 su bardağı domates püresi -1 yemek kaşığı biber salçası (arzu ederseniz acı) -1 demet dereotu -Yarım demet maydanoz -Yarım demet taze nane -2-3 dal taze soğan -3-4 dal limon otu yaprağı -1 yemek kaşığı kadar nar ekşisi -1 kahve fincanı zeytinyağı -Yarım limonun suyu -Yeteri kadar sumak -Zeytinyağı

Mercimeği derin bir tencerede kaynamakta olan üç su bardağı suya atıp haşlayın. Mercimek suyunu çekmeye yakın üç su bardağı daha sıcak su ekleyip iyice pelte gibi olana kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pelte gibi olunca üzerine bir su bardağı daha sıcak su döküp bulguru ekleyerek karıştırın, kapağını kapatın ve ocaktan alıp ılınması için bekletin. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun. Ocaktan alın ve içine mercimekli bulgur, domates püresi, biber salçası, kuru nane, ince kıyılmış yarım demet maydanoz ve yarım demet dereotu ekleyip yoğurun. Minik yuvarlak köfteler hazırlayın. Kıvırcık marulu ve diğer yeşillikleri yıkayıp elinizle irice koparın. Bir kapta küçük bir çırpıcıyla nar ekşisi, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu çırpıp yeşilliklerle harmanlayın ve salata kasesine alın. Üzerine mercimek köftelerini serpiştirip biraz sumak serpin ve servis yapın.

Domates çorbası     (6 kişilik)

-2 kilo Çanakkale domatesi -8 su bardağı tavuk suyu veya su -2 yemek kaşığı tereyağı -3 yemek kaşığı un -2 yemek kaşığı krema -1 yemek kaşığı domates salçası -Yeteri kadar rendelenmiş peynir rendesi -Yeteri kadar tuz ve karabiber

Domatesi yıkayıp irice kesin. Bir tencereye tereyağını koyup eritin. Unu ekleyip biraz kavurun ve domatesleri ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika sonra domatesler pelte gibi olup su salmaya başlayacaktır. Bu süre içinde aralıklı olarak karıştırın. Domatesleri iyice su salıp kabuklarından ayrılana kadar pişirin. İçine bir su bardağı suyla sulandırılmış salçayı ilave edin. Birkaç dakika sonra ince bir süzgeçten geçirerek kabuklarını ve çekirdeklerini ayırıp temiz bir tencereye aktarın. Tencereyi ocağa alın, içine suyunu ekleyip kremasını koyup karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başlayınca tuzunu ve arzu ederseniz karabiberini ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte beş dakika daha kaynatıp kaselere alın. Üzerine bolca peynir rendesi serpip servis yapın.

Aydan’ın limonlu pastası

-1 litre süt -1 paket kedi dili -3 çorba kaşığı şeker -3 çorba kaşığı un -50 gr tereyağı  -Ayrıca 1 su bardağı ılık süt -2 büyük limonun suyu -90 gram tuzsuz tereyağı -1 su bardağı toz şeker -1 su bardağı su -2 yumurta sarısı -1 yemek kaşığı pirinç unu

Limonun kabuğunu rendeleyin. Limon suyunu, su, şeker ve tereyağını ekleyip ateşe alın. Ara sıra karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Bu arada pirinç nişastasını bir kahve fincanı suda eritip kaynayan limon suyuna ekleyin ve hızla karıştırarak yumurta sarılarını ekleyin ve kıvam almasını bekleyin. Bir-iki dakika sonra ocaktan alıp soğutun. Un, tereyağı ve sütü bir tencereye alıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Ocaktan alıp soğuması için bekletin. Bu arada kedi dillerini ılık sütte alt üst ıslatın. Derin bir tepsiye dizip üzerine kremayı dökün. Üstüne tekrar kedi dili sıraladıktan sonra limon sosunu düzgün bir şekilde yayın. Buzdolabında 2-3 saat bekletip limon sosu gezdirerek ve biraz kakao serperek servis yapın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi