Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Bulgur demlendikçe sohbet koyulaşır

Bulgur demlendikçe sohbet koyulaşır

Bugün söz okuyucularımızın! Keyifli sofraların vazgeçilmez lezzeti kısırın en güzel halini birlikte aradık. Biraz bulgurunuz varsa gelin bugün sizden gelen tariflerle kısır yapalım.

Davet yemekleri, sohbet sofraları ve arkadaş toplantılarının olmazsa olmazı kısır, sizce en güzel nasıl yapılır? Bu soruyu facebook sayfamda da sordum ve elektronik postama çok sayıda tarif geldi. Gördüğüm şu ki herkes damak tadına göre fark yaratıp kısırın en sevdiği halini uyguluyor. Kısır her şekle bürünebilen, üzerinde rahatlıkla oynamalar yapabileceğiniz bir lezzet. Kimi reyhan ekliyor, kimi kimyon, kimi biraz zerdaçal ile rengini yoğunlaştırıyor, kimi bu işi pancara bırakıyor. Limonla, sumakla veya biraz nar ekşisiyle lezzetlendiriyor. Bugün fazla uzatmadan sözü size bırakıyorum, tabii yerim yettiği kadar! Katılan herkese teşekkür ederim.

Serra Yaşar/Kanada

“Kısırım lezzetini domatesten alıyor ve sıcak suyla ıslatılmadığı için diri kalıyor. Buzdolabında bir hafta bile kalsa tazeliğini koruyor.”

10 tane domatesi yıkayıp robotta püre yapın. Bu püreyi derin bir kaba koyduğunuz iki su bardağı bulgura karıştırın. 15 dakika şişmesini bekleyin. Daha sonra üstüne biber salçası ve zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave edip yoğurun. İnce doğranmış maydanoz, nane ve taze soğanı da ekleyip 3-4 dakika daha yoğurun. Son olarak limon suyu ve nar ekşisini de ilave ederek kaşıkla iyice karıştırın.

Aylin Nehir/İskenderun

“Anne, babaanne ve teyzelerden gelen bir gelenektir bizde kısır. İskenderunlular kısırı aslında misafire hazırlar. Yaz kış fark etmez ama taze soğan bol olduğunda daha çok yapılır.”

İki su bardağı ince bulguru sıcak suyla yıkadıktan sonra suyunu iyice süzüp bir kenara bırakın. Bir bağ taze soğan, bir bağ maydanoz, nane ve marulu ince ince doğrayın. Islattığınız bulgura bir buçuk çorba kaşığı biber salçası, bir çorba kaşığı domates salçası koyup güzelce yoğurun. İki çorba kaşığı nar ekşisi ekleyip biraz daha yoğurduktan sonra içine yeşilliği ve iki avuç dolusu zeytinyağı döküp karıştırın.

Ayda Ersan/İstanbul

“Kısırı her mevsim yaparım ama yaz malzemeleriyle daha leziz oluyor elbette. Vejetaryen olduğum için beslenmemde bulgurun ve hububatın yeri büyük. Kışın içine bazen haşlanmış mercimek de katarım.”

Kapaklı derin bir kaba iki su bardağı bulgur, birer yemek kaşığı biber ve domates salçası, limon suyu ve tuz ekleyip harmanlayın. Sıcak suyu karışımın üstüne döküp kapağını kapatın, 15 dakika şişmesini bekleyin. Bu arada sekiz tane taze soğan, iki tane yeşil biber, maydanoz, reyhan ve biraz kıvırcığı incecik kıyın. Yarımşar çay bardağı soya sosu, nar suyu, biraz sumak, pul ve karabiberi bir bardakta karıştırıp taze sebzelerin üstüne dökün ve tatların birbirine karışması için bir kenarda bekletin.

Bir adet kuru soğanı tavla zarı formunda doğrayın ve tuzla öldürün. Bir domatesi küp küp doğrayın. Yarım su bardağı rendelenmiş havuçla birlikte malzemeyi bulgura ekleyin ve dipten yukarıya büyükçe bir kaşıkla harmanlayın. Kısır karışımını daha önce dirice haşlanan asma yapraklarına kalınca zeytinyağlı yaprak dolması formunda sarıp servis yapın.

Hatice Ömer/Çankırı

“Geleneksel kısırı da çok sevmeme rağmen yaklaşık bir buçuk yıl önce aşçılık dersleri alan bir arkadaşımın vesilesiyle bu lezzetle tanıştım. Pancarlı bol nane, maydanoz, reyhan ve taze soğanla harmanlanan, nar ekşisi ve zeytinyağıyla daha da bir tatlandırılan bu lezzeti arzu ederseniz misafirlerinize çayın ya da ızgara balığının yanında ikram edebilirsiniz. “

Altı adet pancarın üzerini aşacak kadar suda haşlayın. İki tanesini suyun içinde ezin, geri kalanı ise küp küp doğrayın. Hazırladığınız pancarı, ezilmiş pancarla birlikte kaynatıp içine nar ekşisi ve zeytinyağı ekleyin. Bir su bardağı bulgur ekleyip tencerenin kapağını kapatarak ocaktan alın. Yıkanmış taze nane, maydanoz, soğan ve reyhanı ince ince doğrayıp suyunu çeken ve soğuyan bulgurun üzerine ekleyin. Küp doğradığınız pancarları da ilave edin.

Ozun Öztürk/İzmir

“Kısır keyiftir, lezzettir, dostların muhabbetidir İzmir’de. Olduğu sofrayı neşelendirir, muhabbeti tatlandırır. Yedikçe yiyesin, konuştukça konusasın gelir. Demlendikçe büyüyen bulgur tanelerinin hikmetindendir belki de sohbetin gittikçe koyulaşması. Kısır adının tam tersi berekettir sofrada ve muhabbette...”

Bir buçuk su bardağı sıcak suyu, iki su bardağı bulgurun üzerine dökün. Kapağını kapatıp yarım saat demlenmeye bırakın. Zeytinyağını tavada kızdırın, içine ince kıyılmış iki adet kuru soğanı ekleyip kavurun. Sonra üzerine biber ve domates salçası ilave edip kavurmaya devam edin. Diğer tarafta 5-6 dal taze soğan, maydanoz, taze naneyi ince ince kıyın. Demlenmiş bulgura kavurduğunuz salça ve soğanı yedirin. Yeşillikleri eklemeden önce yeteri kadar kimyon, karabiber, tuz, iki limonun suyunu ve biraz daha zeytinyağı ilave ederek iyice karıştırın. En son yeşillikleri katıp tekrar karıştırın. Kısırın püf noktası biraz dinlendirmektir. Dinlendirdikten sonra tekrar karıştırıp tuzunu, ekşisini kontrol edip servis edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi