Resul KURT

Resul KURT

Çalışma Hayatında Son Değişiklikler

Çalışma Hayatında Son Değişiklikler

OHAL dönemi, çalışma hayatını sekteye uğratmamış, aksine birçok yenilik ve düzenlemeyi içeren bir dönem olmuştur.

Çalışma hayatında kısaca,

1-Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ertelenmeyecek, iş müfettişleri tarafından uyumlu yaklaşım sergilenecek.

2-Muhtasar beyanname ile aylık prim hizmet belgeleri birleştirilmiştir. Buna göre vergi tutarı, matrah, sigorta primi ve kazanç miktarı ve prim ödeme gün sayısı tek seferde bildirilecektir. Beyannamenin içeriği SGK tarafından belirlenecek. Beyannamenin usulüne uygun verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası var.

Sinema Filmi, Video ve Televizyon Programları Yapım Faaliyetleri tasarım faaliyeti olarak kabul edilerek, teşvik kapsamına girmiştir,

Ar-Ge veya tasarım personelinin merkez dışında geçirdiği sürelere ilişkin ücretlerin yüzde yüzünü aşmamak şartıyla gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilecektir.

SGK borçları yapılandırıldı, idari para cezalarında yüzde 50 af geldi.

Otomatik bireysel emeklilik sistemine katılım 1.1.2017 itibariyle başlayacak,

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Bununla, daha önce e-sigorta yolu ile yapılan işe giriş bildirgeleri en geç sisteme girildiği gün iptal edilebilmekteydi. Yeni düzenleme ile işe giriş bildirgesinde sigortalının işe başlayacağı belirtilen tarihi takip eden günün sonuna (23:59’a kadar) kadar işe girişlerin iptal edilebilecektir.

İlk defa tescil edilen işyerlerinde 1 aylık süre dolmadan işten ayrılan sigortalının işten ayrılış bildirgesi en geç 10 gün içinde verilmesi gerekmekteydi. Yeni düzenleme ile bu sigortalıların işten ayrılış bildirimleri İşyeri tescil tarihini takip eden 1 aylık sürenin dolmasını takip eden 10 gün içinde verilebilecektir. 

Bu uygulama ve değişikliklere ek olarak, kısmi süreli çalışanların genel sağlık sigortası primleri ve BAĞ-KUR’ lulara prim indirimi de düzenlenecek. Buna göre,

1-Kısmî süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve daha fazla çalışanlardan ay içerisinde 30 günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, eksik günleri için bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacaktır. Ancak bu sigortalılar için eksik günlerde sigortalı olarak çalışmamaları ve bakmakla yükümlü olunan sigortalı şartlarını sağlamaları gerekir.

Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte, Kısmî süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve daha fazla çalışanlardan ay içerisinde yirmi 20 gün ve daha az çalışanların genel sağlık sigortası primlerinin otuz güne tamamlanması zorunludur.

4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olanların, borçlarını düzenli ödemeleri halinde 5 puanlık indirimden faydalanacak,

SGK affında yanlış bilinen çok şey var!

Çalışma hayatında sıklıkla düzenlemelerin yer aldığı bu dönemde, yanlış bilgiler de çok fazla dolaşıyor.

Yapılan düzenlemelerde, erken emekliliği sağlayacak bir düzenleme bulunmuyor. Yani, ara boşluklara ait bir borçlanma yapıp/prim ödeyip, emekli olma şansı bulunmuyor. BAĞ-KUR’ lular için de bu durum geçerli olup; SGK nezdinde emeklilik uygulamaları aynen devam ediyor.

SGK yapılandırma/af kapsamında, yüzde 50’si silinen sadece idari para cezalarıdır. Prim borçlarının anaparası aynen durmaktadır. 30.06.2016 tarihinden önceki tüm borçlara ait gecikme zammı ve cezası siliniyor. Bu tutarlar Yİ-ÜFE ile güncelleniyor.

Ayrıca ilk taksit ödeme dönemi içinde tüm prim borçları ödenirse, ayrıca Yİ-ÜFE tutarının da %50’si siliniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi