Ceyhun KALENDER

Ceyhun KALENDER

Çay Deyip Geçmeyin !

Çay Deyip Geçmeyin !

Bir üretici olarak sanıyorum konuşmak benim de hakkım. Öncelikle yaş çay fiyatı konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Sadece destekleme yükseltilsin, 20 kr zam yeter diyen de var, içinde bulunduğumuz durumdan dolayı hiç zam yapılmasın diyen de var.

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki, Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomik olarak çaya bağımlı.  Çaya bağlı olarak 1 milyar Doların üzerinde bir para bölgeye giriyor ve ekonomiye hayat veriyor.

İnşaattan, eğitim, giyim, yeme, içmeye kadar diğer bütün sektörler çaya bağlı.

Demek ki çay bu bölgenin kaderi aynı zamanda.

Bunu daha iyi anlayabilmek için Rize'yi "çaydan önce ve çaydan sonra" ekonomik olarak bir kıyaslamak yeterli.

O zaman yaş çaya enflasyonun üzerinde bir rakam verilmeli ve üretici mağdur edilmelidir.

Öte yanda seyahat engeli dolayısıyla Rize'ye çay toplamaya gelemeyenlere, toplumu riske atmadan, gerekli tedbirler alınarak bir kolaylık sağlanmalı ve herkes gelip çayını toplamalıdır.

Hangi yetkili söylemişti, bugüne kadar çay dalında kalmadı ve bundan sonra da kalmaz, diye...

Biz de diyoruz ki, buna bir çözüm bulunmadığı takdirde, çay dalında kalır. Bu da hem ülke ekonomisine hem de bölge insanına çok olumsuz yansır.

Ayrıca çay bütün dünyada sudan sonra en çok tüketilen bir içecektir.

Kıymetini bilelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum
Ceyhun KALENDER Arşivi