Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Çay ‘incelik’ ister

Çay ‘incelik’ ister

İyi hasat, bitkinin en üstte taze verdiği iki yaprak, bir tomurcuk şeklinde taze ve elle toplanan yapraklardır.

Çay bizler için sadece Cumhuriyet tarihi kadar geçmişi olan, siyah ve iyi demlenmiş tavşan kanıdır. Dünyada çayı en çok seven ülkeler içinde birinciliği kimselere kaptırmayız. Ülkelerin nüfus ortalamalarına göreyse en çok çay içen ülkeyiz ama sadece siyah çay. Halbuki çay bitkisi ayrı, tüm demlenebilir bitkilerin çay olma hali farklıdır. Şifa denilen yeşil çayı bile yaygınlaştıramamış çay firmaları için Türkiye, çay çeşitlerinin tüketimi için haliyle zor bir nokta. Misal; güne siyah çayla başlarım, arada bir iki bergamot çayı (earl grey) içer yine siyah çayla günümü noktalarım. Ki, hakikaten yasemin olsun, tarçın olsun tüm enteresan baharat ve çiçeklerin çaylarını pek severim. Peki tüketir miyim, ‘Hayır?’ İyi ama ‘Neden?’ İnanın bilmiyorum. Daha da ilginci tüm enteresan çayları kutu kutu alıp, dolaba istiflemem. Onlar öyle kutuda durur, siyah çaysa sürekli yenilenir durur.  Yine de azimliyim, denemelerim çay konusunda bitmez. Geçtiğimiz günlerde yolum Dem Karaköy’ün önünden geçiyordu. Eskimiş bir mekan, koyu renkler ve kıraathane kültürüne uyumlu bir çayhane vardı karşımda. Tezgahta duran Ronnefildt çaylarının çeşitlerini görmek beni şaşırttı. Markayı bilenler bu çayların sofistike ve ürünlerine de Türkiye’de zor ulaşıldığını bilir. Türkiye’de perakende satıldığını görmek şaşırttı, sevindirdi. Öğrendim ki internetten de satışı başlamış. Böylelikle yarım saat kalırım dediğim yerde bir de mekanın sahibiyle tanışıp sohbet koyulaşınca üç saatten fazla kalmış oldum. Çok çay denedim ama 60 çeşit çay. Dene dene nereye kadar? Bu sofistike lezzetleri denerken neden sürekli siyah çay tükettiğimin cevabını da buldum! Çünkü ben çayı bir şeyler atıştırırken içiyorum. Ne zaman elime bir küçük tuzlu kurabiye alsam siyah çaysız boğazımdan geçmiyor.

Kralların çayı

Kraliyet çay saatini masalara taşımak için 1823 yılında Johann Tobias Ronnefeldt tarafından kurulan Teehaus Ronnefeldt, 190 yılı aşkın zamandır mükemmelin peşinde çay üretiyor. Ronnefeldt Amasra’dan elma, Nijerya’dan zencefil, Bulgaristan’dan ıhlamur, Hırvatistan’dan papatya, İtalya’dan bergamot, İran’dan portakal çiçekleri alıyor. Türkiye’den de rezene ve anason temini yapmakta, keşke bu sayı daha da artsa. Horeca (otellerde) ve son tüketiciyeyönelik ürün gruplarıysa farklı. Son tüketiciyle buluşan muadili olan çaylar bulunmakta fakat bire bir aynı çaylar olmadığını görüyorum. Muhtemelen bu bir pazarlama yöntemi. Otel zincirleri belli ki Ronnefeldt markasının ilk hedefi. Greenleaf, Jasmine Pearls, Spring Darjeeling, Irish Whiskey Cream, White Yin long, White Melon, Smoked China, Juicy Apple çay çeşitlerine sadece belli bir kaç otelde ulaşabiliyoruz.

Bir de ‘teastar’ serisi çayları varmış Ronnefeldt’in. Sınırlı olarak yetiştirilebilen bu çay bitkileri her yıl belli miktarlarda satışa sunulmakta.

200 yıllık bir geçmiş

Çayı üretirken çevresel ve sosyal sorumluluklarını da göz ardı etmeyen bir marka var karşımızda. Tüketiciye hem kaliteyi hem de sürdürülebilirliği bir arada sunduğunu iddia ediyorlar. 200 yıla yakın zamandır var olan bu marka için sürdürülebilir üretim, toplumsal ve çevresel sorumluluk boyutlarında önemli. Lokasyon, kullanılan ham maddenin kalitesi, ekim yöntemleri, ekolojik yaklaşım ve yönetim stratejileri çay tarlalarının seçilmesinde dikkate alınan öncelikli kriterler olduğunu söylüyorlar. Her iyi olduğunu iddia eden çay markaları gibi Ronnefeldt de kalitesinin temel unsurlarından birinin çayı toplama şekli olduğunu söylüyor. Nedir iyi hasat? İyi hasat, çay bitkisinin en üstte taze verdiği iki yaprak bir tomurcuk şeklinde taze ve elle toplanan çay yaprakları. Marka aynı zamanda organik çay yetiştiriciliğini teşvik ediyor. Online olarak www.tea-excellence.com sitesinden temin edilebilirsiniz.

Denedim Beğendim

Yaban Mersini, Böğürtlen, ahududulu yeşil çay. Japon usulü fermantasyonu durdurulmuş Sencha ile yabanmersinlerinin hafif ekşiliği, limon otundan gelen ferahlık ile birleştirilmiştir. Meyve ve kremamsı bir lezzet.

Irish Malt

Kakaolu siyah çay. Kkakaonun siyah çaya verdiği aromatik dolgun.Rooibos Chocolate Heaven Rooibos Chocolate Heaven Roybos yaprakları, kakao tohum kabukları, doğal vanilya içerir. Vanilya aromalı ve kakaokabuklu GüneyAfrika çayı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi