Prof. Dr. Ahmet Ural

Prof. Dr. Ahmet Ural

Çocuklarda İşitme Kayıpları

Çocuklarda İşitme Kayıpları

Çocuğunuzun işitme kaybı olduğunu düşünüyorsanız haklı olabilirsiniz. Aşağıdaki kontrol listesi, çocuğunuzun bir işitme kaybı olduğunun belirlenmesinde yardımcı olacaktır.

Annenin hamilelik sırasında kızamıkçık, viral bir enfeksiyon ve grip geçirmiş olması veya alkollü içecek tüketmiş olması; yenidoğanın doğumdaki kilosu 1600 gramdan düşük olması, yüz ve kulaklarının görüntüsü farklı olması, doğumda sarılığı olması ve kan değişimi uygulanması, bebeğin doğum sonrasında yoğun bakım ünitesinde beş günden fazla kalması, damardan iğne ile antibiyotik alması veya menenjit geçirmiş olması önemli noktalardır.

Ailede erken yaşlarda olan veya gelişmiş, kalıcı veya ilerleyen işitme kaybı olan, bir veya daha fazla birey varsa işitme kaybı gelişimi açısından dikkatli olmak gerekir. Bebeklikte kafa travması veya tekrarlayan kulak enfeksiyonu olduysa, bebek beklenmedik yüksek sesli gürültülerle irkilmiyor, hareket etmiyor, ağlamıyor veya her hangi bir şekilde tepki vermiyorsa, yüksek sesli gürültülerle uyanmıyor ve başını sese doğru çevirmiyorsa işitme kaybı açısından en kısa sürede bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Daha büyük yaşlarda çocuğunuz sorulduğunda tanıdık kişi veya eşyaları gösteremiyor, konuşma sesi çıkarmıyorsa, kendisine seslendiğinde herhangi bir tepki göstermiyorsa, konuşma gelişimi geriyse işitme kaybı olasılığını dikkate almak gerekir.

Ne yapmanız gerekir?

Çocuğunuzda bu göstergelerden bir veya daha fazlası varsa, çocuğunuzu kulak muayenesi ve işitme testine götürmeniz gerekir. Bu herhangi bir yaşta, doğumdan hemen sonra bile yapılabilir. Bu faktörlerden hiçbirini belirlemediniz, fakat çocuğunuzun normal duymadığından şüpheleniyorsanız, çocuğunuzun doktoru endişelenmiyorsa bile çocuğunuzun işitmesini ölçtürmekte yarar vardır. İşitme kaybı olmasa bile testin ona bir zararı olmaz. Ne var ki, çocuğunuzda işitme kaybı varsa, geç teşhis konuşma ve lisan gelişimini etkileyebilir.

Ayrıca yukarıda sıraladığımız belirti ve bulgulardan hiçbiri olmasa bile işitme kaybı söz konusu olabilir. Onsekiz yaş altındaki birçok bireyde farklı derecelerde işitme kaybına rastlanmaktadır. Onlarla en fazla vakit geçiren kişiler olarak ebeveynler ve yakınları işitme kaybını ilk fark edecek kişilerdir. Eğer herhangi bir zaman bebeğinizin işitme kaybı olduğunu düşünürseniz bunu gecikmeden doktorunuzla görüşün.

Bebeğinizin duyması profesyonel olarak herhangi bir yaşta test edilebilir. Bilgisayarlı işitme testleri yenidoğanlarda işitme taramasını mümkün kılar. Bazı bebeklerin diğerlerine göre ortalamadan daha fazla işitme kaybı olasılığı vardır ve mümkün olan en kısa zamanda çocuğunuza işitme testi yaptırmanız gerekir. Okula başlamadan önce tüm çocuklara işitme testi yapılmalıdır. Bu test, anne, baba veya çocuğun fark edemediği hafif işitme kayıplarını ortaya koyabilir. Tek kulaktaki bir kayıp bu yolla saptanabilir. Böyle bir kayıp, belirgin olmasa da konuşma ve lisanı etkileyebilir.

İşitme kaybı kulak kiri veya kulakta sıvı birikmesinden bile kaynaklanabilir. Bu tipte geçici işitme kaybı olan birçok çocuğun, ilaç tedavisi veya küçük bir cerrahiyle işitmesi düzeltilebilir. Geçici işitme kaybının tersine, bazı çocuklarda kalıcı olan sinir kaynaklı sağırlığı vardır. Bu çocukların çoğunluğunun bir miktar işitme kapasitesi vardır. Erken teşhis, erken işitme cihazı uygulanması ve özel eğitim programlarına erken başlamak, çocuğun mevcut işitmesini en yüksek seviyeye getirmeye yardımcı olabilir. Böylece konuşma süreci, psikolojik ve sosyal gelişim ve eğitim hayatında olabilecek olumsuzlukları önlemek veya en az seviyede tutmak mümkün olabilir.

Sağlıklı günler dileklerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Prof. Dr. Ahmet Ural Arşivi