İbrahim KARAGÜL

İbrahim KARAGÜL

Daha şahin bir Papa için!

Daha şahin bir Papa için!

Onu Bizans İmparatoru Manual II Paleologos'un sözleriyle tanıdık. 'Hz. Muhammed'in gayri insani ve şeytanca olanın dışında yeni bir şey getirmediği' şeklindeki sözlerini, hem de neocon saldırganlığın Müslüman coğrafyayı çılgına çevirdiği günlerde hatırlattı.

Göreve gelir gelmez, bir taraftan Hristiyan Birliği kurulması çağrısı yaparken, diğer taraftan Müslüman dünya ile gerilimi tırmandıracak açıklamalara girişti. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine, sadece Müslüman olduğu için, şiddetle karşı çıkıyordu.

Medeniyetler çatışması projesine, medeniyet için çatışma tezlerine ya da bu tezlerin öncü isimlerine yakın durmasıyla bildik onu. Ona göre İslam bir tehditti, Müslümanlar tehditti, Hristiyan dünyası bu tehdidin üstesinden gelmeliydi.

Soğuk Savaş sonrası geliştirilen İslam/tehdit paranoyasını alabildiğine desteklerken görevi gereği de olsa diplomatik bir dil kullanma ihtiyacı hissetmedi. Tam da dönemin Papa'sıydı. Küresel konjonktür bir tehdide yoğunlaşmıştı o da buna göre hareket ediyordu.

O, Vatikan'da bir Neocon'du.

Papa 16. Benediktus'tan söz ediyorum. Alman Ratzinger'den..

Bir süredir istifa edeceğine yönelik iddialar ortalıkta dolaşıyordu. Dün, 28 Şubat itibariyle görevini bırakacağı açıklandı. Yaşlı ve hasta olması gerekçe gösterildi.

Altı üz yıl sonra bir Papa istifa ediyordu. Daha önce istifa edenlere bakıyoruz; bir kısmı sürgünde olduğu için, bir kısmı Katolik dünyası bölünmesin diye istifa etmiş. Ortaçağ Avrupası'nda yaşanan siyasi çalkantılar istifaların ana sebebi olmuş.

Ratzinger için böyle bir durum yok. Yaşlılık ve hastalık ikna edici bir gerekçe değil. Biliyorum bugünden itibaren sayısız spekülasyonlar üretilecek. Papa suikastlerinden Vatikan entrikalarına kadar, istifanın arkasında çok şey aranacak.

Ganalı Kardinal Turkson, Ratzinger'in yerine en güçlü aday olarak öne çıkarılıyor. Tarihte ilk siyah Papa olması beklenen Kardinal'in Doğu/İslam toplumlarına bakışı Ratzinger'den hiç de farklı değil. 'Avrupa'nın Müslüman olacağı' korkusuyla hareket eden Turkson, artan Müslüman nüfustan endişe duyuyor ve Fransa'nın 40 yıl içinde İslam Cumhuriyeti olacağı gibi uçuk görüşleri dile getiriyor.

Ratzinger'in yerine zenci bir şahinin Vatikan'a gelmesi nasıl olur? Çok dikkat çekeceği bir gerçek.

Vatikan'daki neocon'un bir de Türkiye ziyareti vardı. Şunları yazmıştık:

Papa 16. Benediktus, Türkiye ziyaretinden sonra gerçek anlamda Papa olmuş. Sorumluluklarını anlamış, olgunlaşmış. Dini lider olarak, siyasi lider olarak, kendini yeniden keşfetmiş! Daha önce Ratzinger'miş. Radikal, keskin düşüncelere sahipmiş. Ancak Katolik dünyanın dini lideri olduktan sonra bir Papa gibi düşünmeye, Papa gibi davranmaya başlamış. Diyalog, barış mesajlarını öğrenmiş. Bu değişimin meyveleri ise, Türkiye'de olgunlaşmış.

Sanki, sadece Papa değil Vatikan da kökten değişti. Hristiyan Birliği için yapılan ziyaret, bir anda, Müslüman-Hristiyan Birliği'ne dönüştü. Türkiye ziyaretinde böyle bir imaj çalışması yapıldı. Oysa gerçek ne kadar da farklıydı..

O, barış ve diyalog havarilerinden değil, medeniyetler çatışması projesinin, medeniyet için çatışma tezlerinin, İslam dünyasına karşı yürütülen yıkıcı küresel savaşın mimarlarından akıl alıyordu.

Bunlardan biri herkesin günahlarıyla tanıdığı Henry Kissinger'di! 83 yaşındaki Kissinger'a danışmanlık teklif etti ve bu teklif kabul edildi. Neden acaba?

Kissinger, siyaset, dış politika, İslam'la ilişkiler, Filistin-İsrail sorunu ve Irak konularında Papa'ya danışmanlık yaptı. Ratzinger'in meşhur Regensburg konuşmasındaki Müslüman dünyayı çıldırtan alıntıyı Kissinger'in uyarılarının etkisinde kalarak yaptığı söylenir. Bir önceki Papa da bir başka Soğuk Savaş dönemin mimarı olan Zbigniew Brzezinski'yi danışman olarak atamıştı. Çünkü ikisi de Polonyalıydı. Ratzinger Almanya, Bavyera'dan. Kissinger da Bavyera doğumlu. 2. Dünya savaşı öncesi Nazi soykırımından kurtulmak için kaçan Musevi bir ailenin çocuğu.

Bir diğer danışmanı Anglosakson faşizminin teoloğu, Medeniyetler çatışması tezinin öncü ismi, İngiliz istihbaratının akıl hocası Bernard Lewis oldu. Hani şu; 'İran'ın Miraç gecesi, yani 22 Ağustos'ta İsrail'i yok edecek çok dehşetli bir saldırı yapacağı, bunun da küresel kaosa yol açacağı' iddiasında bulunun büyük adam! Ona göre bu saldırıyla Kıyamet Savaşı, Armageddon başlayacaktı. Olmadı böyle bir şey!

Üçüncü akıl hocası ise, Paul Wolfowitz'di... Kissinger, Lewis ve Wolfowitz... Neoconlar Vatikan'ı işgal mi etti? Yoksa ortada gizli bir ittifak mı vardı?

İşte Ratzinger böyle bir Papa'ydı. Yerine geçecek esmer Papa nasıl solacak?

Daha mı şahin? Daha mı neocon?

İstifanın bu eğilimlerle alakası var mı? Ya da istifanın arkasından ne sürpriz çıkacak?

Merakla bekliyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İbrahim KARAGÜL Arşivi