İsmet KÖSOĞLU

İsmet KÖSOĞLU

Demiryolu Rize'nin Değil

Demiryolu Rize'nin Değil

Hükümetin aldığı karara göre 2023 demiryolları hedefinde Karadeniz’e Erzincan üzerinden inecek bir güzergâhta Rize gözükmüyor.

Erzincan üzerinden Kelkit Gümüşhane-Maçka’dan yalnız Trabzon’a iniş işaret edilmekte.

Komşuya pişer bize de düşer babından yapılmasına elbette karşı olamayız.

Doğu Karadeniz’de tek vilayet olmadığını Ankara’daki zevat elbette biliyor. Buna rağmen daha elzem ve önemli olan bu demiryolu hattının Samsun’dan başlayarak sahil boyunu kapsayan bütün illerin yararına olması için sınırları aşarak Sarp’a kadar varmasını isteriz.

Şunu da söylemeliyim ki Başkanın memleketine uğramayan bir demiryolunu kabul edemeyiz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı komşumuz ve eski bir Karayolcu.

Başkan Erdoğan’ın emriyle acilen Sarp-Samsun ve devamının hem Ankara hem İstanbul olacağı bir hat olmalı.

Konunun uzmanı tanıdıklar YHT Hattının Karadeniz bölgesinin coğrafi olarak elverişli olmadığını haklı gerekçe olarak ortaya koyuyorlar. Evet, doğru olabilir, teknik olarak birbirine çok yakın il ve ilçeler oluşu yerleşim yerlerinin yakınlığı YHT (Yüksek Hızlı Tren) hattının yapımına engel olabilir ama demiryolu isteğimiz plan proje yapılmadan da bir kenara itilip atılmamalı.

Yazımın başlığında Demiryolu Rize’nin değil demekle olayın yalnız Rize’yi ilgilendirmediği için Rize’nin olmaktan çıktığını söyledim.

Bölgede yalnız Trabzon her şeyde olduğu gibi tek olsun benim olsun düşüncesiyle kamuoyu yapmaya başladı ve Trabzonlu Bakanlarını arkasına alarak özellikle konuyu yüklenici Ulaştırma Bakanı etkisiyle hızlı bir şekilde de devam ediyor.

Samsun'dan bu yana Karadeniz bölgesinde yalnız Trabzon yok. Ordu, Giresun, Rize ve Artvin de bu coğrafyanın bir parçası şehirleri. Bölge denizle sınır ama deniz ulaşımı hiç yok. Yıllar önce karayolu ve uçak olmadığı zamanlarda yapılan deniz yolu yolculuğunu anlatanların sayıları da çok azaldı. Deniz yolu olmuyor hiç değilse dDemiryolunu karayoluna alternatif olsun.

Bayram sonrası demiryolu projesini kamuoyuna daha yakından anlatmak için Rize’de kurulacak DEMİRYOLU Platformu STK'lar ile güzel bir girişime el atacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
21 Yorum
İsmet KÖSOĞLU Arşivi