Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Domatesleri kurutma, fasulyeleri şoklama vakti

Domatesleri kurutma, fasulyeleri şoklama vakti

Kış gelmeden mutfak için biraz hazırlık yapmalı. Ben önce kışın da yemekten keyif aldığım bir-iki sebzeyi şoklayıp derin dondurucuya kaldıracağım. Ardından kurutulmuş nefis domatesler hazırlayacağım. Üstelik çok kısa sürede.

Çocukluğumda tozun, dumanın, trafiğin yerinde sesiz sakin yollar, tozsuz, dumansız sokaklar vardı. Her yıl eylül başı gibi mutfakta hummalı bir çalışma olurdu. Domatesler güneşte suyunu çekmesi ve salça olması için rendelenir (elbette rondo, blender yoktu), dolmalık biberler, patlıcanlar yıkanıp içleri boşaltılır ve kurutulmak üzere ipe dizilirdi. Güneşte kurutma hala uygulanabilecek bir teknik elbette. Tabii hava kirliliği evinizden uzaksa... Hava kirliliği yüzünden güneşte kurutma yapamıyoruz ama şimdilerin pek çok avantajı da var. Örneğin eski buzluklarda değil sebzeleri saklamak etler bile lezzetini yitirirdi. Şimdiyse derin dondurucular muhteşem. Ve bunu değerlendirmek gerek. Sebzeleri şoklayarak kışın da tüketebilirsiniz. Peki şoklama nasıl yapılır? Sebzeler güneş olmadan fırında nasıl kurutulur? Fasulye ve domatesi konu mankeni yaparak ayrıntılarıyla anlatacağım...

Fırınladıktan sonra dinlendirin

Mevsiminde malzeme kullanmak benim için en önemlisi. Bu sebeple kışın domates pek satın almam. Belki kahvaltı için biraz kiraz domates... Onun haricinde kışın yemeklerimi genellikle terbiyeli hazırlar, gerekirse yazdan hazırladığım domates püresini kullanırım. Ama son senelerde mutfağımda kurutulmuş domates bulunuyor. Bruschetta’larda, meze olarak ve salatalarda gerçekten güzel oluyor. Aslında ilk zamanlar ben de hazırlarını satın alırdım. Sonra merak ettim yarı kurutulmuş, tam kurutulmuş nasıl oluyor? Domates nasıl bu şekilde hazırlanıyor? Sonra evde de yapılabildiğini gördüm. Hani uzun oval domatesler vardır. Her zaman bulunmaz ama şimdi tam zamanıdır. Halk arasında sırık, yumurta, sivri, salçalık diye adlandırılan İtalyan domatesi bu iş için en uygun çeşit.

İtalyan domatesini yıkayıp kaynar suya atın. Birkaç saniye sonra çıkarıp ikiye kesin ve her tarafını iyice tuzlayın. Kesilmiş tarafı üstte olacak şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve 110 derecede altı saat fırınlayın Fırının derecesini 70’e düşürüp bir saat veya durumuna göre daha fazla fırında tutun. Fırından çıkarıp 12 saat serin bir yerde dinlendirin, sonra vakumlu poşet veya biraz yağladığınız temiz kavanozlarda saklayın.

Önce sıcak sonra soğuk su

Bu iş için en sevdiğim ve öyle her istediğimde bulamayacağım sebzeleri seçiyorum. Mesela İzmir Alaçatı pazarından ayşekadın fasulyesi ve İzmir börülcesi iyi fikir! Bayram dönüşü bol bol alıp evin yolunu tutuyoruz. Temizlenip ayıklanan fasulyeleri biraz tuz atılmış kaynar suda birkaç dakika bekletmek kafi çünkü şoklama yaparken sebzeyi pişirmemelisiniz. Onlar sıcak suda bir iki dakika dururken bu arada kocaman bir kaba buz gibi su doldurup bolca buz ilavesi yapın. Fasulyeleri süzüp buzlu suya atın ve işlem tamam! Bir iki dakika da buzlu suda duran sebzeleri süzüp porsiyonluk ayırıp, poşetleyin. Poşetin içindeki havayı mümkün olduğunca çıkarıp ağzını sıkıca kapatıp fasulyeleri derin dondurucuya yerleştirin. Hani unutmam demeyin.... Poşetlerin üzerine bir de tarih yazıverin. Bu şekilde iki-üç ay rahatlıkla tazeliğini koruyan sebzeleri çözdürmeden direkt kullanın.

AYDAN’LA REYON TURU

Eksiği yok, fiyatı da uygun

Ev araç ve gereçleri getiren ünlü bir markanın mağazasından geçen aylarda değişik bir kaplama yöntemiyle geliştirilmiş tencere-tava seti görmüş ve ciddi bir para ödeyerek bu setten sadece bir tava satın almıştım. Benzer malzemeyi geçenlerde iç yüzeyinde eko-duyarlı seramik kaplama olan Delimano adında bir markada gördüm. Web sitesinden satın aldım. Denedim, onaylıyorum! Delimano tencere ve tavalarının fiyat dışında bu üründen hiçbir eksiği yok! Delimano tencerelerinin alternatif olarak piyasada olması pek hoşuma gitti doğrusu... Böylece tencere setimi uygun bir bütçeyle tamamladım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi